Prava riječ za stanje u Srpskoj jeste bankrot

Ekonomista Svetlana Cenić gostujući večeras u emisiji "Puls" BN televizije kazala je da je Republika Srpska bankrot!

Republika Srpska 26.05.2016 | 21:15
Prava riječ za stanje u Srpskoj jeste bankrot

Prodaju skoro 65 odsto osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija", samim tim i udio u "Arcelor Mitalu" Vlada je trebalo da obavi preko tendera, a ne metodom neposrednog odabira čime se cijela priča dovodi u pitanje.

„Ja sam sumnjičava već deset godina jer sve to vrijeme gledam neposredne pogodbe i svaka je bila propast, čak i ono što se proglašavalo uspjehom. Pogotovo kada vidim sa kim se pravi neposredna pogodba, onda na cijelu priču stavljam veliki upitnik“, kaže za BN TV ekonomista Svetlana Cenić.

Istovremeno, Cenićeva naglašava da je prava riječ za ekonomsku situaciju u Srpskoj – bankrot.

Objašnjava, to ne pobija tvrdnja da se redovno izmiruju inostrane obaveze, jer, kako kaže sve dok se novac sliva na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje, spoljni dugovi će se servisirati. Ona podvlači, ogromna prijetnja je unutrašnji dug!

„Unutrašnji dug katastrofalno raste. Nedopustive su izjave političara da nismo prezaduženi, a još je gore kada porede Republiku Srpsku sa Amerikom ili Njemačkom ne gledajući snagu privrede ili strukturu duga.“

Za ekonomski sunovrat jasno navodi krivca.

„Pošto gospodin Dodik kaže da je prvi u Srba i prvi, i jedini u vlasti onda je sva odgovornost locirana na njemu zato što se on namjestio da bude odgovoran. Naravno, odgovorni su i ljudi oko njega – koji, ne mogu da tvrdim da li su mu davali pogrešne informacije ili su nesposobni i nestručni, ali i oni, poslije Dodika snose odgovornost“, tvrdi Cenićeva.

Međutim, vlasti uspješno sakrivaju stvarnu ekonomsku propast koja se primjeti na svakom koraku. To rade skretanjem priče na teme nacionalizma i lažnog patriotizma.

„Kada neko previše viče `Pomoz Bog`, `sestro Srpkinjo`, `braćo Srbi` i ostalo – odmah znam da ću bez nečega ostati. Dakle, čim je mnogo s jedne strane ` Selam alejkum`, s druge `Pomoz Bog`, a s treće `Hvaljen Isus`, odmah znate da nešto nije u redu“, objašnjava Cenićeva u intervijuu u emisiji "Puls" BN televizije.

Komentarišući dalje prilike u BiH, Cenićeva kaže – dobili smo novi Zakon o radu koji je u najmanju ruku nedorečen, reformska agenda je i dalje mrtvo slovo na papiru, a put ka Evropskoj uniji prazna priča. Investitori odlaze iz BiH jer ne postoji dobar poslovni ambijent za njijhovo poslovanje. Eksperimentisanje sa zakonima, porezima i šuma nekih propisa u BiH ili Srpskoj stvaraju lavirint u kome se niko ne može snaći, a takvu zemlju ističe Cenićeva niko ne bi izabrao za rad i ulaganje.

BN televizija

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

Studentkinja

26.05.2016 19:23

Nije tačno da RS nema kadra za izvlačenje iz krize u koji su nas doveli polusvijet i kvazi političari. G-đa Cenić je samo jedan od vrijednih ekonomista koja je, na žalost, isključena iz važnih pitanja naše ekonomije.

ODGOVORITE
Name

Bane

26.05.2016 20:20

Koga u Republici Srpskoj interesuje ekonomija,bankrot itd,narod zanima nacionalizam,je li Dodik ili Ivanic uzvratio nacionalizmom na nacionalizam,to su stvari koje narode u BiH,pa i na cijelom Balkanu interesuje.Ja ti se licno divim da imas snage glupacima objasnjavati sta su nam prioriteti.

Name

MIHAILO MIKIC

26.05.2016 20:54

Republika SRBija je interesantno stranim investitorima zbog toga sto ona POMAZE ili stimulise NJIHOVO ulaganje u proizvodnju kroz oslobadjanje od poreza i davanjem drugi povlastica koje omogucuju stranim investitorima da RADE bez stvarnog ulaganje svojih novcanih sredstava u proizvodnju. Kada DODJI vreme da oni moraju da ulazu pare u SVOJA preduzeca oni proglasavaju bankropstvo ili zaduzena preduzeca vracaju drzavni ili PRODAJU zaduzena preduzeca zajedno sa radnicima u bescenje. Ako zelite da u vlastitoj ZEMLJI budete robovi tudji gospodara koji cete zivjeti za koricu hleba: kola, krov nad glavom i za hranu dovoljno je samo da nastavite MEDJU sobon kao do sada da se svadjate i optuzujete. Narod gladuje a "politicari" uzivaju koristeci narodnu gluposti i zloupotrebljavajuci narodno poverenje i naivnost!

Name

sile

26.05.2016 21:22

Kakav je ona ekonomista,nije u životu vodila ni privatni kiosk pa da vidi kako je teško zaraditi platu.

Name

Koliko

27.05.2016 04:12

Se sjecam i ona je bila pa nista nismo vidjeli...

Name

stari student

27.05.2016 04:52

Kolegice ti si u pravu,ali njima ne trebaju Cenicke i slicne njima,onda ne mogu lako krasti,a da to ovi ne vide.Lakse je postaviti nastavnicu engleskog jezika da vodi RS,a policajca sa malo skolovanja uz rad na mjesto ministra rada i eto kud nas odvedose.

Name

Ekonomista (ali pravi)

27.05.2016 05:25

Nema ona veze sa ekonomijom, šta je to dotična stvorila i šta bi je okarakterisalo kao dobrog ekonomistu? Samo da kažem da nisam pristalica vlasti, oni su tek posebna priča.

Name

realno

27.05.2016 05:39

@sile: Nije ni Einstein svoju teoriju relativnosti prakticno dokazivao. Mislim da treba u izjavama biti oprezniji. Svi vidimo da prodaja prirodnih resursa ne vodi nicemu. RS kao drzava ne moze ekonomski funkcionisati, a pogotovo to nece "strani investitori" zanimati (osim profita).

Name

Edo,Slatina-Tuzla

27.05.2016 06:06

Da živimo u normalnoj državi i da smo mi , narod(i) i ostali ,u BiH "normalni" ova žena ili ministar Šarović bi bili Predsjedni(ca)(k) BiH , nego mi stalno brojimo " krvna zrnca " , živimo ("hranimo" se) od mržnje koju nam " serviraju naše vođe " a koji se između sebe odlično slažu ( primjer krediti MMF , WB , ECB itd.) ! Da samo vidite pijacu u Tuzli danas , niko od Bošnjaka i Srba ne gleda ko je ko , nego kako zaraditi i preživjeti !!

Name

Rusmir

27.05.2016 06:50

Bane Svaka cast za komentar

Name

re Edo

27.05.2016 07:56

Tako je, slazem sa tim. Medjutim, jednu bih paralelu podvukao izmedju RS i FBH. U RS nema niti jedne stranke sa gradjanskim opredjeljenjem, kao ni u dijelu FBH, tacnije Hercegovina. Sve strane sa gradjanskim opredjeljenjem gdje dosta clanova su iz sva 3 naroda su u FBH, tacnije Tuzla, Zenica, Sarajevo, pa jednim dijelom i Bihac. Govori li to nesto? Kad stranke prestanu posmatrati svoje glasace kroz vjeru i nacionalnu pripadnost, i kad stranke budu te koje su prvim redovima kad se otvaraju vjerski objekti, i kad stranek prestanu sa dominacijom vjera u osnovnom sklostvu, tad ce i stanovnicima BH vratiti vjera da smo svi u BH ipak samo ljudi, i da je tako bilo i mora biti ako mislimo naprijed.

Name

Osvit

27.05.2016 08:13

Gospoda Cenic je politicar,mozda dobar ekonomista,ali ja zaista ne razumijem zasto u nasem medijima stanje u privredi ne komentarisu uspjesni privrednici,ako su ove koji rade na domacem trzistu okovali i stavili pod svoju kontrolu politicari,postoje oni koji rade za izvoz,ili jos bolje uspjesni nasi privrednici u inostranstvu.Neka objasne koji su problemi u poslovanju u zemlji,sta za privredu znaci ovoliki drzavni aparat,sta znace unaprijed dogovoreni i rezirani tenderi,sta znace nekompetentni i neobrazovani kadrovi u drzavnom aparatu koji su smetnja razvoju.Na kraju da kazu da zakoni i pravna drzava trebaju biti garancija rada i ulaganja a ne isprazna obecanja politicara,kojima kad spomenete potencionalnu investiciju pocinju igrati euri u ocima kao na nekim kockarskim aparatima.Kad vidite koje teme dominiraju medijima jasno je da su i oni dio sveukupnog sivila drustva i da dobar dio njih funkcionise iskljucivo ne mjesajuci se u svoju profesiju i svoj posao.

Name

srba

27.05.2016 17:29

Zivila Cenicka i preduzece Nikola Tesla

Name

banja luka

26.05.2016 19:33

Šta ti znaš o tome. Pusti kraju ista si kao i svi ostali naravno i ovi.

ODGOVORITE
Name

Krupko

26.05.2016 23:52

Jel ti upšte znaš o čemu se piše. Ajd gubi na kontra miting.

Name

Hm

26.05.2016 19:44

Ekonomisti, sta je to? Nista. Mlate praznu slamu i prodaju maglu, otimajuci od onih koji znaju, rade i stvaraju. Sve ekonomiste treba protjerati sa Balkana. Ima li iko da i bez ikakve analize ne zna da smo bankrot. A ekonomisti od toga naorave nauku. Spekulativnu naravno.

ODGOVORITE
Name

END

26.05.2016 19:53

Bankrot je odavno vec od 95. Godine , nema zivota u BiH. B

ODGOVORITE
Name

Re END

27.05.2016 02:08

Ko kaze da nema zivota u BiH. Prica je o RS da je bankrot a ne BiH. Krivi su politicari tog entiteta! I ako dalje nastave, nestace uskoro RS.

Name

Cemer

27.05.2016 05:36

Gledam ovog sto ne zna pojam ekonomiste toliko je glup al nazalost mnogo ih je u u taboru vladajucih ili u toru. Sta je tebi uspjesno danas u Srpskoj ,a sta ti je stabilno volio bih da znam.

Name

Lepotica

26.05.2016 19:58

Pozdrav za lepoticu :)

ODGOVORITE
Name

abc

27.05.2016 07:08

Misliš Željku,Dušanku,Spomenku,a i Milicu.............

Name

Kenhur

26.05.2016 20:07

Kako ko gospodjo mi u monte karlu nismo bankrot i svorc ....

ODGOVORITE
Name

siki

26.05.2016 21:11

Samo pametuje pojma ona nema,imala je priliku nista nije napravila!

ODGOVORITE
Name

James Bond

27.05.2016 09:45

Kako nema pojma.Ona kad je bila ministar isla je u Rio sa svojom kcerkom na docek Nove godine narodnim parama.

Name

ssss

26.05.2016 21:15

Kome je ona više zanimljiva!

ODGOVORITE
Name

Genije

26.05.2016 21:42

Točak!!! Eureka!!! Ipak se okreće!!! Amerika!!! Topla vodaIII

ODGOVORITE
Name

Dodik Mile

26.05.2016 22:22

Ko vam je kriv! Niko vam nije branio da vodite računa o sebi. Kako ja nisam bankrot!

ODGOVORITE
Name

m87lrsv

27.05.2016 04:15

Dodik je dobio zadatak da napravi ovo od RS sto je napravio,a uradio je to bolje nego sto je mogao da zamisli. Najveci krivac za ponovno dovodjenje na vlast ovog stetocine je Ivanic i PDP. Ivanic se pred izbore 2010 branio da kao nije znao,da se prevario itd.,a u stvari je znao sve i saucesnik je. I,jos nije bankrot ali ce doci i gore,doci cemo na ivicu gladi uskoro,slusajuci politicare i njihove lazi

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

27.05.2016 06:10

Odličan komentar , da samo bar polovina stanovništva tako razmišlja , bilo bi odlično , ovako nemamo " kritičnu " masu jer nas u startu " zatruju " mržnjom , koje među " malim " ljudima sa obje strane entitetske linije nema !

Name

Milica

27.05.2016 04:32

Političari su ljudi koji zive od zločina, mrznje i nacionalizma !

ODGOVORITE
Name

PDP Derventa

27.05.2016 06:17

Ja sam politicar ,meni je dobro,nemojte se buniti. Bice bolje

ODGOVORITE
Name

Rale

27.05.2016 07:50

Ja mislim da je ona vise politicar nego ekonomista, da je ekonomista bavila bi se ekonomijom i bila uspjesna a ovako je vise uspjeha napravila komentarisuci rad vlade kao da je kriticar....

ODGOVORITE
Name

Alija Sirotanović

27.05.2016 08:10

Da siđe sveti ilija sa neba ne moze pomoći ekonomiji RS

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

27.05.2016 08:52

Tačno.

Name

Saša

27.05.2016 09:11

Kako nećemo propasti, evo samo mali dio izdataka: Korisnici ,,bijelog hljeba………..BiH..2008-2015 GODINA… Prema podacima iz CIN-ove baze, najveće iznose (iznad 30.000 KM) u spomenutom periodu , iz RS… Mirko Okolić (SDS) – 108.933,73 KM, Drago Ljubičić (SNSD) - 59.446,11 KM, Zoran Koprivica (SNSD) - 56.752,79 KM, Ljiljana Miličević (SDS) - 56.463,67 KM, Mirko Šarović (SDS) - 55.397,59 KM, Ljiljana Milašin (DNS) - 55.020,08 KM, Vesna Šain (SNSD) - 54.810,88 KM, Živko Marijanac (SP) - 54.519,46 KM Veselin Poljašević (PDP) - 52.020.32 KM Željko Kuzmanović (SNSD) - 51.903 KM Radmila Mitrović (SDS) - 48.521,36 KM Igor Crnadak (PDP) - 47.042,85 KM Mladen Simić (DNS - 46.626,31 KM Uglješa Savić (SNSD) - 37.752 KM Dragan Bauk (SNSD) - 35.182,08 KM Vanja Krneta (SNSD) - 32.554,75 KM Slobodan Zivlak (SNSD) - 30.519,61 KM Sve bi to bilo u redu da smo pomakli bar jedan centimetar !

ODGOVORITE
Name

POLITICAR

27.05.2016 09:42

JA NISAM BANKROT NEGO SAM MILIONER ! PRED BLESAVIM I TUPIM NARODOM SRBUJEM ! POREMETIM IH I BOLI ME COSAK ! SAMO NEK JE VESELO ! IMAM NEKRETNINA I LOVE PO CIJELOJ EVROPI I SVIJETU, A I ZASLUZIO SAM KOLIKO IH BRANIM OD KOJE-CEGA ! :)

ODGOVORITE
Name

Aforizam

27.05.2016 11:21

Političari nisu ljudi.

ODGOVORITE
Name

građanin

27.05.2016 12:18

Bila si i ti u RS, pa šta si uradila. Najlakše je kritikovati a drugi te plaćaju. Dosta više prazne priče. Dođi pa pomozi u krizi, dijeli sudbinu svog naroda.

ODGOVORITE
Name

rrr

27.05.2016 12:57

Pokazala je gospođa Cenić šta zna dok je bila ministarka finansija. Tada je sve dovela do propasti a sada pametuje kao neki strušnjak za ekonomiju. Nek otvori frizersku radnju pa da vidi kako je teško stvoriti KM. Nije mi jasno samo gdje je pronađu da djeli savjete pametnijim od sebe i u poziciji i u opoziciji.

ODGOVORITE
Name

Pajo

27.05.2016 13:17

Ona je iza sebe ostavila budzet bez dugova, budalo jedna

Name

re Pajo

27.05.2016 18:49

I neisplaćenih pet penzija.

Name

Лија

27.05.2016 17:17

Молим Вас за спас. Ви сте права особа да помогнете у спашавању Републике Српске. Још су ми свежа сјећања на период процвата Републике Српске, у вријеме кад сте Ви били министар финафсија. Моја плата је тада била 375 км, а данас је три пута већа.

ODGOVORITE
Name

jelena

27.05.2016 20:28

Samo sto ti je tada potrosaka korpa bila 250 km, a sada 1800.