Baraž za PL: Hal - Šefild Vendzdi, najava... Bitka za slavu, ugled i 200.000.000 evra!

Brajton je svakako najveća žrtva fudbalske nepravde, jer su sezonu završili sa šest, odnosno 15 bodova prednosti u odnosu na Tigrove i Sove, ali će, kao i polovina Jorkšira, u subotu popodne na televiziji posmatrati okršaj Hala i Šefild Venzdeja za Premijer ligu u finalu plej-ofa Čempionšipa.

Fudbal 28.05.2016 | 16:40
Baraž za PL: Hal - Šefild Vendzdi, najava... Bitka za slavu, ugled i 200.000.000 evra!

Da je u Čempionšipu, u fudbalu i u životu uopšte sve fer, Šefild Venzdej i Hal sigurno ne bi u subotu (18 časova, Sport klub 1) igrali finale baraža za plasman u Premijer ligu. I upravo se taj plej-of u engleskim nižim ligama ruga fudbalu koji se igra pod pretpostavkom da uvek pobeđuju najbolji. Ali, realno, možda i ne postoji bolji način da se donese odluka o tome ko će se iz tako haotične lige plasirati u elitu, nego da to bude neko od iznenađenja.

Brajton je svakako najveća žrtva fudbalske nepravde, jer su sezonu završili sa šest, odnosno 15 bodova prednosti u odnosu na Tigrove i Sove, ali će, kao i polovina Jorkšira, u subotu popodne na televiziji posmatrati okršaj ovih rivala za Premijer ligu i 200.000.000 evra, koliko je zagarantovana premija za ekipu koja se plasira u elitu.

Oba tima su prošla kroz sličan put do ovog finala. Oboje su igrali protiv, po reputaciji, boljih protivnika, bili su pod pritiskom u polufinalu i oboje su posle prvih utakmica ostvarili veliku prednost. Da bi ih odbranili u revanšu prošli su kroz teške trenutke, Hal protiv Derbija, a Šefild protiv Brajtona, ali su na kraju proslavili put na Vembli koji ih je približio Premijer ligi. Velika razlika je samo što je jedan tim očekivao da dospe u finale plej-ofa, a drugi nije.

Za Šefild Venzdej subota na Vembliju biće premija, nakon očajnog početka sezone. Prošlog leta, njihov novi gazda Dejfon Čansiri smenio je menadžera Stjuarta Greja. Kako se bližio kraj juna i početak sezone, Sove nisu imale menadžera, niti igrače, svega nekoliko u profesionalnom pogonu. U jednom trenutku izgledalo je da će Mark Kuper biti novi menadžer, a Karlos Karvahal direktor fudbala.

Međutim, Portugalac, koji pre toga tri godine nije vodio nijedan tim, a u proseku manje do godinu dana trenirao čak 14 različitih ekipa, je preuzeo glavni posao i godinu dana kasnije evo ga na svega 90 minuta od Premijer lige. Kuper je, ako nekoga zanima, smenjen u oktobru u Svindonu (zamenio ga je predsednik kluba), dobio je otkaz i u Nots Kauntiju u maju, a sada je menadžer niželigaša Forest Grina... 

Malo ko je znao šta da očekuje od Karvahala, kada je Portugalac stigao na Hilsboro. Znali su da je bio autor nekakve knjige o fudbalu i razvoju igrača, u kojoj je folozofirao na osnovu učenja matematičara Renea Dekarta o nekoliko zanimljivih tema pod nazivom „konceptualni matriks“ ili „taktička periodizacija“. Priznaćete, ne baš toliko interesantno za fudbalsku ligu koju je nedavno legendarni Nil Vornok opisao kao takmičenje koje iziskuje samo „petlju i krv“.

Dolazak Karvahala uslovio je da se Sove pojačaju u finišu prelaznog roka, pa je angažovano mahom na pozajmicu čak 14 novih fudbalera. Najvažnji je svakako Italijan Fernando Forestijeri iz Votforda, koji je prošle nedelje proglašen za fudbalera sezone u Čempionšipu. Radi se o igraču koji pravi razliku, postigao je 15 golova i upisao osam asistencija. Uvek je u ovom zanimljivom fudbaleru postojao delić inspiracije i zaista ga je uživanje posmatrati.

Venzdej je sigurno autsajder u finalu baraža, a to je ono što Karvahal voli, jer je sa takvim pristupom dospeo nadomak velikog uspeha. Portugalac je ljubimac navijača Sova koji su mu spevali pesme i koji sa nestrpljenjem očekuju subotnji obračun.

„Odrastao sam u zemlji u kojoj smo gledali utakmce na crno-belom televizoru, a to su obično bila finala FA kupa Engleske. Nisam ni slutio da ću jednog dana izaći na Vembli, ali sam to postigao i osećaj je fantastičan“, izjavio je prošle nedelje Karvahal, koji kada tako priča, više liči na turistu nego na menadžera jednog po tradiciji velikog engleskog kluba.
„Znamo da smo ispisali istoriju. Dugo vremena Šefild Venzdej je bio daleko od uspeha, pa je ovo značajan trenutak za klub. Imamo šansu da probudimo uspavanog diva“, poručujeKarlos Karvahal, čiji tim juri povratak u Premijer ligu posle punih 16 godina snebivanja u nižim rangovima.

Ali, neće to ići baš tako lako. Naspram njega je vrlo jaki tim Hala i Stiv Brus, koji se ne bori samo za Premijer ligu, već i da zadrži svoj posao. Već nekoliko nedelja novinari konstantno opsedaju legendarnog menadžera pitanjima o budućnosti na klupi, a nekadašnji defanzivac Mančester Junajteda ima problem i da motiviše fudbalere, nakon što je gazda Asem Alam, zakomplikovao situaciju tvrdnjom da želi da proda klub.

Sove imaju Forestijerija, a glavni adut Hala biće vezista Ahmed Elmohamadi, koji fantastično igra ove sezone. Okršaj na Vembliju za njega će biti prilika da upiše het-trik pobeda u dresu Tigrova na najvećem engleskom stadionu.

„Radujem se povratku u London sa ovim klubom. Ovo su utakmice koje život znače i bez kojih karijera ne bi bila zapažena. Ovde sam već tri godine i svaki put smo uživali na Vembliju i pobeđivali u prethodna dva navrata. Zato se nadam da ćemo ponoviti taj uspeh. Bilo bi prelepo vratiti ovaj klub u Premijer ligu, tamo gde igraju najbolji i gde je Hal Sitiju sigurno mesto“, poručio je Elmohamadi.

Bilo kako bilo, samo jedan od ovih rivala može večeras da pobedi i prođe u Premijer ligu, a ko god da to bude malo je verovatno da će ishod finala na kraju biti fer. Ali, kao što kaže legendarna pesma sa kojom mnogi navijači odlaze na Vembli - ”Que sera, sera…”  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar