Dodik traži kandidata za gradonačelnika

Sukobi u banjalučkom SNSD-u su do te mjere eskalirali da je potpuno neizvjesno ko će iz te stranke izaći na crtu Draganu Čaviću u trci za gradonačelnika Banjaluke.

Republika Srpska 29.05.2016 | 21:57
Dodik traži kandidata za gradonačelnika

Ako je nešto ipak izvjesno onda je to činjenica da je "mladi i perspektivni" Radojičić, koji je samo prije nekoliko sedmica važio za favorita, sve dalje od kandidature. U trci je Dodikov tajkun Draško Ilić, ali sve češće se, kao kompromis među zavađenim klanovima pominje i Željka Cvijanović.

O raskolu u banjalučkom SNSD-u govori i uvođenje u igru "udruženja građana" koja javno daju podršku pojedinim kandidatima.  

Tako je udruženja građana "Grad", izdalo Saopštenje podrške Igoru Radojičiću.

Riječ je o fantomskom udruženje iza kojeg stoji Željko Kopanja vlasnik "Nezavisnih novina" i interesna grupa koju on okuplja. Sjedište Udruženja koje nema ni vlastitu internet prezentaciju, niti su godinama javno zabilježene njegove aktivnosti, nalazi se u Kopanjinom ugostiteljskom objektu "Ring". Saopštenjem koje je bez potpisa (samo s pečatom), upućeno medijima, Kopanja saopštava koga bi on i njegov klan voljeli vidjeti kao kandidata, odnosno gradonačelnika Banjaluke.

Apsurdno je da Radojičića, koji ima podršku većine mjesnih odbora SNSD-a u Banjaluci, prije podrži jedno fantomsko udruženje nego što stranka obznani njegovu kandidaturu. Nekada su ovakva pisma podrške pisana po narudžbi, pa bi se mogao steći utisak i da je ćutljivi Radojičić ipak razgovarao s Kopanjom i dogovorio podršku!?

U svakom slučaju ovakva podrška mu ne treba i samo govori o njegovoj nemoći. Donedavno, navodni, favorit, ovako sve više liči na autsajdera.

Do preokreta je definitvno došlo nakon Dodikovog "kontramitinga" 14. maja u Banjaluci, od kojeg se Radojičić nije distancirao, ali ga nije ni podržao. On na mitingu nije govorio, pa nije čak bio ni u prvim redovima.

Dodikov repertoar je slušao sa pristojne udaljenost negdje iz mase. Uz to, banjalučki gradski odbor SNSD-a na čijem je čelu, je prema mnogim pokazateljima totalno podbacio u "mobilizaciji" pristalica za Dodikov miting. To jeste partijski grijeh koji se ne oprašta, međutim, u poziciji u kakvoj sada jeste, Dodik bi to možda i oprostio.

On je svjestan da mu je kakav takav Igor Radojičić korisniji kao saveznik nego kao neprijatelj. Međutim, tako ne misle Radojičićevi protivnici u Banjalučkom SNSD-u okupljeni oko Draška Ilića, tajkuna iz Krupe na Vrbasu.

Radojičićeva krivica za fijasko režimskog mitinga poslužila im je kao teško oboriv argument protiv njegove kandidature za gradonačelnika koji su predočili Dodiku. Ilićev tajkunski klan jedan je u nizu Dodikovih Frankeštajna, kojima on sve teže može reći "Ne".

Dodik se praktično nalazi između interesa dvije jake grupacije i kojoj god da udovolji on i SNSD će gotovo sigurno biti gubitnici.

Eventualna podrška kandidaturi Igora Radojičića, značila bi sukob sa moćnom frakcijom Draška Ilića, bez čije podrške ni jedan kandidat SNSD-a, nema ozbiljne šanse  u trci za gradonačelnika. Ishod bi najvjerovatnije bio isti i u obrnutoj situaciji – da se Dodik prikloni Ilićevoj struji, što bi značilo izostanak podrške, i tihu sabotažu klana koji podržava Igora Radojičića.

Ako se odnos snaga dvije frakcije posmatra na terenu onda je uočljivo da su Ilićeve pristalice u ruralnim područjima, dok Radojičića podržava urbaniji dio pristalica SNSD-a.

Na to i aludira famozno Kopanjino udruženje koje "mladog i perspektivnog" Radojičića promoviše kao "staru gradsku raju". Ta priča ipak ne može imati jače efekte, obzirom da SNSD odavno gubi podršku među urbanim stanovništvom, kao i zbog činjenice da se Radojičić nikada nije distancirao od Dodikovog primitivizma. Nije se distancirao ni od Dodikovog kriminala, već ga je što prećutno, što "držeći merdevine" odobravao i podržavao.

Svjestan je toga i Kopanja, ali nema mnogo izbora. Od Radojičića bi imao koristi bar u predizbornoj kampanji, od štampanja predizbornih materijala. U slučaju pobjede u koju ni sam ne vjeruje, s njim bi bilo lakše poslovati (čitaj: lakše bi ga bilo kontrolisati). Od finansijski premoćnog Draška Ilića, Kopanja ne bi imao koristi ni prije ni poslije izbora.

Za razliku od predsjednika drugih političkih stranaka, Milorad Dodik ima eksplicitno pravo da odlučuje o kandidatima na izborima bez obzira na volju lokalnih partijskih odbora. Svjestan da klanove u Banjaluci može jedino djelimično približiti oko trećeg kandidata, sve češće se govori o aktuelnoj premijerki Željki Cvijanović u toj ulozi.

I Radojičić i Ilić i Dodik su svjesni da je za njih na čelu Banjaluke bolji bilo ko iz SNSD-a, nego Dragan Čavić kandidat Saveza za promjene.

Zato bi se lako mogli dogovoriti oko Željkine kandiudature. Iako bi kampanju tada mogli voditi pod sloganom "Kud puklo, da puklo", svjesni u kakav rizik ulaze, SNSD u Banjaluci jednostavno nema mnogo izbora i to je najveći problem ove stranke. To je najveći problem i Milorada Dodika, koji zna da će mu gubitak Banjaluke biti konačan poraz.

Izvor: Impuls

Autor: Miljan Kovač

Komentari / 72

Ostavite komentar
Name

Vaso

29.05.2016 08:18

Bitno je da se vi u SDS-u lijepo slazete pogotovo u Bijeljini.

ODGOVORITE
Name

Zoko

29.05.2016 10:16

Zar nema vise pravih Banjalucana, pa da gradonacelnik dolazi z Krupe na Vrbasu? Zalosno...

Name

perhan

29.05.2016 12:51

Preselite zlo od covjeka Luku Petrovica u BL. Sigurno ce biti prvi onako pametan.

Name

Pajo

29.05.2016 12:53

Na zalost pravi Banja Lucani su oterani 92' ali eto naseljeni su neki novi ljudi , zato nam je stanje takvo Kako je .Trazi li smo gledajmo I uzivajmo sada!!

Name

revaso

29.05.2016 13:01

Bitno je da ste vi vasim snsd lopovlucima u svim gradovima napravili haos tako da je bolje da cutis i pokrijes se ponjavom,umjesto sto lupas gluposti

Name

Pokojna Mileva

29.05.2016 14:42

Zeljka Cvijanovic bi bila najbolji kandidat....ahahahaha....Cavic moze odmah poceti da slavi.Ne trebate ni ici na izbore.....

Name

domi

30.05.2016 05:44

EVO SALJEMO VAM DJURDJEVICA GRATIS.PAMETAN PAPAK! NEMATE PAMETNIJEG U BL!

Name

KOJA

30.05.2016 07:24

SNSD JE VEĆ IZGUBIO KO GOD I KAKO KOD BUDE KANDIDAT. SLAGALI SU NAROD I TO VIŠE NI NA KOJI NAČIN NE MOGU SAKRITI I ŠTA GOD URADILI IZGUBIĆE BANJALUKU

Name

Lider nad liderima

29.05.2016 08:21

Kopanjina fabrika lazi i obmana

ODGOVORITE
Name

Misko

29.05.2016 20:04

U lazi su kratke noge. Dokazano.

Name

građanin

29.05.2016 08:22

Građani Banjaluke ne vole SNSD, ogorčeni na rasipanje svake vrste. Teško do pobjede.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

29.05.2016 10:15

Lupetas,mozda ti, Banja Luka i RS je uz Dodika!!!

Name

Banjalucanin 100%

29.05.2016 10:40

Izgubili su BL oni jos na proslim izborima jer da papak nije uzeo parw i podjelio opoziciju Cava bi razbuco Gavrana,ali zato ce ovi biti nokaut :)

Name

BANJALUCANIN

29.05.2016 13:46

Za Snsd su primitivne ekonomske pridoslice a ne rodjeni u Banja Luci

Name

Zabrinut

29.05.2016 15:57

Ko je jos uz Dodika, protiv je Republike Srpske i naroda srpskog, jer narod pokradoste. Gori ste od Osmanlijskog carstva-podnosljivije je.

Name

Mikailo

30.05.2016 05:49

Idealan kandidat SNSDa bi bio Nenad Stevandic. Mutan i prefrigan, idealan izbor za rezimske glasace.

Name

Re

30.05.2016 09:16

Obožavaju SDS

Name

Neo

29.05.2016 08:39

Kopanja preporučuje Radojičića? Mislite USA preporučuje Radojičića?!

ODGOVORITE
Name

dobrjnja

29.05.2016 18:07

Ne lupaj.

Name

Macak

29.05.2016 08:41

Joj igraju se ko deca svasta a države nemaju sam hapaju ko vise

ODGOVORITE
Name

laus

29.05.2016 08:47

Radojcic se nece kandidovati zato sto zna da ce izgubiti. Radojcic bi pre prosao kao nestranacki kandidat nego ispred SNSD.

ODGOVORITE
Name

Što je babi milo

29.05.2016 08:55

.... to joj se i snilo. Puste želje opozicije.

ODGOVORITE
Name

Binbo

29.05.2016 09:00

Kakve nebuloze, Radojičić je kandidat za gradonačilnika. A sto se tiče da Dodo ne smije da se zamjeri nekoj struju e to je tek budalastina. Pa on je Radojičića škartirao u najj....ijem trenutku a ne da neće nekog tajkuna. Moj Kovač šuplja ti je spika.

ODGOVORITE
Name

Re:Binbo

29.05.2016 11:33

Obrati pažnju na svoju kontradiktornost- Radojičić je kandidat- Dodik ga škartirao!? A onda se zapitaj ko je jači Radojičić ili Ilić? Ali realno?

Name

kupus

29.05.2016 12:33

Obojica su obicni tukmezi, do kosti nesposobni. Korumpirani do grla. Paraziti.

Name

Binbo

29.05.2016 12:52

Politika je to. Skartirao ga je kad se usku..io malo. Sad će ga rehabilitovati kao poštena igrača. Glupi ste vi gospodine, bez uvrede, za politiku.

Name

Mikailo

30.05.2016 10:33

Gospodine Bimbo, da li biste nama, obicnom narodu, objasnili o cemu se radi. Jel on njega skartirao ili nije? Nikako da dokucimo istinu.

Name

Binbo

30.05.2016 13:35

Postovani Mikailo, mozda jeste a mozda i nije, vrijeme će nam pokazati. Istina je da svako sve ne treba da zna do određenog trenutka.

Name

DE GOTHIA

29.05.2016 09:15

ANALITIČARI NE PRAVITE ANALIZE PRIJE VREMENA... IZBORI SU ZA POLA GODINE... A SPREMA SE OLUJA DOGAĐAJA I PRITVORSKIH PREDMETA "MADE IN USA"... A KAŽU I DA STIŽE VALTER!!!

ODGOVORITE
Name

Borislav

29.05.2016 10:05

Puklo kud puklo, ali oni su pukli. Dodikova i SNSD-ova valdavina u Banja Luci traje već 16 godina u kojima ni grad ni opština nisu imali napretka koji je bitan za građane. U samom gradu su nestala mnoga radna mjesta, nestalo je parkova, saobraćajnice su nikakve a da nije privatnih klubova i kafana narod ne bi imao gde izaći. Na nivou opštine i to konkretno na vangradskom i ruralnom području je situacija još gora. Oni koji bi došli u grad nemaju skoro pa nikakvu ponudu u vidu gradskog ili opštinskog prevoza. Da bi došao do opštine građanin nekog sela mora potrošiti ceo dan a ako vozi svoje auto onda ga oderaše na parkingu. O pomoći selu u bilo kom vidu nema ni govora. Sve se svodi na to da Dodik pred izbore otvori neki šator gde on i njegovi zakrešte a nešto naroda se najede i napije. Ova vlast je pomogla samo sebi i svojim tajkunima i svaki pametan građanin je svestan toga. Zato lično mislim da ko god iz SNSD koalicije izađe na crtu Draganu Čaviću da će se provesti ko bos po trnju. Nova Godina i ovogodišnje otvaranje Zimzograda će imati novog gradonačelnika Dragana Čavića koji će morati da zasuče rukave da povrati barem vjeru u pravdu i pošten rad.

ODGOVORITE
Name

Miki

29.05.2016 10:27

Pusta zelja Bakira.Nisi ti Borislav.

Name

MM

29.05.2016 10:28

Nije zimzograd nego ZIMZOKRAD.

Name

Vrijeme je

29.05.2016 12:39

Miki, on jeste Borislav, i ocito je da je situaciju u Banjaluci maestralno opisao. Banjaluku se mora ocistiti od Dodika, cvjecke Cvijanovicke, Tegeltije, Kaje, Spirica, Radojicica, kretencine Kopanje, svih ostalih tajkuna, a nama kako god bude.

Name

joj

29.05.2016 10:07

Kakva faca ko da ceka protivnika na koridi za borbu.

ODGOVORITE
Name

Osvit

29.05.2016 10:33

Ako gospodin Dodik ustraje na kandidatu cijim bi izborom on postao gradonacelnik B.Luke bez obzira bili to ili Cvijanovicka ili Radmanovic,velika je vjerovatnost da ce izgubiti izbore i potvditi misljenje zapadnih analiticara da je SNSD ultra nacionalisticka stranka proruske orjentacije sa autoritarnim liderom.Ukoliko dozvoli da na izborne liste i liste za nacelnike i gradonacelnike dodu prijedlozi clanstva pa makar to bilo protiv njegovih interesa i cak uvjerenja vece su sanse da se dode do kvalitetnijih kadrova sto je svakako od interesa za Republiku Srpsku,demokratizaciju drustva,a i samog uspjeha SNSD.Republika Srpska imace bolju buducnost ako se izbori sa nosiocima kriminala i korupcije kojih ima prevenstveno medu nosiocima vlasti ali i medu onima koji su u opziciji i nadam se da ce to biti osnovni kriterijum gradanima po kojem ce birati u oktobru.

ODGOVORITE
Name

klapac

29.05.2016 12:42

Snsd nije ni vidjela ultranacionalizma nego je kriminalna sekta, a zapadne sile mute kao i obicno.

Name

Ostoja

29.05.2016 10:50

Banja Luka je zarasla u travi. Gavranovic je najgori gradonacelnik od kad postoji Banjaluka. Ko god dodje ne moze bit gori.

ODGOVORITE
Name

Borik BL

30.05.2016 06:06

Tako je. U Boriku je trava bila 1 metar. Tek su je prosle sedmice pokosili.

Name

istok

29.05.2016 11:06

Neka biraju čovjeka iz Banjaluke, rođenog Banjalučanina. Nisu ni Radojčić ni Čavić Banjalučani.

ODGOVORITE
Name

Re Istok

29.05.2016 11:39

Valjaš gluposti. Istina je da je Radojičić rođen u Banjaluci, ali nije porijeklom odavde. Čavić je slučajno rođen u Zenici ali su mu svi korijani banjalučki i u njoj živi od najranijeg djetinjastva. Ali to nema nikakve veze s pameću po tvojoj logici bi onda ina izborima trebali glasati samo rođeni Banjalučani!? Šta misliš koliko takvih danas živi u Banjaluci?

Name

Predratni Banjalucanin

29.05.2016 12:46

"Re istok", nazalost vrlo malo, Banjalula je najgore prosla u svemu ovom. Ovdje se izgleda skupio sav moguci sljam. Masa Banjalucana je izginula u ratu, a oni koje su oni branili sprasili su u Banjaluku i zauzeli sve pozicije.

Name

Velimir

30.05.2016 10:48

Bas me je interesovalo kada ce se pojaviti teza da Cavic nije iz Banjaluke buduci da se rodio u Zenici koju nije ni zapamtio nego je kao mali dosao u Banjaluku gdje je familija Cavic dosla odmah nakon 2. sv rata.

Name

Ako

29.05.2016 11:41

Milijane dobre su ti zelje al corak!

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

29.05.2016 12:30

Pastirica iz okolone Teslica da bude gradonacelnik Banjaluke. Ne znam samo do kad ce se ovdje skupljati i razvaljivati mi grad u kojem sam se rodio. Pa sto ne ide u svoje selo?

ODGOVORITE
Name

Isto mislim!

29.05.2016 13:53

Nemaju sela, jadnici...opustosili su sve...

Name

Banjalucanine

29.05.2016 14:41

Nemoj se iznenaditi ako kandidat za gradonacelnika B.L. bude teslicki cobanin Bogdanic, jer Banjaluka je skroz skrenula sa kolosijeka.

Name

vaga

29.05.2016 12:50

To samo igre Dodika i Radojicica. Radojicic ce kao pobijediti u toj borbi, biti kandidovan za gradonacelniks a gradjani koji je dosta Dodika, glati za tog Radojicica. Sve to je providno, to jedna od manipulacija nedotupnim javnim mjenjem. Da su njih dvojica u starnom sukobu, davno bi Radojicic bio izbacen iz te sekte.

ODGOVORITE
Name

333

29.05.2016 13:24

Banjaluka i ne zasluzuje boljeg nacelnika od ovih sto ih unistavaju 16 godina.Unistili su im sve a oni i dalje glasaju za njih.Gdje Vam je NK BORAC.Gdje Vam je KK BORAC.Gdje Vam je BK SLAVIJA.Gdje im je KK MLADI KRAJISNIK.Zato imaju NOC SAMPIONA I Cecu za 100.000 eura.

ODGOVORITE
Name

hahaha

29.05.2016 15:19

FK BORAC

Name

radnik

29.05.2016 17:32

A gdje su im fabrike, nabrojaću neke: Kožara, Rudi Čajavec, Kosmos, Trudbenik, Tvornica obuće Bosna, Mljekara, Prvi maj, Tvornica hladno valjanih traka, Incel, Vitaminka, Stočar, Fabrika duvana, Jelšingrad, Tvornica alatnih strojeva, itd itd

Name

Апис

29.05.2016 13:54

Градоначелник ће да буде неки вровац. Мудрови над мудровима. А што се тиче Бањалучана - знате ону изреку: "Шта раде ујутро Бањалучани на прозору? Гледају како вровци иду на посао."

ODGOVORITE
Name

za apis

29.05.2016 15:16

Glupava ti mudrolija, koja samo tebi prija, mislis da si mudar kao lija, iz tebe glupost sija...

Name

Boban

29.05.2016 14:46

И ви лупате безвезе,зар стварно мислиш да ће премијерка да се кандидује? Ако победи морала би дати оставку на функцију премијера у што сумњам.Као што сумњам да ће Богданић ризиковати министарску фотељу да би се кандидовао за начелника Теслића.

ODGOVORITE
Name

Hm

29.05.2016 17:32

Dodik je mora negdje uvaliti, pošto mora izvršiti smjenu vlade da prevari budale.

Name

yugosloven

29.05.2016 15:32

MILE POPIJ KOJU POPRAVI SE MOZE PIVO

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

29.05.2016 17:25

Navijam sa Sarajevo dobro nisam crven, ali nijanse su u pitanju moguli ja za gradonacelnika?

ODGOVORITE
Name

Vrbas

29.05.2016 19:22

Koliko je para opraato za ciscenje korita vrbasa sa milion ipo otislo na sest miliona moze bit sta hoce taj Ilic..

ODGOVORITE
Name

Koma

29.05.2016 19:48

Po čemu je Igor perspektivan, koji su njegovi kvaliteti? Je li to što je član SNSD-a od početka, što se vrti u stranci 10 godina a boji se dati običnu izjavu. Ako nemate boljeg, ovo vam je za smijeh. Jer nije dovoljno da izgledaš pristojno i da ti sako dobro stoji. A o tajkunima, zbogom pameti!

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

30.05.2016 06:12

Nije Igor od pocetka tj od osnivanja clan snsd-a.

Name

Brkolosa!

30.05.2016 07:04

Zar nema dovoljno srba u Banja Luci, pa predlažu Crnogorca, nacionalna manjina kako mu kad treba, sad je Srbin a sad Crnogorac. Šta možr Srbin iz Banja Luke da dobije u Crnoj Gori. Vidi se kako domaći Srbi prolaze u Crnoj Gori. Upametimo se braćo Srbi.

Name

koridor

30.05.2016 07:13

Pa vi iz snsd ea jeste vi svjesni da nemate kadra i da kupujete ljude tj. papke pa zar vi iz tolike semberije nemate svog covjeka stvarno ste nula a za B.L da ne pricam sami sljam pre cetiri godine spasio vas tada jedan nepoznati papak budite svjesni da gubite B.luku bilo koga da stavite na crtu saCavom a i nemate adekvatnu licnost ovak put ni sve pare koje ste pokrali nece vam pomoci

ODGOVORITE
Name

Ima ima

30.05.2016 09:40

Eno im onog stevandića, gotov čo'ek, već isplaćen..

ODGOVORITE
Name

koridor

30.05.2016 10:55

Ajme meni zar nista bolje nemaju a i transfer je los kolko para toliko muzike za Cavu nista lakse

Name

sunčica

05.06.2016 16:21

Sve je dobro i biće bolje

Name

Đorđe

30.05.2016 11:55

Mislim da ovaj Radojčić može ostvariti transfer i da mu zavidi Ibrahimović.samo da plati barem porez na transfer, ali kako kad ide preko "Banke Srpske". Bože cirkusa, što me ostvai ovdje li ođe...

ODGOVORITE
Name

nikola

30.05.2016 13:56

Kopanja je bio i osta miš koji ipak gura svoje ciljeve. sa amerima pod rukom

ODGOVORITE
Name

A GOCI

30.05.2016 15:26

SUVARU ZA GRADONACELNIKA.

ODGOVORITE
Name

Vuk

30.05.2016 16:48

Ja mislim da je jedini pravi izbor za gradonacelnika Ale! Zamjenik Jefto a predjednik skupstine Jela, ako je ziva, a ako ne onda Majda!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

30.05.2016 17:21

Nemoguće je da nakon svog ovog kriminala i propasti u koju je narod RS doveden, taj isti narod opet na vlast izglasa Milorada i negovu bandu. Jedino ako su zbilja mentalno bolesni.

ODGOVORITE
Name

SNSD

30.05.2016 17:45

Ako Radojicic ne bude kandidat necu glasati za drugog. Radojicic je najbolji!

ODGOVORITE
Name

Papa Štrumf

30.05.2016 19:14

Svi ti istaknuti politčki likovi, su do te mjere kompromitirajući i politički isprostituirani, da je malo reći da njihova pojavnost izaziva mučninu. Jednostavno treba ih sve pomesti čeličnom protupožarnom metlom. Ovo zato jer zagađuju zdrav razum građana. Ovo je totalna inkontaminacija zdravog uma od tih likova.

ODGOVORITE
Name

sova

31.05.2016 07:01

Ma Dodo, odrješi kesu. Nisu tvoje. Svaki dan na raspolaganju oko 30.000 KM ili 50 mjesečnih plata običnih smrtnika, pa malo li je. A ovi što se koprcaju samo ih mlatneš topuzom od par stotina KM, a može i milionska suma. Nisi ih zaradio na leđima, ima se može se. Oni koji izaberu i tako će za mandata pobjeći van. Pa neka pričaju o ljepotama prelijepe RS koju su upropastili boreći se za vrijeme rata.. Ko im je kriv. Valja se snaći. Pa život je samo jedan, ko umije njemu milioni...Bravo care...

ODGOVORITE