Ovo su najelitnije specijalne jedinice

Elitne specijalne jedinice najbolje su što vojska ima. Specijalci idu tamo gdje se drugi vojnici boje, skeniraju potencijalne prijetnje, uklanjaju opasne mete, a obično ih šalju u akcije spašavanja.

Svijet 28.05.2016 | 20:14
Ovo su najelitnije specijalne jedinice

Oni su stvarno najbolji od najboljih. Iako ih je teško međusobno uspoređivati jer su specijalne jedinice u svim zemljama prošle najteže i najzahtjevnije treninge, Buznis insajder je napravio listu osam najboljih na svijetu na osnovu kriterija dosadašnje uspješnosti i strah koji izazivaju kod njihovih protivnika.

Na prvi pogled će vas možda iznenaditi "loša" pozicija najelitnije jedinice u Rusiji, ali, kako je objašnjeno u tekstu, tragičan bilans opsade moskovskog pozorišta uvjetovala je "pad".

8. Specijalne snage iz Pakistana (SSG), poznate kao 'Crne rode' zbog jedinstvenih šešira. Njihova vježba uključuje marš od 55 kilometara koje trebaju prijeći u 12 sati, a pod punom opremom moraju pretrčati 7,5 kilometara za 50 minuta.

U oktobru 2009. godine, SSG komandosi upali su u poslovnu zgradu i spasili 39 taoca od talibanskih militanata nakon napada na sjedište vojske.

7. Španske Pomorske specijalne snage ušle su 2009. među najcjenjenije specijalne jedinice u Evropi. Nastale su od dobrovoljnog penjačkog društva osnovanog 1952. godine. Ispiti su toliko zahtjevni da na njima "pada" 70 do 80 odsto kandidata, a nije neobično i da niti jedan regrut ne prođe obuku.

6. Ruska Alfa grupa nalazi se među najpoznatijim specijalnim jedinicama na svijetu. Antiterorističku grupu osnovao je KGB 1974. godine. Bili su na meti kritika kada je tokom opsade pozorišta 2002. u Moskvi poginulo čak 129 taoca.

5. Od svih antiterorističkih grupa na svijetu, malo koja se može mjeriti sa Francuskom žandarmerijskom grupom za intervencije (GIGN). Sastavljena je od 200 specijalaca koji su obučeni za talačke situacije. Tvrde da su od 1973. kada su osnovali oslobodili 600 taoca. Francuskim zakonom je zabranjeno fotografisati lica pripadnika ove jedinice.

Jedan od najneobičnijih epizoda u istoriji GIGN-a bilo je oslobađanje Velike džamije u Meki 1979. Zbog zabrane ulaska u Meku za nemuslimane, trojica francuskih komandosa nakratko su prešli na islam prije nego što su pomogli saudijskim snagama da oslobode džamiju od ekstremista.

4. Izraelski Sayeret Matakal često djeluje iza neprijateljskih linija i glavni zadatak im je prikupljanje obavještajnih podataka.

3. Britanske Specijalne vazdušne snage, poznatije kao SAS, djeluju pod geslom 'Who dares, wins' ili 'Ko rizikuje, profitira'. O njihovom značaju možda ponajbolje govori izjava američkog generala Stanley McChrystal koji je kazao da savezničke snage "ne bi mogle ništa uraditi u Iraku bez njih".

2. Još jedna elitna jedinica iz Velike Britanije, Special Boat Service, specijalne jedinice na vodi. Kandidati također prolaze test izdržljivosti - preživljavanje u prašumi, primjerice. Bitno je napomenuti da kandidat ima pravo samo dva puta izaći na test.

1. Navy Seals američke mornarice vjerovatno su najbolja specijalna jedinica na svijetu. Oni koji žele postati kandidati za "Foke" moraju napraviti minimalno 72 skleka u dvije minute, 60 čučnjeva takođe u dvije minute, a 6 kilometara moraju pretrčati za 31 minuta. A tek onda predstoji pravi 'trening'.

(N1)

(Foto: Reuters)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

28.05.2016 18:34

Svi oni vrlo brzo postaju psihopate. Neka i meni daju svu tu opremu i rok od tri mjeseca, pa da vidimo koliko su elitni.

ODGOVORITE
Name

Istina

28.05.2016 23:42

Ja bih pobjedila 'foke' kad me nazovu da je starom pozlilo.

Name

Milan

06.10.2017 06:38

Želeo bi da se prijavim u neku specijalnu jedinicu

ODGOVORITE