Otvoren Međunarodni festival folklora

U Bijeljini se održava Međunarodni festival dječijeg i omladinskog folklora. Sinoć je u prepunoj sali bijeljinskog Centra za kulturu ovaj festival i svečano otvoren.

 

Republika Srpska 28.05.2016 | 15:37
Otvoren Međunarodni festival folklora

Ima li ljepšeg prizora za vidjeti od djece i mladih ljudi, obučenih u narodne raskošne nošnje sa maramama, pletenicama, suknjama, pregačama, jelecima, opancima, kako se uz zvuke izvorne muzike vesele, druže, pjevaju i igraju.

Upravo je taj događaj izmamio ljude na ulice Bijeljine da bi i sami uživali u ljepotama koje su priredili najveći ambasadori kulture i tradicije naše zemlje, ali i regiona.

Defileom folklornih ansambala ulicama grada i prvim koncertnim programom u velikoj sali Centra za kulturu "Semberija", sinoć je počeo Međunarodni festival dječjeg i omladinskog folklora.

Defile je krenuo od ulice Meše Selimovića i kretao se do Centra za kulturu „Semberija" propraćen brojnom publikom i aplauzima.

"U defileu su učestvovala kulturno-umjetnička društva koja su gosti prve festivalske večeri, obučeni u narodne nošnje i uz pratnju nekoliko orkestara igrači su predstavili i kratke folklorne igare. Ovo je izvanredna prilika da se vidi šarenilo i graja omladine sa prostora bivše Jugoslavije", rekla je za BN televiziju, Aleksandra Cvijetinović, organizator Festivala.

Tokom tri festivalska dana narodne igre, nošnju i običaje predstaviće brojna Kulturno umjetnička društva, kako iz naše zemlje, tako i regiona, a okupiće i više od 1.300 učesnika i gostiju.

Neki od gostiju iz Inzbruka kažu za BN televiziju da su po prvi put u Bijeljini.

"Oduševljeni smo, posjetili smo mnogo toga, sve je divno, očekujemo dobar provod, druženje i da se pokažemo u najboljem svjetlu", rekao je za BN televiziju Marko Vasić iz SKUD-a "Bratstvo" iz Inzbruka.

Danas će svi posjetioci imati priliku da vide izložbu ručnih radova bijeljinskih kreativaca koja će biti održana na Gradskom trgu, dok će u 17,00 časova biti održan defile ulicama grada učesnika druge festivalske večeri.

Od 18,00 časova u Centru za kulturu, održaće se revija originalne narodne nošnje, dok će nastavak druge festivalske večeri i zatvaranje Festivala biti održano u Etno selu „Stanišići" od 20 časova.

Organizator Međunarodnog festivala dječijeg i omladinskog folklora je klub za djecu "Garfild" i kulturno umjetničko društvo „Pletenica" iz Bijeljine, koje postoji od 2008. godine i do sada broji oko 200 članova u šest folklornih grupa.

(BN televizija)

(Foto: BN televizija/Info BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

28.05.2016 13:51

Хвала Богу барем једна лијепа вест. На младима свијет остаје. У дјеци нашој се продужује живот наш!

ODGOVORITE