Додик тражи кандидата за градоначелника

Сукоби у бањалучком СНСД-у су до те мјере ескалирали да је потпуно неизвјесно ко ће из те странке изаћи на црту Драгану Чавићу у трци за градоначелника Бањалуке.

Република Српска 29.05.2016 | 21:57
Додик тражи кандидата за градоначелника

Ако је нешто ипак извјесно онда је то чињеница да је "млади и перспективни" Радојичић, који је само прије неколико седмица важио за фаворита, све даље од кандидатуре. У трци је Додиков тајкун Драшко Илић, али све чешће се, као компромис међу завађеним клановима помиње и Жељка Цвијановић.

О расколу у бањалучком СНСД-у говори и увођење у игру "удружења грађана" која јавно дају подршку појединим кандидатима.  

Тако је удружења грађана "Град", издало Саопштење подршке Игору Радојичићу.

Ријеч је о фантомском удружење иза којег стоји Жељко Копања власник "Независних новина" и интересна група коју он окупља. Сједиште Удружења које нема ни властиту интернет презентацију, нити су годинама јавно забиљежене његове активности, налази се у Копањином угоститељском објекту "Ринг". Саопштењем које је без потписа (само с печатом), упућено медијима, Копања саопштава кога би он и његов клан вољели видјети као кандидата, односно градоначелника Бањалуке.

Апсурдно је да Радојичића, који има подршку већине мјесних одбора СНСД-а у Бањалуци, прије подржи једно фантомско удружење него што странка обзнани његову кандидатуру. Некада су оваква писма подршке писана по наруџби, па би се могао стећи утисак и да је ћутљиви Радојичић ипак разговарао с Копањом и договорио подршку!?

У сваком случају оваква подршка му не треба и само говори о његовој немоћи. Донедавно, наводни, фаворит, овако све више личи на аутсајдера.

До преокрета је дефинитвно дошло након Додиковог "контрамитинга" 14. маја у Бањалуци, од којег се Радојичић није дистанцирао, али га није ни подржао. Он на митингу није говорио, па није чак био ни у првим редовима.

Додиков репертоар је слушао са пристојне удаљеност негдје из масе. Уз то, бањалучки градски одбор СНСД-а на чијем је челу, је према многим показатељима тотално подбацио у "мобилизацији" присталица за Додиков митинг. То јесте партијски гријех који се не опрашта, међутим, у позицији у каквој сада јесте, Додик би то можда и опростио.

Он је свјестан да му је какав такав Игор Радојичић кориснији као савезник него као непријатељ. Међутим, тако не мисле Радојичићеви противници у Бањалучком СНСД-у окупљени око Драшка Илића, тајкуна из Крупе на Врбасу.

Радојичићева кривица за фијаско режимског митинга послужила им је као тешко оборив аргумент против његове кандидатуре за градоначелника који су предочили Додику. Илићев тајкунски клан један је у низу Додикових Франкештајна, којима он све теже може рећи "Не".

Додик се практично налази између интереса двије јаке групације и којој год да удовољи он и СНСД ће готово сигурно бити губитници.

Евентуална подршка кандидатури Игора Радојичића, значила би сукоб са моћном фракцијом Драшка Илића, без чије подршке ни један кандидат СНСД-а, нема озбиљне шансе  у трци за градоначелника. Исход би највјероватније био исти и у обрнутој ситуацији – да се Додик приклони Илићевој струји, што би значило изостанак подршке, и тиху саботажу клана који подржава Игора Радојичића.

Ако се однос снага двије фракције посматра на терену онда је уочљиво да су Илићеве присталице у руралним подручјима, док Радојичића подржава урбанији дио присталица СНСД-а.

На то и алудира фамозно Копањино удружење које "младог и перспективног" Радојичића промовише као "стару градску рају". Та прича ипак не може имати јаче ефекте, обзиром да СНСД одавно губи подршку међу урбаним становништвом, као и због чињенице да се Радојичић никада није дистанцирао од Додиковог примитивизма. Није се дистанцирао ни од Додиковог криминала, већ га је што прећутно, што "држећи мердевине" одобравао и подржавао.

Свјестан је тога и Копања, али нема много избора. Од Радојичића би имао користи бар у предизборној кампањи, од штампања предизборних материјала. У случају побједе у коју ни сам не вјерује, с њим би било лакше пословати (читај: лакше би га било контролисати). Од финансијски премоћног Драшка Илића, Копања не би имао користи ни прије ни послије избора.

За разлику од предсједника других политичких странака, Милорад Додик има експлицитно право да одлучује о кандидатима на изборима без обзира на вољу локалних партијских одбора. Свјестан да кланове у Бањалуци може једино дјелимично приближити око трећег кандидата, све чешће се говори о актуелној премијерки Жељки Цвијановић у тој улози.

И Радојичић и Илић и Додик су свјесни да је за њих на челу Бањалуке бољи било ко из СНСД-а, него Драган Чавић кандидат Савеза за промјене.

Зато би се лако могли договорити око Жељкине кандиудатуре. Иако би кампању тада могли водити под слоганом "Куд пукло, да пукло", свјесни у какав ризик улазе, СНСД у Бањалуци једноставно нема много избора и то је највећи проблем ове странке. То је највећи проблем и Милорада Додика, који зна да ће му губитак Бањалуке бити коначан пораз.

Извор: Импулс

Аутор: Миљан Ковач

Коментари / 72

Оставите коментар
Name

Васо

29.05.2016 08:18

Битно је да се ви у СДС-у лијепо слазете поготово у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоко

29.05.2016 10:16

Зар нема висе правих Бањалуцана, па да градонацелник долази з Крупе на Врбасу? Залосно...

Name

перхан

29.05.2016 12:51

Преселите зло од цовјека Луку Петровица у БЛ. Сигурно це бити први онако паметан.

Name

Пајо

29.05.2016 12:53

На залост прави Бања Луцани су отерани 92' али ето насељени су неки нови људи , зато нам је стање такво Како је .Трази ли смо гледајмо И узивајмо сада!!

Name

ревасо

29.05.2016 13:01

Битно је да сте ви васим снсд лоповлуцима у свим градовима направили хаос тако да је боље да цутис и покријес се поњавом,умјесто сто лупас глупости

Name

Покојна Милева

29.05.2016 14:42

Зељка Цвијановиц би била најбољи кандидат....ахахахаха....Цавиц мозе одмах поцети да слави.Не требате ни ици на изборе.....

Name

доми

30.05.2016 05:44

ЕВО САЉЕМО ВАМ ДЈУРДЈЕВИЦА ГРАТИС.ПАМЕТАН ПАПАК! НЕМАТЕ ПАМЕТНИЈЕГ У БЛ!

Name

КОЈА

30.05.2016 07:24

СНСД ЈЕ ВЕЋ ИЗГУБИО КО ГОД И КАКО КОД БУДЕ КАНДИДАТ. СЛАГАЛИ СУ НАРОД И ТО ВИШЕ НИ НА КОЈИ НАЧИН НЕ МОГУ САКРИТИ И ШТА ГОД УРАДИЛИ ИЗГУБИЋЕ БАЊАЛУКУ

Name

Лидер над лидерима

29.05.2016 08:21

Копањина фабрика лази и обмана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

29.05.2016 20:04

У лази су кратке ноге. Доказано.

Name

грађанин

29.05.2016 08:22

Грађани Бањалуке не воле СНСД, огорчени на расипање сваке врсте. Тешко до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

29.05.2016 10:15

Лупетас,мозда ти, Бања Лука и РС је уз Додика!!!

Name

Бањалуцанин 100%

29.05.2016 10:40

Изгубили су БЛ они јос на прослим изборима јер да папак није узео парw и подјелио опозицију Цава би разбуцо Гаврана,али зато це ови бити нокаут :)

Name

БАЊАЛУЦАНИН

29.05.2016 13:46

За Снсд су примитивне економске придослице а не родјени у Бања Луци

Name

Забринут

29.05.2016 15:57

Ко је јос уз Додика, против је Републике Српске и народа српског, јер народ покрадосте. Гори сте од Османлијског царства-подносљивије је.

Name

Микаило

30.05.2016 05:49

Идеалан кандидат СНСДа би био Ненад Стевандиц. Мутан и префриган, идеалан избор за резимске гласаце.

Name

Ре

30.05.2016 09:16

Обожавају СДС

Name

Нео

29.05.2016 08:39

Копања препоручује Радојичића? Мислите УСА препоручује Радојичића?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

добрјња

29.05.2016 18:07

Не лупај.

Name

Мацак

29.05.2016 08:41

Јој играју се ко деца сваста а државе немају сам хапају ко висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаус

29.05.2016 08:47

Радојциц се неце кандидовати зато сто зна да це изгубити. Радојциц би пре просао као нестранацки кандидат него испред СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што је баби мило

29.05.2016 08:55

.... то јој се и снило. Пусте жеље опозиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бинбо

29.05.2016 09:00

Какве небулозе, Радојичић је кандидат за градоначилника. А сто се тиче да Додо не смије да се замјери некој струју е то је тек будаластина. Па он је Радојичића шкартирао у најј....ијем тренутку а не да неће неког тајкуна. Мој Ковач шупља ти је спика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Бинбо

29.05.2016 11:33

Обрати пажњу на своју контрадикторност- Радојичић је кандидат- Додик га шкартирао!? А онда се запитај ко је јачи Радојичић или Илић? Али реално?

Name

купус

29.05.2016 12:33

Обојица су обицни тукмези, до кости неспособни. Корумпирани до грла. Паразити.

Name

Бинбо

29.05.2016 12:52

Политика је то. Скартирао га је кад се уску..ио мало. Сад ће га рехабилитовати као поштена играча. Глупи сте ви господине, без увреде, за политику.

Name

Микаило

30.05.2016 10:33

Господине Бимбо, да ли бисте нама, обицном народу, објаснили о цему се ради. Јел он њега скартирао или није? Никако да докуцимо истину.

Name

Бинбо

30.05.2016 13:35

Постовани Микаило, мозда јесте а мозда и није, вријеме ће нам показати. Истина је да свако све не треба да зна до одређеног тренутка.

Name

ДЕ ГОТХИА

29.05.2016 09:15

АНАЛИТИЧАРИ НЕ ПРАВИТЕ АНАЛИЗЕ ПРИЈЕ ВРЕМЕНА... ИЗБОРИ СУ ЗА ПОЛА ГОДИНЕ... А СПРЕМА СЕ ОЛУЈА ДОГАЂАЈА И ПРИТВОРСКИХ ПРЕДМЕТА "МАДЕ ИН УСА"... А КАЖУ И ДА СТИЖЕ ВАЛТЕР!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

29.05.2016 10:05

Пукло куд пукло, али они су пукли. Додикова и СНСД-ова валдавина у Бања Луци траје већ 16 година у којима ни град ни општина нису имали напретка који је битан за грађане. У самом граду су нестала многа радна мјеста, нестало је паркова, саобраћајнице су никакве а да није приватних клубова и кафана народ не би имао где изаћи. На нивоу општине и то конкретно на ванградском и руралном подручју је ситуација још гора. Они који би дошли у град немају скоро па никакву понуду у виду градског или општинског превоза. Да би дошао до општине грађанин неког села мора потрошити цео дан а ако вози своје ауто онда га одераше на паркингу. О помоћи селу у било ком виду нема ни говора. Све се своди на то да Додик пред изборе отвори неки шатор где он и његови закреште а нешто народа се наједе и напије. Ова власт је помогла само себи и својим тајкунима и сваки паметан грађанин је свестан тога. Зато лично мислим да ко год из СНСД коалиције изађе на црту Драгану Чавићу да ће се провести ко бос по трњу. Нова Година и овогодишње отварање Зимзограда ће имати новог градоначелника Драгана Чавића који ће морати да засуче рукаве да поврати барем вјеру у правду и поштен рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.05.2016 10:27

Пуста зеља Бакира.Ниси ти Борислав.

Name

ММ

29.05.2016 10:28

Није зимзоград него ЗИМЗОКРАД.

Name

Вријеме је

29.05.2016 12:39

Мики, он јесте Борислав, и оцито је да је ситуацију у Бањалуци маестрално описао. Бањалуку се мора оцистити од Додика, цвјецке Цвијановицке, Тегелтије, Каје, Спирица, Радојицица, кретенцине Копање, свих осталих тајкуна, а нама како год буде.

Name

јој

29.05.2016 10:07

Каква фаца ко да цека противника на кориди за борбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.05.2016 10:33

Ако господин Додик устраје на кандидату цијим би избором он постао градонацелник Б.Луке без обзира били то или Цвијановицка или Радмановиц,велика је вјероватност да це изгубити изборе и потвдити мисљење западних аналитицара да је СНСД ултра националистицка странка проруске орјентације са ауторитарним лидером.Уколико дозволи да на изборне листе и листе за нацелнике и градонацелнике доду приједлози цланства па макар то било против његових интереса и цак увјерења веце су сансе да се доде до квалитетнијих кадрова сто је свакако од интереса за Републику Српску,демократизацију друства,а и самог успјеха СНСД.Република Српска имаце бољу будуцност ако се избори са носиоцима криминала и корупције којих има превенствено меду носиоцима власти али и меду онима који су у опзицији и надам се да це то бити основни критеријум граданима по којем це бирати у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

29.05.2016 12:42

Снсд није ни видјела ултранационализма него је криминална секта, а западне силе муте као и обицно.

Name

Остоја

29.05.2016 10:50

Бања Лука је зарасла у трави. Гаврановиц је најгори градонацелник од кад постоји Бањалука. Ко год додје не мозе бит гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борик БЛ

30.05.2016 06:06

Тако је. У Борику је трава била 1 метар. Тек су је просле седмице покосили.

Name

исток

29.05.2016 11:06

Нека бирају човјека из Бањалуке, рођеног Бањалучанина. Нису ни Радојчић ни Чавић Бањалучани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Исток

29.05.2016 11:39

Ваљаш глупости. Истина је да је Радојичић рођен у Бањалуци, али није поријеклом одавде. Чавић је случајно рођен у Зеници али су му сви коријани бањалучки и у њој живи од најранијег дјетињаства. Али то нема никакве везе с памећу по твојој логици би онда ина изборима требали гласати само рођени Бањалучани!? Шта мислиш колико таквих данас живи у Бањалуци?

Name

Предратни Бањалуцанин

29.05.2016 12:46

"Ре исток", назалост врло мало, Бањалула је најгоре просла у свему овом. Овдје се изгледа скупио сав могуци сљам. Маса Бањалуцана је изгинула у рату, а они које су они бранили спрасили су у Бањалуку и заузели све позиције.

Name

Велимир

30.05.2016 10:48

Бас ме је интересовало када це се појавити теза да Цавиц није из Бањалуке будуци да се родио у Зеници коју није ни запамтио него је као мали досао у Бањалуку гдје је фамилија Цавиц досла одмах након 2. св рата.

Name

Ако

29.05.2016 11:41

Милијане добре су ти зеље ал цорак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

29.05.2016 12:30

Пастирица из околоне Теслица да буде градонацелник Бањалуке. Не знам само до кад це се овдје скупљати и разваљивати ми град у којем сам се родио. Па сто не иде у своје село?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исто мислим!

29.05.2016 13:53

Немају села, јадници...опустосили су све...

Name

Бањалуцанине

29.05.2016 14:41

Немој се изненадити ако кандидат за градонацелника Б.Л. буде теслицки цобанин Богданиц, јер Бањалука је скроз скренула са колосијека.

Name

вага

29.05.2016 12:50

То само игре Додика и Радојицица. Радојициц це као побиједити у тој борби, бити кандидован за градонацелникс а градјани који је доста Додика, глати за тог Радојицица. Све то је провидно, то једна од манипулација недотупним јавним мјењем. Да су њих двојица у старном сукобу, давно би Радојициц био избацен из те секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

29.05.2016 13:24

Бањалука и не заслузује бољег нацелника од ових сто их униставају 16 година.Унистили су им све а они и даље гласају за њих.Гдје Вам је НК БОРАЦ.Гдје Вам је КК БОРАЦ.Гдје Вам је БК СЛАВИЈА.Гдје им је КК МЛАДИ КРАЈИСНИК.Зато имају НОЦ САМПИОНА И Цецу за 100.000 еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

29.05.2016 15:19

ФК БОРАЦ

Name

радник

29.05.2016 17:32

А гдје су им фабрике, набројаћу неке: Кожара, Руди Чајавец, Космос, Трудбеник, Творница обуће Босна, Мљекара, Први мај, Творница хладно ваљаних трака, Инцел, Витаминка, Сточар, Фабрика дувана, Јелшинград, Творница алатних стројева, итд итд

Name

Апис

29.05.2016 13:54

Градоначелник ће да буде неки вровац. Мудрови над мудровима. А што се тиче Бањалучана - знате ону изреку: "Шта раде ујутро Бањалучани на прозору? Гледају како вровци иду на посао."

ОДГОВОРИТЕ
Name

за апис

29.05.2016 15:16

Глупава ти мудролија, која само теби прија, мислис да си мудар као лија, из тебе глупост сија...

Name

Бобан

29.05.2016 14:46

И ви лупате безвезе,зар стварно мислиш да ће премијерка да се кандидује? Ако победи морала би дати оставку на функцију премијера у што сумњам.Као што сумњам да ће Богданић ризиковати министарску фотељу да би се кандидовао за начелника Теслића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.05.2016 17:32

Додик је мора негдје увалити, пошто мора извршити смјену владе да превари будале.

Name

yугословен

29.05.2016 15:32

МИЛЕ ПОПИЈ КОЈУ ПОПРАВИ СЕ МОЗЕ ПИВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

29.05.2016 17:25

Навијам са Сарајево добро нисам црвен, али нијансе су у питању могули ја за градонацелника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врбас

29.05.2016 19:22

Колико је пара опраато за цисцење корита врбаса са милион ипо отисло на сест милиона мозе бит ста хоце тај Илиц..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кома

29.05.2016 19:48

По чему је Игор перспективан, који су његови квалитети? Је ли то што је члан СНСД-а од почетка, што се врти у странци 10 година а боји се дати обичну изјаву. Ако немате бољег, ово вам је за смијех. Јер није довољно да изгледаш пристојно и да ти сако добро стоји. А о тајкунима, збогом памети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

30.05.2016 06:12

Није Игор од поцетка тј од оснивања цлан снсд-а.

Name

Брколоса!

30.05.2016 07:04

Зар нема довољно срба у Бања Луци, па предлажу Црногорца, национална мањина како му кад треба, сад је Србин а сад Црногорац. Шта можр Србин из Бања Луке да добије у Црној Гори. Види се како домаћи Срби пролазе у Црној Гори. Упаметимо се браћо Срби.

Name

коридор

30.05.2016 07:13

Па ви из снсд еа јесте ви свјесни да немате кадра и да купујете људе тј. папке па зар ви из толике семберије немате свог цовјека стварно сте нула а за Б.Л да не прицам сами сљам пре цетири године спасио вас тада један непознати папак будите свјесни да губите Б.луку било кога да ставите на црту саЦавом а и немате адекватну лицност овак пут ни све паре које сте покрали неце вам помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има има

30.05.2016 09:40

Ено им оног стевандића, готов чо'ек, већ исплаћен..

ОДГОВОРИТЕ
Name

коридор

30.05.2016 10:55

Ајме мени зар ниста боље немају а и трансфер је лос колко пара толико музике за Цаву ниста лаксе

Name

сунчица

05.06.2016 16:21

Све је добро и биће боље

Name

Ђорђе

30.05.2016 11:55

Мислим да овај Радојчић може остварити трансфер и да му завиди Ибрахимовић.само да плати барем порез на трансфер, али како кад иде преко "Банке Српске". Боже циркуса, што ме остваи овдје ли ође...

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

30.05.2016 13:56

Копања је био и оста миш који ипак гура своје циљеве. са америма под руком

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ГОЦИ

30.05.2016 15:26

СУВАРУ ЗА ГРАДОНАЦЕЛНИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

30.05.2016 16:48

Ја мислим да је једини прави избор за градонацелника Але! Замјеник Јефто а предједник скупстине Јела, ако је зива, а ако не онда Мајда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

30.05.2016 17:21

Немогуће је да након свог овог криминала и пропасти у коју је народ РС доведен, тај исти народ опет на власт изгласа Милорада и негову банду. Једино ако су збиља ментално болесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

30.05.2016 17:45

Ако Радојициц не буде кандидат нецу гласати за другог. Радојициц је најбољи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа Штрумф

30.05.2016 19:14

Сви ти истакнути политчки ликови, су до те мјере компромитирајући и политички испроституирани, да је мало рећи да њихова појавност изазива мучнину. Једноставно треба их све помести челичном протупожарном метлом. Ово зато јер загађују здрав разум грађана. Ово је тотална инконтаминација здравог ума од тих ликова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

31.05.2016 07:01

Ма Додо, одрјеши кесу. Нису твоје. Сваки дан на располагању око 30.000 КМ или 50 мјесечних плата обичних смртника, па мало ли је. А ови што се копрцају само их млатнеш топузом од пар стотина КМ, а може и милионска сума. Ниси их зарадио на леђима, има се може се. Они који изаберу и тако ће за мандата побјећи ван. Па нека причају о љепотама прелијепе РС коју су упропастили борећи се за вријеме рата.. Ко им је крив. Ваља се снаћи. Па живот је само један, ко умије њему милиони...Браво царе...

ОДГОВОРИТЕ