Права ријеч за стање у Српској јесте банкрот

Економиста Светлана Ценић гостујући вечерас у емисији "Пулс" БН телевизије казала је да је Република Српска банкрот!

Република Српска 26.05.2016 | 21:15
Права ријеч за стање у Српској јесте банкрот

Продају скоро 65 одсто основног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија", самим тим и удио у "Арцелор Миталу" Влада је требало да обави преко тендера, а не методом непосредног одабира чиме се цијела прича доводи у питање.

„Ја сам сумњичава већ десет година јер све то вријеме гледам непосредне погодбе и свака је била пропаст, чак и оно што се проглашавало успјехом. Поготово када видим са ким се прави непосредна погодба, онда на цијелу причу стављам велики упитник“, каже за БН ТВ економиста Светлана Ценић.

Истовремено, Ценићева наглашава да је права ријеч за економску ситуацију у Српској – банкрот.

Објашњава, то не побија тврдња да се редовно измирују иностране обавезе, јер, како каже све док се новац слива на јединствени рачун Управе за индиректно опорезивање, спољни дугови ће се сервисирати. Она подвлачи, огромна пријетња је унутрашњи дуг!

„Унутрашњи дуг катастрофално расте. Недопустиве су изјаве политичара да нисмо презадужени, а још је горе када пореде Републику Српску са Америком или Њемачком не гледајући снагу привреде или структуру дуга.“

За економски суноврат јасно наводи кривца.

„Пошто господин Додик каже да је први у Срба и први, и једини у власти онда је сва одговорност лоцирана на њему зато што се он намјестио да буде одговоран. Наравно, одговорни су и људи око њега – који, не могу да тврдим да ли су му давали погрешне информације или су неспособни и нестручни, али и они, послије Додика сносе одговорност“, тврди Ценићева.

Међутим, власти успјешно сакривају стварну економску пропаст која се примјети на сваком кораку. То раде скретањем приче на теме национализма и лажног патриотизма.

„Када неко превише виче `Помоз Бог`, `сестро Српкињо`, `браћо Срби` и остало – одмах знам да ћу без нечега остати. Дакле, чим је много с једне стране ` Селам алејкум`, с друге `Помоз Бог`, а с треће `Хваљен Исус`, одмах знате да нешто није у реду“, објашњава Ценићева у интервијуу у емисији "Пулс" БН телевизије.

Коментаришући даље прилике у БиХ, Ценићева каже – добили смо нови Закон о раду који је у најмању руку недоречен, реформска агенда је и даље мртво слово на папиру, а пут ка Европској унији празна прича. Инвеститори одлазе из БиХ јер не постоји добар пословни амбијент за њијхово пословање. Експериментисање са законима, порезима и шума неких прописа у БиХ или Српској стварају лавиринт у коме се нико не може снаћи, а такву земљу истиче Ценићева нико не би изабрао за рад и улагање.

БН телевизија

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Студенткиња

26.05.2016 19:23

Није тачно да РС нема кадра за извлачење из кризе у који су нас довели полусвијет и квази политичари. Г-ђа Ценић је само један од вриједних економиста која је, на жалост, искључена из важних питања наше економије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

26.05.2016 20:20

Кога у Републици Српској интересује економија,банкрот итд,народ занима национализам,је ли Додик или Иваниц узвратио национализмом на национализам,то су ствари које народе у БиХ,па и на цијелом Балкану интересује.Ја ти се лицно дивим да имас снаге глупацима објасњавати ста су нам приоритети.

Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.05.2016 20:54

Република СРБија је интересантно страним инвеститорима због тога сто она ПОМАЗЕ или стимулисе ЊИХОВО улагање у производњу кроз ослобадјање од пореза и давањем други повластица које омогуцују страним инвеститорима да РАДЕ без стварног улагање својих новцаних средстава у производњу. Када ДОДЈИ време да они морају да улазу паре у СВОЈА предузеца они прогласавају банкропство или задузена предузеца врацају дрзавни или ПРОДАЈУ задузена предузеца заједно са радницима у бесцење. Ако зелите да у властитој ЗЕМЉИ будете робови тудји господара који цете зивјети за корицу хлеба: кола, кров над главом и за храну довољно је само да наставите МЕДЈУ собон као до сада да се свадјате и оптузујете. Народ гладује а "политицари" узивају користеци народну глупости и злоупотребљавајуци народно поверење и наивност!

Name

силе

26.05.2016 21:22

Какав је она економиста,није у животу водила ни приватни киоск па да види како је тешко зарадити плату.

Name

Колико

27.05.2016 04:12

Се сјецам и она је била па ниста нисмо видјели...

Name

стари студент

27.05.2016 04:52

Колегице ти си у праву,али њима не требају Ценицке и слицне њима,онда не могу лако красти,а да то ови не виде.Лаксе је поставити наставницу енглеског језика да води РС,а полицајца са мало сколовања уз рад на мјесто министра рада и ето куд нас одведосе.

Name

Економиста (али прави)

27.05.2016 05:25

Нема она везе са економијом, шта је то дотична створила и шта би је окарактерисало као доброг економисту? Само да кажем да нисам присталица власти, они су тек посебна прича.

Name

реално

27.05.2016 05:39

@силе: Није ни Еинстеин своју теорију релативности практицно доказивао. Мислим да треба у изјавама бити опрезнији. Сви видимо да продаја природних ресурса не води ницему. РС као дрзава не мозе економски функционисати, а поготово то неце "страни инвеститори" занимати (осим профита).

Name

Едо,Слатина-Тузла

27.05.2016 06:06

Да живимо у нормалној држави и да смо ми , народ(и) и остали ,у БиХ "нормални" ова жена или министар Шаровић би били Предсједни(ца)(к) БиХ , него ми стално бројимо " крвна зрнца " , живимо ("хранимо" се) од мржње коју нам " сервирају наше вође " а који се између себе одлично слажу ( примјер кредити ММФ , WБ , ЕЦБ итд.) ! Да само видите пијацу у Тузли данас , нико од Бошњака и Срба не гледа ко је ко , него како зарадити и преживјети !!

Name

Русмир

27.05.2016 06:50

Бане Свака цаст за коментар

Name

ре Едо

27.05.2016 07:56

Тако је, слазем са тим. Медјутим, једну бих паралелу подвукао измедју РС и ФБХ. У РС нема нити једне странке са градјанским опредјељењем, као ни у дијелу ФБХ, тацније Херцеговина. Све стране са градјанским опредјељењем гдје доста цланова су из сва 3 народа су у ФБХ, тацније Тузла, Зеница, Сарајево, па једним дијелом и Бихац. Говори ли то несто? Кад странке престану посматрати своје гласаце кроз вјеру и националну припадност, и кад странке буду те које су првим редовима кад се отварају вјерски објекти, и кад странек престану са доминацијом вјера у основном склоству, тад це и становницима БХ вратити вјера да смо сви у БХ ипак само људи, и да је тако било и мора бити ако мислимо напријед.

Name

Освит

27.05.2016 08:13

Господа Цениц је политицар,мозда добар економиста,али ја заиста не разумијем засто у насем медијима стање у привреди не коментарису успјесни привредници,ако су ове који раде на домацем трзисту оковали и ставили под своју контролу политицари,постоје они који раде за извоз,или јос боље успјесни наси привредници у иностранству.Нека објасне који су проблеми у пословању у земљи,ста за привреду знаци оволики дрзавни апарат,ста знаце унапријед договорени и резирани тендери,ста знаце некомпетентни и необразовани кадрови у дрзавном апарату који су сметња развоју.На крају да казу да закони и правна дрзава требају бити гаранција рада и улагања а не испразна обецања политицара,којима кад споменете потенционалну инвестицију поцињу играти еури у оцима као на неким коцкарским апаратима.Кад видите које теме доминирају медијима јасно је да су и они дио свеукупног сивила друства и да добар дио њих функционисе искљуциво не мјесајуци се у своју професију и свој посао.

Name

срба

27.05.2016 17:29

Зивила Ценицка и предузеце Никола Тесла

Name

бања лука

26.05.2016 19:33

Шта ти знаш о томе. Пусти крају иста си као и сви остали наравно и ови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крупко

26.05.2016 23:52

Јел ти упште знаш о чему се пише. Ајд губи на контра митинг.

Name

Хм

26.05.2016 19:44

Економисти, ста је то? Ниста. Млате празну сламу и продају маглу, отимајуци од оних који знају, раде и стварају. Све економисте треба протјерати са Балкана. Има ли ико да и без икакве анализе не зна да смо банкрот. А економисти од тога наораве науку. Спекулативну наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕНД

26.05.2016 19:53

Банкрот је одавно вец од 95. Године , нема зивота у БиХ. Б

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ЕНД

27.05.2016 02:08

Ко казе да нема зивота у БиХ. Прица је о РС да је банкрот а не БиХ. Криви су политицари тог ентитета! И ако даље наставе, нестаце ускоро РС.

Name

Цемер

27.05.2016 05:36

Гледам овог сто не зна појам економисте толико је глуп ал назалост много их је у у табору владајуцих или у тору. Ста је теби успјесно данас у Српској ,а ста ти је стабилно волио бих да знам.

Name

Лепотица

26.05.2016 19:58

Поздрав за лепотицу :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

27.05.2016 07:08

Мислиш Жељку,Душанку,Споменку,а и Милицу.............

Name

Кенхур

26.05.2016 20:07

Како ко господјо ми у монте карлу нисмо банкрот и сворц ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

сики

26.05.2016 21:11

Само паметује појма она нема,имала је прилику ниста није направила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јамес Бонд

27.05.2016 09:45

Како нема појма.Она кад је била министар исла је у Рио са својом кцерком на доцек Нове године народним парама.

Name

сссс

26.05.2016 21:15

Коме је она више занимљива!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геније

26.05.2016 21:42

Точак!!! Еурека!!! Ипак се окреће!!! Америка!!! Топла водаИИИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик Миле

26.05.2016 22:22

Ко вам је крив! Нико вам није бранио да водите рачуна о себи. Како ја нисам банкрот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

м87лрсв

27.05.2016 04:15

Додик је добио задатак да направи ово од РС сто је направио,а урадио је то боље него сто је могао да замисли. Највеци кривац за поновно доводјење на власт овог стетоцине је Иваниц и ПДП. Иваниц се пред изборе 2010 бранио да као није знао,да се преварио итд.,а у ствари је знао све и сауцесник је. И,јос није банкрот али це доци и горе,доци цемо на ивицу глади ускоро,слусајуци политицаре и њихове лази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

27.05.2016 06:10

Одличан коментар , да само бар половина становништва тако размишља , било би одлично , овако немамо " критичну " масу јер нас у старту " затрују " мржњом , које међу " малим " људима са обје стране ентитетске линије нема !

Name

Милица

27.05.2016 04:32

Политичари су људи који зиве од злочина, мрзње и национализма !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП Дервента

27.05.2016 06:17

Ја сам политицар ,мени је добро,немојте се бунити. Бице боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

27.05.2016 07:50

Ја мислим да је она висе политицар него економиста, да је економиста бавила би се економијом и била успјесна а овако је висе успјеха направила коментарисуци рад владе као да је критицар....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија Сиротановић

27.05.2016 08:10

Да сиђе свети илија са неба не мозе помоћи економији РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

27.05.2016 08:52

Тачно.

Name

Саша

27.05.2016 09:11

Како нећемо пропасти, ево само мали дио издатака: Корисници ,,бијелог хљеба………..БиХ..2008-2015 ГОДИНА… Према подацима из ЦИН-ове базе, највеће износе (изнад 30.000 КМ) у споменутом периоду , из РС… Мирко Околић (СДС) – 108.933,73 КМ, Драго Љубичић (СНСД) - 59.446,11 КМ, Зоран Копривица (СНСД) - 56.752,79 КМ, Љиљана Миличевић (СДС) - 56.463,67 КМ, Мирко Шаровић (СДС) - 55.397,59 КМ, Љиљана Милашин (ДНС) - 55.020,08 КМ, Весна Шаин (СНСД) - 54.810,88 КМ, Живко Маријанац (СП) - 54.519,46 КМ Веселин Пољашевић (ПДП) - 52.020.32 КМ Жељко Кузмановић (СНСД) - 51.903 КМ Радмила Митровић (СДС) - 48.521,36 КМ Игор Црнадак (ПДП) - 47.042,85 КМ Младен Симић (ДНС - 46.626,31 КМ Угљеша Савић (СНСД) - 37.752 КМ Драган Баук (СНСД) - 35.182,08 КМ Вања Крнета (СНСД) - 32.554,75 КМ Слободан Зивлак (СНСД) - 30.519,61 КМ Све би то било у реду да смо помакли бар један центиметар !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОЛИТИЦАР

27.05.2016 09:42

ЈА НИСАМ БАНКРОТ НЕГО САМ МИЛИОНЕР ! ПРЕД БЛЕСАВИМ И ТУПИМ НАРОДОМ СРБУЈЕМ ! ПОРЕМЕТИМ ИХ И БОЛИ МЕ ЦОСАК ! САМО НЕК ЈЕ ВЕСЕЛО ! ИМАМ НЕКРЕТНИНА И ЛОВЕ ПО ЦИЈЕЛОЈ ЕВРОПИ И СВИЈЕТУ, А И ЗАСЛУЗИО САМ КОЛИКО ИХ БРАНИМ ОД КОЈЕ-ЦЕГА ! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Афоризам

27.05.2016 11:21

Политичари нису људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

27.05.2016 12:18

Била си и ти у РС, па шта си урадила. Најлакше је критиковати а други те плаћају. Доста више празне приче. Дођи па помози у кризи, дијели судбину свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ррр

27.05.2016 12:57

Показала је госпођа Ценић шта зна док је била министарка финансија. Тада је све довела до пропасти а сада паметује као неки струшњак за економију. Нек отвори фризерску радњу па да види како је тешко створити КМ. Није ми јасно само гдје је пронађу да дјели савјете паметнијим од себе и у позицији и у опозицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

27.05.2016 13:17

Она је иза себе оставила будзет без дугова, будало једна

Name

ре Пајо

27.05.2016 18:49

И неисплаћених пет пензија.

Name

Лија

27.05.2016 17:17

Молим Вас за спас. Ви сте права особа да помогнете у спашавању Републике Српске. Још су ми свежа сјећања на период процвата Републике Српске, у вријеме кад сте Ви били министар финафсија. Моја плата је тада била 375 км, а данас је три пута већа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јелена

27.05.2016 20:28

Само сто ти је тада потросака корпа била 250 км, а сада 1800.