Priča o korupciji koja nam je uništila državu

Nedavno je promovisan dokumentarni film "La La Land" koji govori o korupciji i malverzacijama prilikom zapošljavanja u javne institucije u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

Republika Srpska 27.05.2016 | 22:40
Priča o korupciji koja nam je uništila državu

Svako ko je barem jednom konkurisao za posao u javnim institucijama i ustanovama u našoj zemlji, zna da su takva mjesta uglavnom unaprijed rezervisana sa pripadnike vladajućih stranaka, njihov stranački podmladak ili "stručne" kadrove, rodbinu funkcionera i njihove prijatelje.

Dokumentarni film autora Dalibora Miljevića, koji je rađen u produkciji Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH), predstavlja iskustva nezaposlenog inženjera poljoprivrede, koji nastoji da pronađe posao u struci.

Radnja filma prikazana je kroz primjere zloupotreba i korupcije sa kojima se suočavao pokušavajući se zaposliti ili volontirati u institucijama koje se bave poljoprivredom.

Kroz ovaj dokumentarni film su takođe predstavljene manjkavosti konkursnih procedura i načina na koje nedostaci u zakonskom okviru omogućavaju diskriminaciju i zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih kadrova.

Autor je u odjavnoj špici napisao da je film posvećen svima koji su bar jednom pokušali naći posao u struci i susreli se sa istim "problemom". Preciznije - sa korumpiranim činovnicima koji su zaduženi da radna mjesta za koja je formalno raspisan konkurs, sačuvaju za kadrove stranke kojoj pripadaju, ili rođake i prijatelje svojih nadređenih.

Film "La La Land" je nastao na osnovu saradnje TI BiH i autora filma, Dalibora Miljevića, kome je TI BiH pružao pravnu pomoć u prethodnom periodu.

Film su finansijski pomogli National Endowment for Democracy i Civil Rights Defenders.

Film možete pogledati OVDJE

Izvor: Istinito

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Re:

27.05.2016 20:54

Ево, и ја бих да снимим некакав филм, па ме занима како се постаје плаћеник страних невладиних организација, осим што филм мора бити титлован латиницом?

ODGOVORITE
Name

koko

27.05.2016 22:03

odlican dokumentarac, svaka cast i srecno

ODGOVORITE
Name

Nevjerovatno

29.05.2016 09:10

Halo, Re, znam da ima ograničenih umova, ali ti si unikat. Nevjerovatno da neko može takav komentar napisati. Pogledaj film bukvo pa malo razmisli ako imaš čime.

ODGOVORITE