"Bićemo prinuđeni da reagujemo na NATO"

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da se osposobljavanje sistema protivraketne odbrane NATO u Rumuniji negativno odražava na odnose Moskve sa Zapadom.

Svijet 28.05.2016 | 09:15
"Bićemo prinuđeni da reagujemo na NATO"

On je istakao da Rusiju niko ne čuje i da postoji opasnost da bude prinuđena da reaguje. On je u Atini poslije sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom rekao da je sada učinjen još jedan korak i podsjetio da Rusija od početka dvijehiljaditih uporno ponavlja, kao mantru, jednu te istu stvar: „Bićemo prinuđeni nekako na to da odreagujemo“.

Putin je, međutim, precizirao da Rusija povodom razmještanja sistema PRO u Evropi neće činiti ništa dok ne vidi rakete na susednim teritorijama.

„Nas niko ne čuje. Niko s nama neće da pregovara. Osim uopštenih fraza, ne čujemo ništa. A uopštene fraze svode se na to da to nije usmjereno na Rusiju, da ne prijeti bezbjednosti Rusije. Podsetiću da je prvobitno riječ bila o tome da je potrebno preduprediti opasnost od Irana, riječ je bila o iranskom nuklearnom programu. Gdje je sada iranski nuklearni program? Nema ga“, rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Putin je, govoreći o odnosima sa Turskom, istakao da Rusija želi da obnovi odnose s tom zemljom bez obzira na incident s ruskim bombarderom Su-24.

Prema njegovim riječima, Rusija je u kontaktu s Turskom posredstvom raznih kanala, a Moskva čeka konkretne poteze turske strane, kojih za sada, kako je rekao, nema. Kada je riječ o zapadnim sankcijama Rusiji, Putin je istakao da kada Zapad bude sazrio da ukine ograničenja, Moskva će učiniti identičan korak.

Ruski predsjednik je rekao i da Kurdi u Siriji nisu problem Rusije.

"Rusija se ne bavi rješavanjem problema Kurda u Siriji, to je stvar vlada zemalja u kojima Kurdi žive. Ne bavimo se time. To uopšte nije naša stvar. To je stvar kurdskog naroda, stvar vlada onih zemalja u kojima Kurdi žive“, rekao je Putin u Atini.

„U Siriji se bavimo borbom protiv terorističkih organizacija i očuvanjem legitimne strukture vlasti, s tim da tamo ništa ne bude uništeno i da na teritoriji Sirije ne vidimo ponavljanje libijskih događaja ili nešto još gore - somalijskih događaja. To ne želimo da dozvolimo“, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, Rusija, SAD, Evropa, kao i niz zemalja među kojima i Turska, moraju da prevladaju nesuglasice radi pobjede nad terorizmom.

„I Rusija, i zemlje regiona, uključujući Tursku, Saudijsku Arabiju, Iran, i SAD i, naravno, Evropa - svi zajedno moramo to da učinimo. Ali moćićemo to da učinimo tek onda kada shvatimo da terorizam preti svima nama i kada uspijemo da prevladamo protivrečnosti koje nas dijele. To ćemo nekada obavezno morati da učinimo“, rekao je ruski lider.

Grčki premijer Cipras je istakao da dijalog njegove zemlje s Rusijom može da podigne na suštinski novi nivo odnose Ruske Federacije s Evropskom unijom i NATO.

"Smatramo, kako se navodi i u zajedničkoj deklaraciji, da podizanje našeg dijaloga na suštinski drugačiji nivo može da utiče u teškom periodu, kada je riječ o unapređivanju odnosa Evropske unije i Rusije i NATO i Rusije, kao i kada je riječ o učvršćivanju evropske arhitekture bezbjednosti u okviru OEBS-a", rekao je Cirpas.

Prema Ciprasovim riječima, arhitektura bezbjednosti u Evropi ne može da bude izgrađena bez učešća Rusije kao glavnog igrača. „Nemoguće je imati arhitekturu bezbjednosti u Evropi bez Rusije u svojstvu činioca te arhitekture. Takvi su naši principi", rekao je Cipras. On je istakao i da je s Putinom razgovarao o situaciji u Ukrajini i da su strane istakle da podržavaju ispunjavanje odredbi Minskog sporazuma.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ug

28.05.2016 10:15

Sravni to na početku sa zemljom . Posle će ti biti kasno .

ODGOVORITE
Name

re.

28.05.2016 10:59

A koga to da sravni,nije mogao sravniti ni Siriju a pogotovo ne moze NATO.Da li ti uopste znaš koje su zemlje u NATO-u.I koga da sravni kad su mu oni na kucnom pragu,Putin sto je ravnjo ravnjo je nema vise toga,mada treba posteno reci da je i Rusija sila ali protiv Amerike a pogotovo protiv NATO-a nema ama baš nikakve šanse.

Name

re za re

28.05.2016 13:08

O kakvoj ti šansi govoriš.I jedni i drugi samo da ispale ono što imaju života na zemaljskoj kugli nema . Ko će od njih pristati da bude nečiji rob.Druže ća pu štaš tu je bilo prije 100 god

Name

lisica'.

28.05.2016 15:39

STARI LJUDI' SU UVEK REKLI NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA, BIJEŠ GA"A UVEK TRAŽIŠ POMOĆ I PLAČEŠ.

Name

zumba

28.05.2016 10:17

Dosao u jednu drzavu koja je u NATO da kaze da ce djelovati protiv NATO-a.....svasta

ODGOVORITE
Name

re zumba

28.05.2016 10:40

Da mi je tvoja pamet samo da odmorim

Name

ne kontas zumba

28.05.2016 11:07

Pa jel mislis zumba da su svi iz tvoje kuce za tebe i da te vole?Kontas li?

Name

Turska

28.05.2016 10:38

Turska i Turska i ope Turska i samo Turska,izgleda da se Putko uvlaci Turcima u .....

ODGOVORITE
Name

O čemu vi

29.05.2016 08:46

Re : turska Boji se on Turaka kao vuk ovaca.