Ово су најелитније специјалне јединице

Елитне специјалне јединице најбоље су што војска има. Специјалци иду тамо гдје се други војници боје, скенирају потенцијалне пријетње, уклањају опасне мете, а обично их шаљу у акције спашавања.

Свијет 28.05.2016 | 20:14
Ово су најелитније специјалне јединице

Они су стварно најбољи од најбољих. Иако их је тешко међусобно успоређивати јер су специјалне јединице у свим земљама прошле најтеже и најзахтјевније тренинге, Бузнис инсајдер је направио листу осам најбољих на свијету на основу критерија досадашње успјешности и страх који изазивају код њихових противника.

На први поглед ће вас можда изненадити "лоша" позиција најелитније јединице у Русији, али, како је објашњено у тексту, трагичан биланс опсаде московског позоришта увјетовала је "пад".

8. Специјалне снаге из Пакистана (ССГ), познате као 'Црне роде' због јединствених шешира. Њихова вјежба укључује марш од 55 километара које требају пријећи у 12 сати, а под пуном опремом морају претрчати 7,5 километара за 50 минута.

У октобру 2009. године, ССГ командоси упали су у пословну зграду и спасили 39 таоца од талибанских милитаната након напада на сједиште војске.

7. Шпанске Поморске специјалне снаге ушле су 2009. међу најцјењеније специјалне јединице у Европи. Настале су од добровољног пењачког друштва основаног 1952. године. Испити су толико захтјевни да на њима "пада" 70 до 80 одсто кандидата, а није необично и да нити један регрут не прође обуку.

6. Руска Алфа група налази се међу најпознатијим специјалним јединицама на свијету. Антитерористичку групу основао је КГБ 1974. године. Били су на мети критика када је током опсаде позоришта 2002. у Москви погинуло чак 129 таоца.

5. Од свих антитерористичких група на свијету, мало која се може мјерити са Француском жандармеријском групом за интервенције (ГИГН). Састављена је од 200 специјалаца који су обучени за талачке ситуације. Тврде да су од 1973. када су основали ослободили 600 таоца. Француским законом је забрањено фотографисати лица припадника ове јединице.

Један од најнеобичнијих епизода у историји ГИГН-а било је ослобађање Велике џамије у Меки 1979. Због забране уласка у Меку за немуслимане, тројица француских командоса накратко су прешли на ислам прије него што су помогли саудијским снагама да ослободе џамију од екстремиста.

4. Израелски Саyерет Матакал често дјелује иза непријатељских линија и главни задатак им је прикупљање обавјештајних података.

3. Британске Специјалне ваздушне снаге, познатије као САС, дјелују под геслом 'Wхо дарес, wинс' или 'Ко ризикује, профитира'. О њиховом значају можда понајбоље говори изјава америчког генерала Станлеy МцЦхрyстал који је казао да савезничке снаге "не би могле ништа урадити у Ираку без њих".

2. Још једна елитна јединица из Велике Британије, Специал Боат Сервице, специјалне јединице на води. Кандидати такођер пролазе тест издржљивости - преживљавање у прашуми, примјерице. Битно је напоменути да кандидат има право само два пута изаћи на тест.

1. Навy Сеалс америчке морнарице вјероватно су најбоља специјална јединица на свијету. Они који желе постати кандидати за "Фоке" морају направити минимално 72 склека у двије минуте, 60 чучњева такође у двије минуте, а 6 километара морају претрчати за 31 минута. А тек онда предстоји прави 'тренинг'.

(Н1)

(Фото: Реутерс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

28.05.2016 18:34

Сви они врло брзо постају психопате. Нека и мени дају сву ту опрему и рок од три мјесеца, па да видимо колико су елитни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.05.2016 23:42

Ја бих побједила 'фоке' кад ме назову да је старом позлило.

Name

Милан

06.10.2017 06:38

Желео би да се пријавим у неку специјалну јединицу

ОДГОВОРИТЕ