Обама у историјској посјети без извињења

Амерички председник Барак Обама стигао је данас у Хирошиму чиме је постао први председник САД који је посетио тај град, уништен у америчком нуклеарном нападу 1945. године.

 

Свијет 27.05.2016 | 12:20
Обама у историјској посјети без извињења

Обама је још раније рекао да се током своје историјске посете Хирошими неће извинити за атомску бомбу, коју је на тај јапански град његова земља бацила на крају Другог светског рата.

На питање да ли планира да се извини током посете Хирошими, Обама је рекао: "Не, зато што мислим да је важно схватити да лидери усред ратова доносе различите одлуке".

"Задатак је историчара да постављају питања и истражују их, али ја, као неко ко обавља ову функцију последњих седам и по година, знам да сваки државник доноси веома тешке одлуке, посебно за време рата", навео је Обама.

Неколико сати пре посете Хирошими, Обама је рекао да је његова посета доказ како се "чак и најболније поделе могу премостити".

Он је додао да то показује како бивши противници, Јапан и САД, не само да могу да постану партнери, већ и најбољи пријатељи и најприснији савезници, пренеле су агенције.

У Хирошими је 6. августа 1945. бачена прва атомска бомба, при чему је погинуло укупно око 140.000 људи.

У самој експлозији је страдало више десетина хиљада људи, док су остали преминули од повреда задобијених том приликом или од болести изазваних радијацијом током наредних недеља, месеци и година.

Три дана касније, САД су бациле бомбу и на јапански град Нагасаки, где је погинуло 74.000 људи.

Мање од недељу дана касније, 15. августа, јапански цар Хирохито је потписао капитулацију Јапана, чиме је окончан Други светски рат.

Већина Американаца сматра да је Бомбардовање Хирошиме и потом Нагасакија било оправдано да бисе се окончао рат и спасили животи америчких држављана, док већина Јапанаца мисли супротно, напомиње Ројтерс.

Меморијални центар жтвама атомске бомбе у Хирошими недано је посетио амерички државни секретар Џон Кери који је том приликом изјавио да је "дубоко потресен".

"Желим да изразим колико сам дубоко почаствован и потресен на личном нивоу" рекао је Кери 11. априла - први амерички државни секретар који је посетио меморијал у Хирошими. 

Фото: АП 

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мали

27.05.2016 14:28

Они као нису криви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

28.05.2016 05:21

У рат се не креће ако нема неке користи и на једној и другој страни ако ништа да народ растријебе мало и за то се плаћа

ОДГОВОРИТЕ