Obama u istorijskoj posjeti bez izvinjenja

Američki predsednik Barak Obama stigao je danas u Hirošimu čime je postao prvi predsednik SAD koji je posetio taj grad, uništen u američkom nuklearnom napadu 1945. godine.

 

Svijet 27.05.2016 | 12:20
Obama u istorijskoj posjeti bez izvinjenja

Obama je još ranije rekao da se tokom svoje istorijske posete Hirošimi neće izviniti za atomsku bombu, koju je na taj japanski grad njegova zemlja bacila na kraju Drugog svetskog rata.

Na pitanje da li planira da se izvini tokom posete Hirošimi, Obama je rekao: "Ne, zato što mislim da je važno shvatiti da lideri usred ratova donose različite odluke".

"Zadatak je istoričara da postavljaju pitanja i istražuju ih, ali ja, kao neko ko obavlja ovu funkciju poslednjih sedam i po godina, znam da svaki državnik donosi veoma teške odluke, posebno za vreme rata", naveo je Obama.

Nekoliko sati pre posete Hirošimi, Obama je rekao da je njegova poseta dokaz kako se "čak i najbolnije podele mogu premostiti".

On je dodao da to pokazuje kako bivši protivnici, Japan i SAD, ne samo da mogu da postanu partneri, već i najbolji prijatelji i najprisniji saveznici, prenele su agencije.

U Hirošimi je 6. avgusta 1945. bačena prva atomska bomba, pri čemu je poginulo ukupno oko 140.000 ljudi.

U samoj eksploziji je stradalo više desetina hiljada ljudi, dok su ostali preminuli od povreda zadobijenih tom prilikom ili od bolesti izazvanih radijacijom tokom narednih nedelja, meseci i godina.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu i na japanski grad Nagasaki, gde je poginulo 74.000 ljudi.

Manje od nedelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svetski rat.

Većina Amerikanaca smatra da je Bombardovanje Hirošime i potom Nagasakija bilo opravdano da bise se okončao rat i spasili životi američkih državljana, dok većina Japanaca misli suprotno, napominje Rojters.

Memorijalni centar žtvama atomske bombe u Hirošimi nedano je posetio američki državni sekretar Džon Keri koji je tom prilikom izjavio da je "duboko potresen".

"Želim da izrazim koliko sam duboko počastvovan i potresen na ličnom nivou" rekao je Keri 11. aprila - prvi američki državni sekretar koji je posetio memorijal u Hirošimi. 

Foto: AP 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mali

27.05.2016 14:28

Oni kao nisu krivi

ODGOVORITE
Name

Crni

28.05.2016 05:21

U rat se ne kreće ako nema neke koristi i na jednoj i drugoj strani ako ništa da narod rastrijebe malo i za to se plaća

ODGOVORITE