Analiza - NBA: Kralj iz Akrona – veliki Lebron Rejmon Džejms!

Lebron Džejms iz sezonu u sezonu nastavlja da pomera granice NBA lige.

Košarka 28.05.2016 | 21:00
Analiza - NBA: Kralj iz Akrona – veliki Lebron Rejmon Džejms!

Najdominantiniji igrač sveta u poslednjoj deceniji sve je bliži da postane prvi čovek koji se nalazi među Top 5 pojedinačnih učenika u pet vodećih statističkih kategorija, a prethodne noći po još jednom parametru upisao se u knjige najjače lige sveta.

'Kralj' je predvodio Kavse do drugog uzastopnog, a trećeg finala u istoriji franšize iz Ohaja – ujedno se plasiravši u šesto uzastopno, a ukupno sedmo finale, za 13 godina koliko se nalazi među profesionalcima.

Kada su Kavalirsi prošle godine ušli u veliko finale momak iz Akrona izjednačio se sa legendarnim Boston Seltiksima trenera Reda Auerbaha – Bilom Raselom, Semom Džonson, Kejsijem Džonsom, Sečtom Sendersom, Tomom Hensonom, Frenkom Ramzijem, Bobom Kauzijem i Bilom Šermanom – kada se po peti put našao u borbi za prsten.

"Koliko godina ima? Dvadesetjednu? Nisam nikada video toliko mladog, a toliko kvalitetnog igrača. Dobro, osim mene", rekao je Rasel uz karakterističan smeh pre tačno deset godina, "Podseća me na Medžika Džonsona jer je tako veliki, a sjajno barata loptom i neverovatno ga je teško čuvati. Ima sav talenat koji mu je potreban, a kada stekne iskustvo – ko zna dokle će stići".

Bil Rasel, čovek po kome se zove trofej namenjen najboljem igraču velikog finala, u dvanaest finala doživeo je samo jedan poraz, dok Džejms ima skor od dva trijumfa i četiri poraza.

Nema sumnje da će dvostruki šampion sveta sa Majamijem sve zaboraviti, ako napokon uspe da donese prsten i skine kletvu sa rodnog grada – koji od trijumfa Klivlend Braunsa u finalu NFL 1964. godine ne znaju za pobedničku paradu.

"Ne znam šta da vam kažem. Slična pitanja dolaze sa svih starana, ali sam ja skroman i zahvalan 'čoveku odozgo', što mi je pružio priliku da igram igru koju volim i da svako veče izlazim pred moje navijače. Ovo je veoma emotivan trenutak, biti deo nečega ovakvog. Ovo je moje šesto veliko finale, a to ima nemerljiv značaj za mene. Ovo je moj život – moje sve", rekao je Džejms.

Poslednji put kada Lebronov tim nije igrao finale Konferencije bilo je to 2010. godine, kada Kavsi zaustavljeni od strane kasnijih šampiona Boston Seltiksa.

Da je član ovog odabranog društva može da se pohvali i Lebronov saigrač iz Majami Hit Džejms Džons, iako nije igrao u finalu 2011. godine, ali je bio u rosteru tima sa Floride.

Lebron Rejmon Džejms – 30. decembar 1984. – Ohajo, Akron

NBA šampion – 2012, 2013
MVP finala – 2012, 2013
MVP lige – 2009, 2010, 2012, 2013
Ol-Star – 12 puta
Ol-Star MVP – 2006, 2008
Najbolji tim lige – 2006, 2008-2016
Ruki godine – 2004
Najbolji strelac lige – 2008

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar