Представљено "Небо пуно бисера"

У присуству великог броја заљубљеника у лијепу писану ријеч, у Српцу је представљена књига „Небо буно бисера“, књижевни првенац професорке Српског језика и књижевности Гордане Ђукић. Ова књига, уз остало, садржи 39 најбољих литерарних радова 28 ученика које је ауторка сабрала у последњих 15 година рада пред пензионисање у србачкој гимназији.

Република Српска 27.05.2016 | 14:30
Представљено "Небо пуно бисера"

Она је изразила жаљење што и раније није дошла на ту идеју, јер би тиме обухватила период бивше Југославије, вријеме рата и послијератни период, али се нада да ће њен примјер слиједити насљедници у школи.

„То су радови у којима ученици маштају и сањају о љубави и животу, износе своје жеље, то су радови који носе ону лирику, за које са правом можемо рећи да су то пјесме у прози“, казала је ауторка књиге Гордана Ђукић.

Говорећи о ауторки и књизи, србачки књижевник Жарко Шарић је рекао да је штета што се Ђукићева одлучила на овај подухват у позним годинама, али и овим што је сачувала, сакупила и изнијела на излог јавности заслужује дивљење.

Шарић је нагласио да је књига пуна љубави младих литерата, али и професорке према њима. Поред осталих ученичких радова, он се посебно осврнуо на причу „Скица за мој аутопортрет“ коју је написала Маја Стојковић. Ова ученица је „доказала и потврдила да се ријечима може сликати“, одушевљено је истакао књижевник Жарко Шарић.

„Није свакодневна ствар да у једној гимназији, у једној малој варошици као што је Србац, двоје младих, као што су Гордана и њен муж Здравко Ђукић, прво заврше ту гимназију, па се одшколују на факултету ( српски и математика) а онда се врате у исту гимназију и у њој проведу 40 година васпитавајући дјецу“, рекао је Шарић.

Он је поздравио идеју овдашње Просвјете да се приреди и општинска енциклопедија која би забиљежила све што је историјски значајно, али и људе који су дали свој печат у разним областима живота у својој средини.

О књизи „Небо пуно бисера“ веома надахнуто је говорио и професор Српског језика и књижевности Милош Милинчић, док су дио текстова из књиге посјетиоцима читали чланови „Миленијума“ и клуба Народне библиотеке. Занимљиво је поменути да се у књизи налази и 26 илустрација седмогодишње Саре Шутоња, унуке ауторке књиге, која од треће године располаже са невиђеним даром за цртањем.

Гордана Ђукић је предсједник србачке Просвјете, а уврштена је и у Лексикон под називом „Знамените личности Републике Српске“ 2003. године, те добитник општинског признања у развоју просвјете и културе.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Проф.

27.05.2016 16:51

Цеститке мојој драгој колегиници која је увијек зрацила ведрином и људском добротом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф. МГ

03.02.2020 13:26

Цеститам драгој колегиници. Моја сецања врацају ме у студентске дане.

ОДГОВОРИТЕ