Predstavljeno "Nebo puno bisera"

U prisustvu velikog broja zaljubljenika u lijepu pisanu riječ, u Srpcu je predstavljena knjiga „Nebo buno bisera“, književni prvenac profesorke Srpskog jezika i književnosti Gordane Đukić. Ova knjiga, uz ostalo, sadrži 39 najboljih literarnih radova 28 učenika koje je autorka sabrala u poslednjih 15 godina rada pred penzionisanje u srbačkoj gimnaziji.

Republika Srpska 27.05.2016 | 14:30
Predstavljeno "Nebo puno bisera"

Ona je izrazila žaljenje što i ranije nije došla na tu ideju, jer bi time obuhvatila period bivše Jugoslavije, vrijeme rata i poslijeratni period, ali se nada da će njen primjer slijediti nasljednici u školi.

„To su radovi u kojima učenici maštaju i sanjaju o ljubavi i životu, iznose svoje želje, to su radovi koji nose onu liriku, za koje sa pravom možemo reći da su to pjesme u prozi“, kazala je autorka knjige Gordana Đukić.

Govoreći o autorki i knjizi, srbački književnik Žarko Šarić je rekao da je šteta što se Đukićeva odlučila na ovaj poduhvat u poznim godinama, ali i ovim što je sačuvala, sakupila i iznijela na izlog javnosti zaslužuje divljenje.

Šarić je naglasio da je knjiga puna ljubavi mladih literata, ali i profesorke prema njima. Pored ostalih učeničkih radova, on se posebno osvrnuo na priču „Skica za moj autoportret“ koju je napisala Maja Stojković. Ova učenica je „dokazala i potvrdila da se riječima može slikati“, oduševljeno je istakao književnik Žarko Šarić.

„Nije svakodnevna stvar da u jednoj gimnaziji, u jednoj maloj varošici kao što je Srbac, dvoje mladih, kao što su Gordana i njen muž Zdravko Đukić, prvo završe tu gimnaziju, pa se odškoluju na fakultetu ( srpski i matematika) a onda se vrate u istu gimnaziju i u njoj provedu 40 godina vaspitavajući djecu“, rekao je Šarić.

On je pozdravio ideju ovdašnje Prosvjete da se priredi i opštinska enciklopedija koja bi zabilježila sve što je istorijski značajno, ali i ljude koji su dali svoj pečat u raznim oblastima života u svojoj sredini.

O knjizi „Nebo puno bisera“ veoma nadahnuto je govorio i profesor Srpskog jezika i književnosti Miloš Milinčić, dok su dio tekstova iz knjige posjetiocima čitali članovi „Milenijuma“ i kluba Narodne biblioteke. Zanimljivo je pomenuti da se u knjizi nalazi i 26 ilustracija sedmogodišnje Sare Šutonja, unuke autorke knjige, koja od treće godine raspolaže sa neviđenim darom za crtanjem.

Gordana Đukić je predsjednik srbačke Prosvjete, a uvrštena je i u Leksikon pod nazivom „Znamenite ličnosti Republike Srpske“ 2003. godine, te dobitnik opštinskog priznanja u razvoju prosvjete i kulture.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prof.

27.05.2016 16:51

Cestitke mojoj dragoj koleginici koja je uvijek zracila vedrinom i ljudskom dobrotom!

ODGOVORITE
Name

Prof. MG

03.02.2020 13:26

Cestitam dragoj koleginici. Moja secanja vracaju me u studentske dane.

ODGOVORITE