Путин у Атини пред одлуку Уније о санкцијама Русији

Руски председник Владимир Путин је данас почео своју прву посету за више од годину дана некој земљи Европске уније (ЕУ) која ће следећег месеца одлучити да ли ће проширити своје санкције против Москве, уведене због украјинског конфликта.

Свијет 27.05.2016 | 22:10
Путин у Атини пред одлуку Уније о санкцијама Русији

С приближавањем те одлуке ЕУ, Русија врши притисак претећи да до 2017. у знак одмаздепродужи свој ембарго на увоз хране који је европске пољопривреднике довео до знатног губитка, коментарише агенција АФП.

Руски председник, који је фебруара 2015. посетио Мадјарску, дошао је у петак у Грчку, у време напетих односа Русије са ЕУ која треба да одлучи да ли ће продужити своје трговинске санкције против Москве, уведене 2014. године.

Италија и Мадјарска су недавно већ изразиле резерве, те је немачки министар иностраних послова, Франк-Валтер Штајнмајер, признао у четвртак да ће одлука о наставку санкција ове године бити "тешка".

Штајнмајер је данас наговестио могућност "постепеног" укидања санкција, ако се у украјинском сукобу "до краја јуна" постигне напредак у спроводјењу мировних споразума из Минска.

Претходно је Група седам индустријски најразвијенијих земаља света на састанку у Јапану имала чвршћи став, поновивши да се санкције могу укинути "када Русија испуни" обавезе из у Минска, али се у супртоном случају санкције могу и заоштрити.

У интервјуу за грчки дневник "Катимерини" Путин је уверавао да у односима ЕУ и Русије "нема проблема који не може бити решен".

Грчка Алексиса Ципраса сигурна је да има одличне односе с Москвом: његова влада која је дошла на власт јануара 2015. је хитро критиковала санкције, а Ципрас је два пута путовао у Москву за свега неколико месеци и изнео идеју да затражи од Русије новац, ако европски повериоци престану да га дају Грчкој.

Али, Атина која и даље води оштру игру с повериоцима, не даје знаке да би иступила из општег гласања о продужењу санкција.

У интервјуу руској новинској агенцији РИА Новости поводом посете Путина, Ципрас је истакао да је "Грчка европска земља и у потпуности поштује своје обавезе према медјународним организацијама којима припада".

Он је ипак осудио "зачарани круг" у којем су "санкције, милитаризација и хладноратовска реторика".

Он је једноставно приметио да ће "санкције ЕУ и руске мере одмазде имати негативан утицај на нашу пословну сарадњу" - Грчка-Русија, али још је могуће "постићи конкретне резултате" у областима као што су инфраструктура, транспорт, луке, енергетика и туризам.

Рад на таквим споразумима је, како изгледа, у фокусу Путинове посете.

"Ми желимо опипљиве резултате не само у области енергетике, него и нове технологије и инфраструктуре", рекао је Путин у петак Алексису Ципрасу.

"Русији је потребно да се усклади с Кином која је у процесу куповине низа лука" у Европи, укључујући и грчки Пиреј, приметио је Јоанис Мазис, професор Геополитике на Универзитету у Атини. Москва посебно разматра да се укључи у Луку Солун.

Седам министара и директори два руска гиганта за нафту и гас - Гаспрома и Росњефта, су у Путиновој делегацији.

Грчка, објаснио је Ципрас за РИА Новости, "тежи независној, вишестраној испољној политици".

Поздрављајући госта из Русије, грчки председник Прокопис Павлопулос је "истакао изузетну важност искрене и блиске сарадњу Русије, САД и ЕУ да би се ставила тачка на сукоб на Блиском истоку, посебно у Сирији".

У време када је Грчка, чији су односи са кредиторима видно ублажени последњих неколико месеци, "окреће страницу несигурности и може да са оптимизмом види изгледе за опоравак", "јачање наших односа је стратешки избор Грчке", рекао је Алексис Ципрас Путину.

Ова радна посета је у оквиру године Русија-Грчка, у организацији две земље, поводом обележавања хиљаду година руског присуства у верској заједници Свете Горе коју ће Путин посетити у суботу.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар