Marincima zabranjeni noćni izlasci u Japanu

Američkim vojnicima u bazi na japanskom ostrvu Okinava biće tokom sledećih mesec dana zabranjeno da izlaze u noćni provod, kao odgovor na to što je bivši američki marinac osumnjičen za silovanje i ubistvo jedne žene, objavili su danas američki zvaničnici.

Svijet 28.05.2016 | 09:42
Marincima zabranjeni noćni izlasci u Japanu

Najava o uvođenju jednomesečnog "perioda ujedinjenja i žaljenja" je usledila nakon što je predsednik SAD Barak Obama tokom posete Japanu u sredu izrazio "najdublje žaljenje" zbog tog ubistva, prenela je agencija AFP.

Bes japanske javnosti povodom tog incidenta je eskalirala kad je policija prošle nedelje uhapsila bivšeg američkog marinca, koji je trenutno zaposlen u vojnoj bazi na Okinavi, u vezi sa ubistvom 20-godišnje žene, koja je nestala krajem aprila.

Tokom 30-dnevne zabrane izlaska, vojnici neće moći da napuštaju bazu noću, a biće uvedeni i "modifikovani propisi koji se tiču drugih sloboda", izjavio je čelnik američkih snaga u Okinavi Lorens Nikolson.

Na Okinavi se nalazi najveći deo od ukupnog broja američkih baza u Japanu i više od polovine od 47.000 američkih vojnika u toj zemlji, navodi AFP, dodajući da je veliko američko vojno prisustvo u Japanu već duže vremena kamen spoticanja u odnosima dveju zemalja.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar