Маринцима забрањени ноћни изласци у Јапану

Америчким војницима у бази на јапанском острву Окинава биће током следећих месец дана забрањено да излазе у ноћни провод, као одговор на то што је бивши амерички маринац осумњичен за силовање и убиство једне жене, објавили су данас амерички званичници.

Свијет 28.05.2016 | 09:42
Маринцима забрањени ноћни изласци у Јапану

Најава о увођењу једномесечног "периода уједињења и жаљења" је уследила након што је председник САД Барак Обама током посете Јапану у среду изразио "најдубље жаљење" због тог убиства, пренела је агенција АФП.

Бес јапанске јавности поводом тог инцидента је ескалирала кад је полиција прошле недеље ухапсила бившег америчког маринца, који је тренутно запослен у војној бази на Окинави, у вези са убиством 20-годишње жене, која је нестала крајем априла.

Током 30-дневне забране изласка, војници неће моћи да напуштају базу ноћу, а биће уведени и "модификовани прописи који се тичу других слобода", изјавио је челник америчких снага у Окинави Лоренс Николсон.

На Окинави се налази највећи део од укупног броја америчких база у Јапану и више од половине од 47.000 америчких војника у тој земљи, наводи АФП, додајући да је велико америчко војно присуство у Јапану већ дуже времена камен спотицања у односима двеју земаља.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар