Putin u Atini pred odluku Unije o sankcijama Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas počeo svoju prvu posetu za više od godinu dana nekoj zemlji Evropske unije (EU) koja će sledećeg meseca odlučiti da li će proširiti svoje sankcije protiv Moskve, uvedene zbog ukrajinskog konflikta.

Svijet 27.05.2016 | 22:10
Putin u Atini pred odluku Unije o sankcijama Rusiji

S približavanjem te odluke EU, Rusija vrši pritisak preteći da do 2017. u znak odmazdeproduži svoj embargo na uvoz hrane koji je evropske poljoprivrednike doveo do znatnog gubitka, komentariše agencija AFP.

Ruski predsednik, koji je februara 2015. posetio Madjarsku, došao je u petak u Grčku, u vreme napetih odnosa Rusije sa EU koja treba da odluči da li će produžiti svoje trgovinske sankcije protiv Moskve, uvedene 2014. godine.

Italija i Madjarska su nedavno već izrazile rezerve, te je nemački ministar inostranih poslova, Frank-Valter Štajnmajer, priznao u četvrtak da će odluka o nastavku sankcija ove godine biti "teška".

Štajnmajer je danas nagovestio mogućnost "postepenog" ukidanja sankcija, ako se u ukrajinskom sukobu "do kraja juna" postigne napredak u sprovodjenju mirovnih sporazuma iz Minska.

Prethodno je Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta na sastanku u Japanu imala čvršći stav, ponovivši da se sankcije mogu ukinuti "kada Rusija ispuni" obaveze iz u Minska, ali se u suprtonom slučaju sankcije mogu i zaoštriti.

U intervjuu za grčki dnevnik "Katimerini" Putin je uveravao da u odnosima EU i Rusije "nema problema koji ne može biti rešen".

Grčka Aleksisa Ciprasa sigurna je da ima odlične odnose s Moskvom: njegova vlada koja je došla na vlast januara 2015. je hitro kritikovala sankcije, a Cipras je dva puta putovao u Moskvu za svega nekoliko meseci i izneo ideju da zatraži od Rusije novac, ako evropski poverioci prestanu da ga daju Grčkoj.

Ali, Atina koja i dalje vodi oštru igru s poveriocima, ne daje znake da bi istupila iz opšteg glasanja o produženju sankcija.

U intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti povodom posete Putina, Cipras je istakao da je "Grčka evropska zemlja i u potpunosti poštuje svoje obaveze prema medjunarodnim organizacijama kojima pripada".

On je ipak osudio "začarani krug" u kojem su "sankcije, militarizacija i hladnoratovska retorika".

On je jednostavno primetio da će "sankcije EU i ruske mere odmazde imati negativan uticaj na našu poslovnu saradnju" - Grčka-Rusija, ali još je moguće "postići konkretne rezultate" u oblastima kao što su infrastruktura, transport, luke, energetika i turizam.

Rad na takvim sporazumima je, kako izgleda, u fokusu Putinove posete.

"Mi želimo opipljive rezultate ne samo u oblasti energetike, nego i nove tehnologije i infrastrukture", rekao je Putin u petak Aleksisu Ciprasu.

"Rusiji je potrebno da se uskladi s Kinom koja je u procesu kupovine niza luka" u Evropi, uključujući i grčki Pirej, primetio je Joanis Mazis, profesor Geopolitike na Univerzitetu u Atini. Moskva posebno razmatra da se uključi u Luku Solun.

Sedam ministara i direktori dva ruska giganta za naftu i gas - Gasproma i Rosnjefta, su u Putinovoj delegaciji.

Grčka, objasnio je Cipras za RIA Novosti, "teži nezavisnoj, višestranoj ispoljnoj politici".

Pozdravljajući gosta iz Rusije, grčki predsednik Prokopis Pavlopulos je "istakao izuzetnu važnost iskrene i bliske saradnju Rusije, SAD i EU da bi se stavila tačka na sukob na Bliskom istoku, posebno u Siriji".

U vreme kada je Grčka, čiji su odnosi sa kreditorima vidno ublaženi poslednjih nekoliko meseci, "okreće stranicu nesigurnosti i može da sa optimizmom vidi izglede za oporavak", "jačanje naših odnosa je strateški izbor Grčke", rekao je Aleksis Cipras Putinu.

Ova radna poseta je u okviru godine Rusija-Grčka, u organizaciji dve zemlje, povodom obeležavanja hiljadu godina ruskog prisustva u verskoj zajednici Svete Gore koju će Putin posetiti u subotu.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar