Отворен Међународни фестивал фолклора

У Бијељини се одржава Међународни фестивал дјечијег и омладинског фолклора. Синоћ је у препуној сали бијељинског Центра за културу овај фестивал и свечано отворен.

 

Република Српска 28.05.2016 | 15:37
Отворен Међународни фестивал фолклора

Има ли љепшег призора за видјети од дјеце и младих људи, обучених у народне раскошне ношње са марамама, плетеницама, сукњама, прегачама, јелецима, опанцима, како се уз звуке изворне музике веселе, друже, пјевају и играју.

Управо је тај догађај измамио људе на улице Бијељине да би и сами уживали у љепотама које су приредили највећи амбасадори културе и традиције наше земље, али и региона.

Дефилеом фолклорних ансамбала улицама града и првим концертним програмом у великој сали Центра за културу "Семберија", синоћ је почео Међународни фестивал дјечјег и омладинског фолклора.

Дефиле је кренуо од улице Меше Селимовића и кретао се до Центра за културу „Семберија" пропраћен бројном публиком и аплаузима.

"У дефилеу су учествовала културно-умјетничка друштва која су гости прве фестивалске вечери, обучени у народне ношње и уз пратњу неколико оркестара играчи су представили и кратке фолклорне игаре. Ово је изванредна прилика да се види шаренило и граја омладине са простора бивше Југославије", рекла је за БН телевизију, Александра Цвијетиновић, организатор Фестивала.

Током три фестивалска дана народне игре, ношњу и обичаје представиће бројна Културно умјетничка друштва, како из наше земље, тако и региона, а окупиће и више од 1.300 учесника и гостију.

Неки од гостију из Инзбрука кажу за БН телевизију да су по први пут у Бијељини.

"Одушевљени смо, посјетили смо много тога, све је дивно, очекујемо добар провод, дружење и да се покажемо у најбољем свјетлу", рекао је за БН телевизију Марко Васић из СКУД-а "Братство" из Инзбрука.

Данас ће сви посјетиоци имати прилику да виде изложбу ручних радова бијељинских креативаца која ће бити одржана на Градском тргу, док ће у 17,00 часова бити одржан дефиле улицама града учесника друге фестивалске вечери.

Од 18,00 часова у Центру за културу, одржаће се ревија оригиналне народне ношње, док ће наставак друге фестивалске вечери и затварање Фестивала бити одржано у Етно селу „Станишићи" од 20 часова.

Организатор Међународног фестивала дјечијег и омладинског фолклора је клуб за дјецу "Гарфилд" и културно умјетничко друштво „Плетеница" из Бијељине, које постоји од 2008. године и до сада броји око 200 чланова у шест фолклорних група.

(БН телевизија)

(Фото: БН телевизија/Инфо БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

28.05.2016 13:51

Хвала Богу барем једна лијепа вест. На младима свијет остаје. У дјеци нашој се продужује живот наш!

ОДГОВОРИТЕ