"Samit 100" - Dogovor za novo doba

Regionalni samit šefova država, koji se održava danas i sutra u Sarajevu u okviru procesa "Brdo-Brioni", prilika je za rešavanje brojnih regionalnih problema, a poseban značaj, prema ocenama stručnjaka, ima ekonomski deo samita 100 biznis-lidera jugoistočne Evrope, piše danas "Dojče vele".

Bosna i Hercegovina 28.05.2016 | 12:06
"Samit 100" - Dogovor za novo doba

Nemački medij navodi da su ambicije regionalnih lidera na samitu u Sarajevu jačanje političkog dijaloga u regionu i saradnja sa Evropskom unijom uz podršku Hrvatske i Slovenije kao njenih punopravnih članica.

O brojnim regionalnim problemima, koja uključuju i odnose između Zagreba i Beograda, govorio je za Dojče vele direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane Zijad Bećirović, koji je, između ostalog, ocenio da Hrvatska "trenutno ima slabe odnose sa Srbijom kojoj uslovljava nastavak pregovora sa EU", a da je u Hrvatskoj na sceni "reinkarnacija ideologija poraženih" u Drugom svetskom ratu.

Srbija će, smatra on, uskoro morati da se i definitivno opredeli za EU ili Rusiju.

"Situacija u Crnoj Gori, gde je formirana prelazna vlada, prilično je nestabilna. I na Kosovu imamo nestabilnu vlast i masovne proteste", rekao je Bećirović.

Ni odnosi između Zagreba i Sarajeva, kako je naglasio, nisu na dobrom nivou.

"Situacija u BiH je najkomplikovanija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a u pitanju je i opstanak na vlasti Milorada Dodika. Događaji u Makedoniji, abolicija najviših predstavnika makedonskog režima od strane predsednika Đorđa Ivanova, nezakonita prisluškivanja i svakodnevni masovni protesti u ovoj državi pokazuju da je kredibilitet pojedinih ucesnika u procesu 'Brdo-Brioni' krajnje upitan“, smatra Bećirović.

Podsetio je i da Slovenija i Hrvatska, kao vodeće članice procesa, imaju drugačije poglede na brojna regionalna pitanja.

"Nedavni razvoj dogadaja oko arbitraža izmedu Hrvatske i Slovenije slab je primer drugim državama u regionu. Logika je jednostavna. Ako dve zemlje koje su partneri u EU i saveznice u NATO imaju takve međusobne odnose, šta možemo očekivati od drugih zemalja u regionu?", upitao je.

Povodom Samita 100 "biznis-lidera" jugoistočne Europe, koji se istovremeno održava u Sarajevu, Bećirović je rekao da je svim zemljama regiona potreban "snažan iskorak" u ekonomskom razvoju kao, kako ocenjuje, bitan preduslovu za stabilnost i mir na ovom području.

"Zabrinjava činjenica da većina zemalja ima niži BDP nego uoči raspada bivše SFRJ. Bez ekonomskog napretka, nikakvi susreti na predsedničkom nivou, pa ni proces 'Brdo-Brioni', neće puno značiti“, naveo je Bećirović.

Kao poseban problem istakao je da "predsednici u regionu imaju uglavnom protokolarnu ulogu".

"Bilo bi daleko primerenije i korisnije da u ovom procesu učestvuju premijeri i izvršna vlast, a da ih predsednici simbolički podrže. Ovako, stiče se utisak da predsednici preuzimaju određene obaveze za koje nemaju nadležnosti, što potom može dovesti i do nesuglasica na unutrašnjoj političkoj sceni", zaključio je Bećirović.

Proces „Brdo“ započet je u januaru 2010. na sastanku tadašnjih premijera Slovenije i Hrvatske - Boruta Pahora i Jadranke Kosor.

Cilj procesa bio je pružanje podrške bezbednosti i saradnji izmedu zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

Ulaskom Hrvatske u EU, "Brdu" su dodati i "Brioni", te je proces nastavljen pod imenom "Brdo-Brioni", podseća Dojče vele.

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

EX-YU

28.05.2016 10:53

Od ovih 100 tzv. biznis lidera najmanje njih 90 do bogatstva i sadasnjih kompanija doslo je KLASICNOM PLJACKOM ranijh drzavnih firmi. Sad su se skupili da vide kako da preko noci postanu posteni i naprave pravne drzave kako bi zastitili svoju, OPLJACKANU IMOVINU. Da je bilo koja od drzava iz kojih dolaze pravna drzava, pohapsili bi vecinu koji su na tom skupu, jer rijetke su prilike kad se vecina najvecih balkanskih lopova nadju svi na jednom mjestu. Toliko od mene. Za sada

ODGOVORITE
Name

re ex-yu

28.05.2016 11:40

Ajd ne s...!!! Dobro ja da ima i ovako. Mislis da je Engleska (mislim na poznate i bogate ljude) i ostale drzave na posten nacin dosla do bogastva?

Name

Lider

28.05.2016 11:37

Novo doba ili New Age,hm zanimljivo. Regionalni skup masovnih stetocina i ugnjetavaca sopstvenih naroda,odradili dio posla pa da vide kako dalje,koliko jos do zajednickog cilja

ODGOVORITE
Name

tomica

28.05.2016 13:02

Ne vidim gdje se Tomica Nikolic sakrio?Ja ga trazio kraj Kolindice,a ono jok?