Бараж за ПЛ: Хал - Шефилд Вендзди, најава... Битка за славу, углед и 200.000.000 евра!

Брајтон је свакако највећа жртва фудбалске неправде, јер су сезону завршили са шест, односно 15 бодова предности у односу на Тигрове и Сове, али ће, као и половина Јоркшира, у суботу поподне на телевизији посматрати окршај Хала и Шефилд Венздеја за Премијер лигу у финалу плеј-офа Чемпионшипа.

Фудбал 28.05.2016 | 16:40
Бараж за ПЛ: Хал - Шефилд Вендзди, најава... Битка за славу, углед и 200.000.000 евра!

Да је у Чемпионшипу, у фудбалу и у животу уопште све фер, Шефилд Венздеј и Хал сигурно не би у суботу (18 часова, Спорт клуб 1) играли финале баража за пласман у Премијер лигу. И управо се тај плеј-оф у енглеским нижим лигама руга фудбалу који се игра под претпоставком да увек побеђују најбољи. Али, реално, можда и не постоји бољи начин да се донесе одлука о томе ко ће се из тако хаотичне лиге пласирати у елиту, него да то буде неко од изненађења.

Брајтон је свакако највећа жртва фудбалске неправде, јер су сезону завршили са шест, односно 15 бодова предности у односу на Тигрове и Сове, али ће, као и половина Јоркшира, у суботу поподне на телевизији посматрати окршај ових ривала за Премијер лигу и 200.000.000 евра, колико је загарантована премија за екипу која се пласира у елиту.

Оба тима су прошла кроз сличан пут до овог финала. Обоје су играли против, по репутацији, бољих противника, били су под притиском у полуфиналу и обоје су после првих утакмица остварили велику предност. Да би их одбранили у реваншу прошли су кроз тешке тренутке, Хал против Дербија, а Шефилд против Брајтона, али су на крају прославили пут на Вембли који их је приближио Премијер лиги. Велика разлика је само што је један тим очекивао да доспе у финале плеј-офа, а други није.

За Шефилд Венздеј субота на Вемблију биће премија, након очајног почетка сезоне. Прошлог лета, њихов нови газда Дејфон Чансири сменио је менаџера Стјуарта Греја. Како се ближио крај јуна и почетак сезоне, Сове нису имале менаџера, нити играче, свега неколико у професионалном погону. У једном тренутку изгледало је да ће Марк Купер бити нови менаџер, а Карлос Карвахал директор фудбала.

Међутим, Португалац, који пре тога три године није водио ниједан тим, а у просеку мање до годину дана тренирао чак 14 различитих екипа, је преузео главни посао и годину дана касније ево га на свега 90 минута од Премијер лиге. Купер је, ако некога занима, смењен у октобру у Свиндону (заменио га је председник клуба), добио је отказ и у Нотс Каунтију у мају, а сада је менаџер нижелигаша Форест Грина... 

Мало ко је знао шта да очекује од Карвахала, када је Португалац стигао на Хилсборо. Знали су да је био аутор некакве књиге о фудбалу и развоју играча, у којој је фолозофирао на основу учења математичара Ренеа Декарта о неколико занимљивих тема под називом „концептуални матрикс“ или „тактичка периодизација“. Признаћете, не баш толико интересантно за фудбалску лигу коју је недавно легендарни Нил Ворнок описао као такмичење које изискује само „петљу и крв“.

Долазак Карвахала условио је да се Сове појачају у финишу прелазног рока, па је ангажовано махом на позајмицу чак 14 нових фудбалера. Најважњи је свакако Италијан Фернандо Форестијери из Вотфорда, који је прошле недеље проглашен за фудбалера сезоне у Чемпионшипу. Ради се о играчу који прави разлику, постигао је 15 голова и уписао осам асистенција. Увек је у овом занимљивом фудбалеру постојао делић инспирације и заиста га је уживање посматрати.

Венздеј је сигурно аутсајдер у финалу баража, а то је оно што Карвахал воли, јер је са таквим приступом доспео надомак великог успеха. Португалац је љубимац навијача Сова који су му спевали песме и који са нестрпљењем очекују суботњи обрачун.

„Одрастао сам у земљи у којој смо гледали утакмце на црно-белом телевизору, а то су обично била финала ФА купа Енглеске. Нисам ни слутио да ћу једног дана изаћи на Вембли, али сам то постигао и осећај је фантастичан“, изјавио је прошле недеље Карвахал, који када тако прича, више личи на туристу него на менаџера једног по традицији великог енглеског клуба.
„Знамо да смо исписали историју. Дуго времена Шефилд Венздеј је био далеко од успеха, па је ово значајан тренутак за клуб. Имамо шансу да пробудимо успаваног дива“, поручујеКарлос Карвахал, чији тим јури повратак у Премијер лигу после пуних 16 година снебивања у нижим ранговима.

Али, неће то ићи баш тако лако. Наспрам њега је врло јаки тим Хала и Стив Брус, који се не бори само за Премијер лигу, већ и да задржи свој посао. Већ неколико недеља новинари константно опседају легендарног менаџера питањима о будућности на клупи, а некадашњи дефанзивац Манчестер Јунајтеда има проблем и да мотивише фудбалере, након што је газда Асем Алам, закомпликовао ситуацију тврдњом да жели да прода клуб.

Сове имају Форестијерија, а главни адут Хала биће везиста Ахмед Елмохамади, који фантастично игра ове сезоне. Окршај на Вемблију за њега ће бити прилика да упише хет-трик победа у дресу Тигрова на највећем енглеском стадиону.

„Радујем се повратку у Лондон са овим клубом. Ово су утакмице које живот значе и без којих каријера не би била запажена. Овде сам већ три године и сваки пут смо уживали на Вемблију и побеђивали у претходна два наврата. Зато се надам да ћемо поновити тај успех. Било би прелепо вратити овај клуб у Премијер лигу, тамо где играју најбољи и где је Хал Ситију сигурно место“, поручио је Елмохамади.

Било како било, само један од ових ривала може вечерас да победи и прође у Премијер лигу, а ко год да то буде мало је вероватно да ће исход финала на крају бити фер. Али, као што каже легендарна песма са којом многи навијачи одлазе на Вембли - ”Qуе сера, сера…”  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар