Анализа - НБА: Краљ из Акрона – велики Леброн Рејмон Џејмс!

Леброн Џејмс из сезону у сезону наставља да помера границе НБА лиге.

Кошарка 28.05.2016 | 21:00
Анализа - НБА: Краљ из Акрона – велики Леброн Рејмон Џејмс!

Најдоминантинији играч света у последњој деценији све је ближи да постане први човек који се налази међу Топ 5 појединачних ученика у пет водећих статистичких категорија, а претходне ноћи по још једном параметру уписао се у књиге најјаче лиге света.

'Краљ' је предводио Кавсе до другог узастопног, а трећег финала у историји франшизе из Охаја – уједно се пласиравши у шесто узастопно, а укупно седмо финале, за 13 година колико се налази међу професионалцима.

Када су Кавалирси прошле године ушли у велико финале момак из Акрона изједначио се са легендарним Бостон Селтиксима тренера Реда Ауербаха – Билом Раселом, Семом Џонсон, Кејсијем Џонсом, Сечтом Сендерсом, Томом Хенсоном, Френком Рамзијем, Бобом Каузијем и Билом Шерманом – када се по пети пут нашао у борби за прстен.

"Колико година има? Двадесетједну? Нисам никада видео толико младог, а толико квалитетног играча. Добро, осим мене", рекао је Расел уз карактеристичан смех пре тачно десет година, "Подсећа ме на Меџика Џонсона јер је тако велики, а сјајно барата лоптом и невероватно га је тешко чувати. Има сав таленат који му је потребан, а када стекне искуство – ко зна докле ће стићи".

Бил Расел, човек по коме се зове трофеј намењен најбољем играчу великог финала, у дванаест финала доживео је само један пораз, док Џејмс има скор од два тријумфа и четири пораза.

Нема сумње да ће двоструки шампион света са Мајамијем све заборавити, ако напокон успе да донесе прстен и скине клетву са родног града – који од тријумфа Кливленд Браунса у финалу НФЛ 1964. године не знају за победничку параду.

"Не знам шта да вам кажем. Слична питања долазе са свих старана, али сам ја скроман и захвалан 'човеку одозго', што ми је пружио прилику да играм игру коју волим и да свако вече излазим пред моје навијаче. Ово је веома емотиван тренутак, бити део нечега оваквог. Ово је моје шесто велико финале, а то има немерљив значај за мене. Ово је мој живот – моје све", рекао је Џејмс.

Последњи пут када Лебронов тим није играо финале Конференције било је то 2010. године, када Кавси заустављени од стране каснијих шампиона Бостон Селтикса.

Да је члан овог одабраног друштва може да се похвали и Лебронов саиграч из Мајами Хит Џејмс Џонс, иако није играо у финалу 2011. године, али је био у ростеру тима са Флориде.

Леброн Рејмон Џејмс – 30. децембар 1984. – Охајо, Акрон

НБА шампион – 2012, 2013
МВП финала – 2012, 2013
МВП лиге – 2009, 2010, 2012, 2013
Ол-Стар – 12 пута
Ол-Стар МВП – 2006, 2008
Најбољи тим лиге – 2006, 2008-2016
Руки године – 2004
Најбољи стрелац лиге – 2008

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар