"Бићемо принуђени да реагујемо на НАТО"

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је да се оспособљавање система противракетне одбране НАТО у Румунији негативно одражава на односе Москве са Западом.

Свијет 28.05.2016 | 09:15
"Бићемо принуђени да реагујемо на НАТО"

Он је истакао да Русију нико не чује и да постоји опасност да буде принуђена да реагује. Он је у Атини послије састанка с грчким премијером Алексисом Ципрасом рекао да је сада учињен још један корак и подсјетио да Русија од почетка двијехиљадитих упорно понавља, као мантру, једну те исту ствар: „Бићемо принуђени некако на то да одреагујемо“.

Путин је, међутим, прецизирао да Русија поводом размјештања система ПРО у Европи неће чинити ништа док не види ракете на суседним територијама.

„Нас нико не чује. Нико с нама неће да преговара. Осим уопштених фраза, не чујемо ништа. А уопштене фразе своде се на то да то није усмјерено на Русију, да не пријети безбједности Русије. Подсетићу да је првобитно ријеч била о томе да је потребно предупредити опасност од Ирана, ријеч је била о иранском нуклеарном програму. Гдје је сада ирански нуклеарни програм? Нема га“, рекао је Путин, преноси Спутњик.

Путин је, говорећи о односима са Турском, истакао да Русија жели да обнови односе с том земљом без обзира на инцидент с руским бомбардером Су-24.

Према његовим ријечима, Русија је у контакту с Турском посредством разних канала, а Москва чека конкретне потезе турске стране, којих за сада, како је рекао, нема. Када је ријеч о западним санкцијама Русији, Путин је истакао да када Запад буде сазрио да укине ограничења, Москва ће учинити идентичан корак.

Руски предсједник је рекао и да Курди у Сирији нису проблем Русије.

"Русија се не бави рјешавањем проблема Курда у Сирији, то је ствар влада земаља у којима Курди живе. Не бавимо се тиме. То уопште није наша ствар. То је ствар курдског народа, ствар влада оних земаља у којима Курди живе“, рекао је Путин у Атини.

„У Сирији се бавимо борбом против терористичких организација и очувањем легитимне структуре власти, с тим да тамо ништа не буде уништено и да на територији Сирије не видимо понављање либијских догађаја или нешто још горе - сомалијских догађаја. То не желимо да дозволимо“, рекао је Путин.

Према његовим ријечима, Русија, САД, Европа, као и низ земаља међу којима и Турска, морају да превладају несугласице ради побједе над тероризмом.

„И Русија, и земље региона, укључујући Турску, Саудијску Арабију, Иран, и САД и, наравно, Европа - сви заједно морамо то да учинимо. Али моћићемо то да учинимо тек онда када схватимо да тероризам прети свима нама и када успијемо да превладамо противречности које нас дијеле. То ћемо некада обавезно морати да учинимо“, рекао је руски лидер.

Грчки премијер Ципрас је истакао да дијалог његове земље с Русијом може да подигне на суштински нови ниво односе Руске Федерације с Европском унијом и НАТО.

"Сматрамо, како се наводи и у заједничкој декларацији, да подизање нашег дијалога на суштински другачији ниво може да утиче у тешком периоду, када је ријеч о унапређивању односа Европске уније и Русије и НАТО и Русије, као и када је ријеч о учвршћивању европске архитектуре безбједности у оквиру ОЕБС-а", рекао је Цирпас.

Према Ципрасовим ријечима, архитектура безбједности у Европи не може да буде изграђена без учешћа Русије као главног играча. „Немогуће је имати архитектуру безбједности у Европи без Русије у својству чиниоца те архитектуре. Такви су наши принципи", рекао је Ципрас. Он је истакао и да је с Путином разговарао о ситуацији у Украјини и да су стране истакле да подржавају испуњавање одредби Минског споразума.

Извор: Спутњик

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

уг

28.05.2016 08:15

Сравни то на почетку са земљом . После ће ти бити касно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

28.05.2016 08:59

А кога то да сравни,није могао сравнити ни Сирију а поготово не мозе НАТО.Да ли ти уопсте знаш које су земље у НАТО-у.И кога да сравни кад су му они на куцном прагу,Путин сто је равњо равњо је нема висе тога,мада треба постено реци да је и Русија сила али против Америке а поготово против НАТО-а нема ама баш никакве шансе.

Name

ре за ре

28.05.2016 11:08

О каквој ти шанси говориш.И једни и други само да испале оно што имају живота на земаљској кугли нема . Ко ће од њих пристати да буде нечији роб.Друже ћа пу шташ ту је било прије 100 год

Name

лисица'.

28.05.2016 13:39

СТАРИ ЉУДИ' СУ УВЕК РЕКЛИ НАПАД ЈЕ НАЈБОЉА ОДБРАНА, БИЈЕШ ГА"А УВЕК ТРАЖИШ ПОМОЋ И ПЛАЧЕШ.

Name

зумба

28.05.2016 08:17

Досао у једну дрзаву која је у НАТО да казе да це дјеловати против НАТО-а.....сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зумба

28.05.2016 08:40

Да ми је твоја памет само да одморим

Name

не контас зумба

28.05.2016 09:07

Па јел мислис зумба да су сви из твоје куце за тебе и да те воле?Контас ли?

Name

Турска

28.05.2016 08:38

Турска и Турска и опе Турска и само Турска,изгледа да се Путко увлаци Турцима у .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

О чему ви

29.05.2016 06:46

Ре : турска Боји се он Турака као вук оваца.