Кузњецов: Новак је комплетан, али овдје је под великим притиском!

Био је јуниорски шампион Вимблдона, али дуго му је требало да потпуно превазиђе ниво челенџера и да редовно игра са најбољима.

Тенис 28.05.2016 | 21:40
Кузњецов: Новак је комплетан, али овдје је под великим притиском!

Сада је Андреј Кузњецов 40. тенисер света и ове године игра најбоље у каријери – дошао је до осмине финала Аустралијан опена и већ је остварио 19 тријумфа.

“Све се сложило у истом тренутку – није било нагле промене, радио сам напорно и пре као што радим и сада. Раније сам умео да бљеснем, али сада сам константнији, приказујем висок ниво игре већ четири месеца. У децембру сам почео радим у Академији у Халеу ’Бреак Поинт Басе’, нови тренер ми је Бурхард Рихеман, а имам и новог кондиционог“, каже 25-годишњи Кузњецов за Б92 и додаје:

“Они су ми много помогли, то се види и по резултатима – радили смо много на физичкој спреми и на издржљивости. Желели смо да постанем снажнији, али да истовремено не форсирамо како се не бих повредио. Даље, много сам се посветио раду ногу, али и тактици – сада боље анализирам противнике, чини ми се, све то врло је значајно“.

Кузњецов игра врло агресивно с основне линије и зато воли брже терене.

“Имао сам добре резултате на свим подлогама и мислим да могу добро да играм на свим подлогама прилагођавајући своју игру мало. Ипак, тренутно ми више пријају брзе подлоге – волим траву откад сам као јуниор освојио Вимблдон, и бетон ми је прија, али не могу да кажем да ми је шљака лоша“.

На питање који су му циљеви у каријери, Андреј одговара:

“Сви желе да буду број један, то треба да буде циљ свакоме, али свестан сам колико је то тешко, поготово са Ђоковићем и осталима који су у врху. Надам се да ћу имати шансу да се у будућности борим за Грен слем титулу и да дођем што више на АТП листи – Топ 10, Топ 5... За сада желим да уђем у Топ 30 до краја године, мислим да је то реалан циљ, а велика жеља ми је и да освојим прву титулу“.

Кузњецова жреб у Паризу није мазио – испао је од Кеија Нишикорија у другом колу, али ће пратити остатак турнира.

“Стан је прошле године освојио титулу и волим кад се тако нешто деси, када освоји неко од кога се то можда и не очекује толико. Биће забавно и видети да ли ће Рафа освојити десети трофеј, али у завршници нећу навијати ни за кога посебно. Ове године Новак је веома јак, мада му можда није лако јер до сада није тријумфовао овде, па је због тога под нешто већим притиском. Мислим да он има више шанси од свих, али неће му бити лако".

Потом смо питали Андреја за његова искуства играња са Надалом (разговор је вођен пре него што је Рафа објавио да се повлачи) и Новаком.

“Са Рафом је врло тешко играти, нарочито на шљаци, ту нисам имао шанси – физички је јак, много је спина у њима, тера ривале да толико трчиш, после неколико гемова већ си ’мртав’ и онда те он докрајчи. У Дохи сам био ближи (пораз у три сета), али нисам успео“, каже Рус и додаје:

“Са Новаком сам играо у Аустралији пре две године и нисам ни припретио – играо је врло добро, био је то један добар школски час за мене, ипак му је то омиљена подлога и вероватно најдражи турнир. Он је комплетан играч – напад, одбрана... Нпр, у Риму се видело да није у најбољој форми, али и тада побеђује, дошао је до финала. Велики је професионалац, физички је изванредан, све то му много помаже“.

За крај, питали смо Кузњецова прати ли неки од осталих спортова, али то није случај.

“Фудбал сам волео да играм као клинац, али га не гледам много, само велике утакмице као што су финале Лиге шампиона или Светско првенство. Не гледам уопште много телевизију – ако то радим, у питању су филмови и наравно тенис. Волим и да читам, тренутно читам књигу Данијела Киза ’Тхе Миндс оф Биллy Миллиган’, а често листам и руске новине“, закључио је Кузњецов за Б92.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар