"Самит 100" - Договор за ново доба

Регионални самит шефова држава, који се одржава данас и сутра у Сарајеву у оквиру процеса "Брдо-Бриони", прилика је за решавање бројних регионалних проблема, а посебан значај, према оценама стручњака, има економски део самита 100 бизнис-лидера југоисточне Европе, пише данас "Дојче веле".

Босна и Херцеговина 28.05.2016 | 12:06
"Самит 100" - Договор за ново доба

Немачки медиј наводи да су амбиције регионалних лидера на самиту у Сарајеву јачање политичког дијалога у региону и сарадња са Европском унијом уз подршку Хрватске и Словеније као њених пуноправних чланица.

О бројним регионалним проблемима, која укључују и односе између Загреба и Београда, говорио је за Дојче веле директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане Зијад Бећировић, који је, између осталог, оценио да Хрватска "тренутно има слабе односе са Србијом којој условљава наставак преговора са ЕУ", а да је у Хрватској на сцени "реинкарнација идеологија поражених" у Другом светском рату.

Србија ће, сматра он, ускоро морати да се и дефинитивно определи за ЕУ или Русију.

"Ситуација у Црној Гори, где је формирана прелазна влада, прилично је нестабилна. И на Косову имамо нестабилну власт и масовне протесте", рекао је Бећировић.

Ни односи између Загреба и Сарајева, како је нагласио, нису на добром нивоу.

"Ситуација у БиХ је најкомпликованија од потписивања Дејтонског споразума, а у питању је и опстанак на власти Милорада Додика. Догађаји у Македонији, аболиција највиших представника македонског режима од стране председника Ђорђа Иванова, незаконита прислушкивања и свакодневни масовни протести у овој држави показују да је кредибилитет појединих уцесника у процесу 'Брдо-Бриони' крајње упитан“, сматра Бећировић.

Подсетио је и да Словенија и Хрватска, као водеће чланице процеса, имају другачије погледе на бројна регионална питања.

"Недавни развој догадаја око арбитража измеду Хрватске и Словеније слаб је пример другим државама у региону. Логика је једноставна. Ако две земље које су партнери у ЕУ и савезнице у НАТО имају такве међусобне односе, шта можемо очекивати од других земаља у региону?", упитао је.

Поводом Самита 100 "бизнис-лидера" југоисточне Еуропе, који се истовремено одржава у Сарајеву, Бећировић је рекао да је свим земљама региона потребан "снажан искорак" у економском развоју као, како оцењује, битан предуслову за стабилност и мир на овом подручју.

"Забрињава чињеница да већина земаља има нижи БДП него уочи распада бивше СФРЈ. Без економског напретка, никакви сусрети на председничком нивоу, па ни процес 'Брдо-Бриони', неће пуно значити“, навео је Бећировић.

Као посебан проблем истакао је да "председници у региону имају углавном протоколарну улогу".

"Било би далеко примереније и корисније да у овом процесу учествују премијери и извршна власт, а да их председници симболички подрже. Овако, стиче се утисак да председници преузимају одређене обавезе за које немају надлежности, што потом може довести и до несугласица на унутрашњој политичкој сцени", закључио је Бећировић.

Процес „Брдо“ започет је у јануару 2010. на састанку тадашњих премијера Словеније и Хрватске - Борута Пахора и Јадранке Косор.

Циљ процеса био је пружање подршке безбедности и сарадњи измеду земаља бивше Југославије и Албаније.

Уласком Хрватске у ЕУ, "Брду" су додати и "Бриони", те је процес настављен под именом "Брдо-Бриони", подсећа Дојче веле.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЕX-YУ

28.05.2016 10:53

Од ових 100 тзв. бизнис лидера најмање њих 90 до богатства и садасњих компанија досло је КЛАСИЦНОМ ПЉАЦКОМ ранијх дрзавних фирми. Сад су се скупили да виде како да преко ноци постану постени и направе правне дрзаве како би заститили своју, ОПЉАЦКАНУ ИМОВИНУ. Да је било која од дрзава из којих долазе правна дрзава, похапсили би вецину који су на том скупу, јер ријетке су прилике кад се вецина највецих балканских лопова надју сви на једном мјесту. Толико од мене. За сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре еx-yу

28.05.2016 11:40

Ајд не с...!!! Добро ја да има и овако. Мислис да је Енглеска (мислим на познате и богате људе) и остале дрзаве на постен нацин досла до богаства?

Name

Лидер

28.05.2016 11:37

Ново доба или Неw Аге,хм занимљиво. Регионални скуп масовних стетоцина и угњетаваца сопствених народа,одрадили дио посла па да виде како даље,колико јос до заједницког циља

ОДГОВОРИТЕ
Name

томица

28.05.2016 13:02

Не видим гдје се Томица Николиц сакрио?Ја га тразио крај Колиндице,а оно јок?