Прича о корупцији која нам је уништила државу

Недавно је промовисан документарни филм "Ла Ла Ланд" који говори о корупцији и малверзацијама приликом запошљавања у јавне институције у Босни и Херцеговини, односно Републици Српској.

Република Српска 27.05.2016 | 22:40
Прича о корупцији која нам је уништила државу

Свако ко је барем једном конкурисао за посао у јавним институцијама и установама у нашој земљи, зна да су таква мјеста углавном унапријед резервисана са припаднике владајућих странака, њихов страначки подмладак или "стручне" кадрове, родбину функционера и њихове пријатеље.

Документарни филм аутора Далибора Миљевића, који је рађен у продукцији Транспаренцy Интернатионал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ), представља искуства незапосленог инжењера пољопривреде, који настоји да пронађе посао у струци.

Радња филма приказана је кроз примјере злоупотреба и корупције са којима се суочавао покушавајући се запослити или волонтирати у институцијама које се баве пољопривредом.

Кроз овај документарни филм су такође представљене мањкавости конкурсних процедура и начина на које недостаци у законском оквиру омогућавају дискриминацију и запошљавање подобних, а не способних кадрова.

Аутор је у одјавној шпици написао да је филм посвећен свима који су бар једном покушали наћи посао у струци и сусрели се са истим "проблемом". Прецизније - са корумпираним чиновницима који су задужени да радна мјеста за која је формално расписан конкурс, сачувају за кадрове странке којој припадају, или рођаке и пријатеље својих надређених.

Филм "Ла Ла Ланд" је настао на основу сарадње ТИ БиХ и аутора филма, Далибора Миљевића, коме је ТИ БиХ пружао правну помоћ у претходном периоду.

Филм су финансијски помогли Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy и Цивил Ригхтс Дефендерс.

Филм можете погледати ОВДЈЕ

Извор: Истинито

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ре:

27.05.2016 20:54

Ево, и ја бих да снимим некакав филм, па ме занима како се постаје плаћеник страних невладиних организација, осим што филм мора бити титлован латиницом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

27.05.2016 22:03

одлицан документарац, свака цаст и срецно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватно

29.05.2016 09:10

Хало, Ре, знам да има ограничених умова, али ти си уникат. Невјероватно да неко може такав коментар написати. Погледај филм букво па мало размисли ако имаш чиме.

ОДГОВОРИТЕ