Вука је поносна на својих 35 потомака

Бака Вукосава - Вука Јунгић, 88-годишња старица из србачког села Ножичко, може се похвалити са заиста вриједним и ријетким рекордом - од своје четворо дјеце, које је стекла са покојним мужем Радом, добила је десеторо унучади и 21 праунуче.

Република Српска 26.05.2016 | 19:28
Вука је поносна на својих 35 потомака

Најмлађа праунука Вања дошла је на свијет прије непуна два мјесеца од најмлађег унука Бојана из Бањалуке, кога је одхранила до седме године и који је са супругом Тамаром, каже, најчешће обилази. Највише праунучића (шесторо), бака Вука је стекла од унуке Наташе која је удата за свештеника из Мостара Радивоја Круља.

„Рођена сам у породици Јована и Радосаве Стаменић из истог села, као прво од седморо дјеце. Имали смо тешко дјетињство, поготово кад су нам оца одвели у заробљеништво у Аустрији. Тада сам имала 12 година, а о нама се бринула мајка којој сам помагала у кући, али и на њиви, готово у свим пословима“, прича старица Вука и додаје да је било лакше када се отац вратио из заробљеништва у коме је изучио обућарски занат, што је било ријетко у селу.

Када се зацурила, родитељи су је молили да се уда за момка у близини, да би им могла помоћи. И тако би, удала се са лијепом свадбом за првог комшију Раду Јунгића са којим је стекла четворо дјеце: Бранка, Благоја, Брану и Јованку.

Муж је умро прије 22 године, али јој то није сметало да дјецу и унучад изведе, како каже, на прави пут. Сретна је што су сви постали честити људи и без икаквих порока.

„Посебно ме радује да су сви музикални, што су наслиједили од дједа Јована. Он је у селу имао и оркестар у коме су чланови били само Стаменићи“, с поносом истиче бака Вукосава - Вука Јунгић. Ни мајку Радосаву не може да заборави, јер је од ње научила многе послове, нарочито оне женске ручне радове, али ни Јована који јој је за свадбу, у то вријеме, купио спаваћу собу, трпезарију и много тога што ни једна цура у селу није „понијела“ у мираз када се удала.

„Дјеца ме често обилазе, снабдјевају свим што је потребно, а за мој 80. рођендан били су окупљени сви Јунгићи и Стаменићи, славље је било величанствено“, наглашава бака Вука. Она сада живи сама, а при руци јој је добра комшиница Анђа Грумић са којом се дружи и која јој пружа и услуге у куповини. Воле се и поштују, јер је Анђа одрасла са њеном дјецом.

Иако ће ускоро загазити у 89. годину живота, бака Вука је доброг здравља, а у свом дворишту и око куће створила је праву цвјетну оазу. Свега би се могла одрећи, како каже, али гајења цвијећа никада, јер јој то даје посебну снагу да не осјети самоћу.

БН телевизија (С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.05.2016 21:26

ДЈЕЦА су богаство насе јер у ДЈЕЦИ НАСОЈ продузује Зивот нас. УЗИВАЈТЕ Зато ВУКО са ДЈЕЦОМ својој у Славу Бога а на радост цијелог СРБства СВОГА НА МНОГАЈА ЉЕТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Јунгиц

28.05.2016 13:32

Хвала телевизији БН сто је објавила једну овакву причу, гдје се види једно право богатство, али не материјално које се данас ставља у први план. И једна исправка у тексту, најмлађи праунук Вања, а не праунука ;) ПС. Поносни унук Бојан

ОДГОВОРИТЕ