Анализа: ''Мангуп'' стигао на Олд Трафорд! Шта сад да очекујемо?!

Стигао је. Жозе Мурињо је менаџер Манчестер Јунајтеда. Шта да очекујемо сад?

Фудбал 01.06.2016 | 23:30
Анализа: ''Мангуп'' стигао на Олд Трафорд! Шта сад да очекујемо?!

Човек који је обележио тренерску струку у последњој деценији је на клупи највећег енглеског клуба. Да ли је он месија за посрнулог титана? Или стиже апокалипса на Олд Трафорд? Навијачи се радују, али сигурно им није ни лако.

Након две године мучења са тврдоглавим Лујем ван Галом, а тоталне агоније од одласка Сера Алекса Фергусона, сваки навијач Јунајтеда је вероватно пресрећан због доласка Португалца. Волели га или не, он је био првак Европе са Портом и Интером, а зна врло добро како се осваја и Премијер лига.

То што много троши на појачања, већ годинама није страно ни за Јунајтед, па нико му неће замерити ако попут Ван Гала издвоји 200 милиона евра за једно лето. То није донело резултат протекле сезоне, па има ли Мурињо "магичну" формулу? Да ли је он истински наследник Фергусона кога сви Манчунијани жељно ишчекују?

Шампион

Лигу шампиона је тешко освојити, ево, ПСЖ и Манчестер Сити годинама улажу стотине милиона евра у тим, па ништа од трофеја. Барселона, Бајерн, Реал, па и Јунајтед су имали екипе који су доминирале годинама, али никад нису успевали да одбране тешко стечену титулу.

А Мурињо је успео да је освоји са, за ово такмичење, једним малим Портом. Многи су рекли деси се, а он је онда је донео Челсију титулу у Енглеској после пола века. Истина, милионска улагања га нису вратила на кров Европе, али посејао је семе које је касније донело "плавцима" и ту круну, прву за Лондон уопште.

Онда је преузео Интер и тим који је 30-ак година узалуд доводио најбоље играче света (ни Роналдо није помогао, прави) и већ стекао статус проклетог, па је и њега довео до "ушатог". Отишао је у Реал и "подбацио", али успео је да освоји "само" Примеру, додуше у тренутку када је Барселонина "тики-така" харала.

Вратио се у Челси и вратио и "плавце" на локални трон с којег су скинути. Протекле сезоне је увелико омануо, али не може му се приговорити да не зна да осваја трофеје.

Е сад, да ли ће са Јунајтедом бити прича као са Портом и Интером, те ће вратити посрнулог на врх, или ће као са Реалом и Челсијем (други мандат) подбацити? Јунајтед је велики, много се очекује, али је и терет огроман.

Манијак

У последњих десетак година нико није знао да својим понашањем, речима и ставовима забави или разбесни јавност као Мурињо. Нико није тако лако подизао тираже медијима, пре свега "жутим" као Португалац.

Правила су ту да унесу ред, фудбал често зависи од њих, али је Мурињо тип човека који живи по формули "правила су ту да се руше". Ако треба направиће мочвару или "плажу" само да би победио ривала.

Ако треба гурнуће ти прст у око (буквално) ако му се не свиђаш. Увешће свог пса у другу државу без стандардне царинске контроле. Без пардона ће вас опсовати.

Криви ће бити и доктори на терену ако не може да победи. Јер то је најважније Португалцу, победа, а како ће доћи то ње, то ће он да изабере. Е, управо то је оно због чега ће многи рећи да Мурињо није човек за Јунајтед. Свака част реномену и традицији Реала, Интера, Челсија, али Манчестер Јунајтед ствара витезове. Праве.

А Мурињо није тип човека кога ће позвати краљица Енглеске, а можда можемо рећи да није ни онај који ће клекнути пред њом. Једна од легенди клуба Боби Чарлтон је често истицао да Мурињо није прави представник Јунајтедове слике, јер са собом обавезно доноси контроверзе.

Међутим, ни тренерска легенда Јунајтеда Фергусон није био само зајапурени декица који нервозно жваће жваку. Имао је и он своје моменте излива беса, свађе, бахатости.

Португалац му је вероватно сличнији него било који други тренер. Можда Јунајтед "уљуди" мало "посебног". То би била идеална комбинација.

Гвардиола

Ако ништа, Манчестер ће бити вероватно најзабавније место у свету фудбала следеће сезоне. Овај индустријски град биће епицентар једног од највећих ривалитета последњих година.

Једна половина ће клицати мангупу Мурињу, а друга уметнику Пепу Гвардиоли. Градски дерби Манчестера је далеко од највећих светских, али с њима двојицом може лако да засени и шпански Класико, па и аргентински Суперкласико.

Годинама су водили праве битке у Шпанији, са Реалом и Барсом, често су на терену знале да прерасту у стварни рат, а то би у Енглеској могло да доживи врхунац. Већ смо поменули да је Мурињо гурао прст у око ривалу, био је то Гвардиолим помоћни тренер у Барси.

Тада је Португалац ипак био у Шпанији где се не осећа ни приближно као код куће као што је случај са Енглеском. Не смемо ни да помислимо шта би сада могао да уради, без обзира што ФА има драконске казне.

Гвардиола има много бољи међусобни учинак (18 мечева, 7 победа, 3 пораза, 28:18 гол разлика), па ће то Мурињу свакако бити мотив више да направи спектакл у дуелу са Ситијем, само да победи Пепа.

Лондон

Арсен Венгер се сигурно најмање радује Мурињовом доласку на Олд Трафорд. Његов омражени ривал сада води можда и највећи енглески клуб, шансе да коначно опет освоји Премијер лигу су све мање.

Француз ниједном није победио Португалца, а имали су 13 окршаја (7-6-0, 21:5 за Муриња), не рачунајући Комјунити шилд. А Мурињо, да ли ће му са значком Јунајтеда на реверу овај пут пружити руку? Замало су се потукли поред терена 2014.

Још интересантнији лондонски окршај биће наравно са Челсијем. Није отишао својом вољом, али су га навијачи испратили као легенду. Убеђени су да је то била велика грешка Романа Абрамовича.

Тешко да ће му много замерити што је преузео великог ривала, ипак им је донео толико радости, иако је два пута отпуштан због слабих резултата. Али опет, колико год га волели, чак му и клицали, неће му бити лако на "његовом" Стамфорд Бриџу.

Екипа

Од кад су почеле спекулације о доласку Муриња на Олд Трафорд трају упоредо и спекулације које играче ће да доведе. Па се помињу штопери Рафаел Варан и Џон Стоунс (желео га и у Челсију), везисти Немања Матић, Костас Манолас, Рађа Наинголан, чак и Пол Погба, те нападачи Златан Ибрахимовић, Хари Кејн, Гонсало Игуаин, Ромелу Лукаку... И још много њих.

Мурињо је пре свега прагматичан тренер. Почетна тачка његове фудбалске филозофије је да екипа не изгуби. Када крене у изградњу тима почиње од обликовања одбране, најважније му је да одбрани гол, да ривал тешко стигне до ситуације да запрети. С обзиром да је одбрана најслабија тачка Јунајтеда већ годинама, ту се могу очекивати и прва или бар најважнија појачања.

У везном реду Мурињо често воли да игра у централним делом тима у облику дијаманта. Тако је почео еру на Челсијем. Тако је са Интером срушио тада силну Барселону. Ту је кључни фактор задњи везни играч (Макелеле, Камбијасо), а Матић му је био омиљена опција у Челсију претходне две сезоне. Јунајтед ту већ има неколико сјајних играча – Швајнштајгера, Шнајдерлина, Блинда, Фелаинија, па и 35-годишњег Карика. Можда ће сви да "лете".

Да ли ће "преживети" Хуан Мата? Експресно га је продао из Челсија управо Јунајтеду иако је Шпанац претходне две сезоне био најбољи играч "плаваца". У Јунајтеду је често доносио превагу, али не довољно често за укус Португалца.
Друго питање је Вејн Руни. Шта ће са капитеном? "Ваза" је далеко од своје препознатљиве форме, "квортербек" није тип играча које Мурињо воли да користи, али ако неко може да га препороди и пронађе му право место то је Мурињо.

У нападу обожава да има једног расног голгетера – попут Дрогбе, Косте, Милита, Бенземе, које је форсирао у свим клубовима у којима је радио, и то му се исплаћивало. Тако би (бар) један од играча који су наведени у првом пасусу овог дела приче били очекивано решење.

"Манчестер јунајтед је клуб за који морате да будете припремљени јер је то, што ја кажем, џиновски клуб. Јунајтед је светски познат и поштован клуб – са дозом мистичности и романсе, што нема нити један други клуб на планети. Увек сам гајио симпатије ка Олд Трафорду, навијачима. Унапред се радујем годинама које следе", рекао је Жозе Мурињо.

Ето, 1517 речи, а нигде одговора на питање да ли ће Мурињо бити месија или апокапилса по Олд Трафорд. Једно је сигурно, чека нас забавна сезона у Премијер лиги.

Обратите пажњу – Мурињо вс Гвардиола вс Клоп вс Венгер вс Поћетино вс Конте... Све сами фудбалски умови. И то у Енглеској.

Кад ће више проћи тај ЕУРО?

"У овом тренутку Јунајтед треба да поврати стару славу и мислим да је Мурињо савршен за то. он је најбољи тренер са којим сам радио", рекао је Деко.

"Навијачи Манчестер јунајтеда захтевају занимљив фудбал, а ја сам сигуран да ће Мурињо покушати да им га донесе. Верујем да ће променити фудбал на Олд Трафорду", рекао је Пол Сколс.

"Волим Жозеа Муриња, али у фудбалском смислу што се тиче његовог стила игре, мислим да он није Манчестер Јунајтед. Волео бих да је у Јунајтед дошао Пеп Гвардиола, он је духовни син Јохана Кројфа. Он би једини променио Јунајтед", рекао је Ерик Кантона.

"Мурињо је један од оних момака који на дасци за сурфовање може да остане дуже од било кога другог. Одмах сам знао да не би било мудро улазити у психолошки конфликт са њим", рекао је Алекс Фергусон о првом утиску о Мурињу.

Статистика у ЕНГ:
Трофеји 8 (3 ПЛ)
212 утакмица, 140 победа (66%)
8 победа над Ливерпулом (12 утакмица)
44 меча против МЈ, Л'пула, Ситија и Арсенала – 5 пораза

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар