Kuznjecov: Novak je kompletan, ali ovdje je pod velikim pritiskom!

Bio je juniorski šampion Vimbldona, ali dugo mu je trebalo da potpuno prevaziđe nivo čelendžera i da redovno igra sa najboljima.

Tenis 28.05.2016 | 21:40
Kuznjecov: Novak je kompletan, ali ovdje je pod velikim pritiskom!

Sada je Andrej Kuznjecov 40. teniser sveta i ove godine igra najbolje u karijeri – došao je do osmine finala Australijan opena i već je ostvario 19 trijumfa.

“Sve se složilo u istom trenutku – nije bilo nagle promene, radio sam naporno i pre kao što radim i sada. Ranije sam umeo da bljesnem, ali sada sam konstantniji, prikazujem visok nivo igre već četiri meseca. U decembru sam počeo radim u Akademiji u Haleu ’Break Point Base’, novi trener mi je Burhard Riheman, a imam i novog kondicionog“, kaže 25-godišnji Kuznjecov za B92 i dodaje:

“Oni su mi mnogo pomogli, to se vidi i po rezultatima – radili smo mnogo na fizičkoj spremi i na izdržljivosti. Želeli smo da postanem snažniji, ali da istovremeno ne forsiramo kako se ne bih povredio. Dalje, mnogo sam se posvetio radu nogu, ali i taktici – sada bolje analiziram protivnike, čini mi se, sve to vrlo je značajno“.

Kuznjecov igra vrlo agresivno s osnovne linije i zato voli brže terene.

“Imao sam dobre rezultate na svim podlogama i mislim da mogu dobro da igram na svim podlogama prilagođavajući svoju igru malo. Ipak, trenutno mi više prijaju brze podloge – volim travu otkad sam kao junior osvojio Vimbldon, i beton mi je prija, ali ne mogu da kažem da mi je šljaka loša“.

Na pitanje koji su mu ciljevi u karijeri, Andrej odgovara:

“Svi žele da budu broj jedan, to treba da bude cilj svakome, ali svestan sam koliko je to teško, pogotovo sa Đokovićem i ostalima koji su u vrhu. Nadam se da ću imati šansu da se u budućnosti borim za Gren slem titulu i da dođem što više na ATP listi – Top 10, Top 5... Za sada želim da uđem u Top 30 do kraja godine, mislim da je to realan cilj, a velika želja mi je i da osvojim prvu titulu“.

Kuznjecova žreb u Parizu nije mazio – ispao je od Keija Nišikorija u drugom kolu, ali će pratiti ostatak turnira.

“Stan je prošle godine osvojio titulu i volim kad se tako nešto desi, kada osvoji neko od koga se to možda i ne očekuje toliko. Biće zabavno i videti da li će Rafa osvojiti deseti trofej, ali u završnici neću navijati ni za koga posebno. Ove godine Novak je veoma jak, mada mu možda nije lako jer do sada nije trijumfovao ovde, pa je zbog toga pod nešto većim pritiskom. Mislim da on ima više šansi od svih, ali neće mu biti lako".

Potom smo pitali Andreja za njegova iskustva igranja sa Nadalom (razgovor je vođen pre nego što je Rafa objavio da se povlači) i Novakom.

“Sa Rafom je vrlo teško igrati, naročito na šljaci, tu nisam imao šansi – fizički je jak, mnogo je spina u njima, tera rivale da toliko trčiš, posle nekoliko gemova već si ’mrtav’ i onda te on dokrajči. U Dohi sam bio bliži (poraz u tri seta), ali nisam uspeo“, kaže Rus i dodaje:

“Sa Novakom sam igrao u Australiji pre dve godine i nisam ni pripretio – igrao je vrlo dobro, bio je to jedan dobar školski čas za mene, ipak mu je to omiljena podloga i verovatno najdraži turnir. On je kompletan igrač – napad, odbrana... Npr, u Rimu se videlo da nije u najboljoj formi, ali i tada pobeđuje, došao je do finala. Veliki je profesionalac, fizički je izvanredan, sve to mu mnogo pomaže“.

Za kraj, pitali smo Kuznjecova prati li neki od ostalih sportova, ali to nije slučaj.

“Fudbal sam voleo da igram kao klinac, ali ga ne gledam mnogo, samo velike utakmice kao što su finale Lige šampiona ili Svetsko prvenstvo. Ne gledam uopšte mnogo televiziju – ako to radim, u pitanju su filmovi i naravno tenis. Volim i da čitam, trenutno čitam knjigu Danijela Kiza ’The Minds of Billy Milligan’, a često listam i ruske novine“, zaključio je Kuznjecov za B92.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar