Vuka je ponosna na svojih 35 potomaka

Baka Vukosava - Vuka Jungić, 88-godišnja starica iz srbačkog sela Nožičko, može se pohvaliti sa zaista vrijednim i rijetkim rekordom - od svoje četvoro djece, koje je stekla sa pokojnim mužem Radom, dobila je desetoro unučadi i 21 praunuče.

Republika Srpska 26.05.2016 | 19:28
Vuka je ponosna na svojih 35 potomaka

Najmlađa praunuka Vanja došla je na svijet prije nepuna dva mjeseca od najmlađeg unuka Bojana iz Banjaluke, koga je odhranila do sedme godine i koji je sa suprugom Tamarom, kaže, najčešće obilazi. Najviše praunučića (šestoro), baka Vuka je stekla od unuke Nataše koja je udata za sveštenika iz Mostara Radivoja Krulja.

„Rođena sam u porodici Jovana i Radosave Stamenić iz istog sela, kao prvo od sedmoro djece. Imali smo teško djetinjstvo, pogotovo kad su nam oca odveli u zarobljeništvo u Austriji. Tada sam imala 12 godina, a o nama se brinula majka kojoj sam pomagala u kući, ali i na njivi, gotovo u svim poslovima“, priča starica Vuka i dodaje da je bilo lakše kada se otac vratio iz zarobljeništva u kome je izučio obućarski zanat, što je bilo rijetko u selu.

Kada se zacurila, roditelji su je molili da se uda za momka u blizini, da bi im mogla pomoći. I tako bi, udala se sa lijepom svadbom za prvog komšiju Radu Jungića sa kojim je stekla četvoro djece: Branka, Blagoja, Branu i Jovanku.

Muž je umro prije 22 godine, ali joj to nije smetalo da djecu i unučad izvede, kako kaže, na pravi put. Sretna je što su svi postali čestiti ljudi i bez ikakvih poroka.

„Posebno me raduje da su svi muzikalni, što su naslijedili od djeda Jovana. On je u selu imao i orkestar u kome su članovi bili samo Stamenići“, s ponosom ističe baka Vukosava - Vuka Jungić. Ni majku Radosavu ne može da zaboravi, jer je od nje naučila mnoge poslove, naročito one ženske ručne radove, ali ni Jovana koji joj je za svadbu, u to vrijeme, kupio spavaću sobu, trpezariju i mnogo toga što ni jedna cura u selu nije „ponijela“ u miraz kada se udala.

„Djeca me često obilaze, snabdjevaju svim što je potrebno, a za moj 80. rođendan bili su okupljeni svi Jungići i Stamenići, slavlje je bilo veličanstveno“, naglašava baka Vuka. Ona sada živi sama, a pri ruci joj je dobra komšinica Anđa Grumić sa kojom se druži i koja joj pruža i usluge u kupovini. Vole se i poštuju, jer je Anđa odrasla sa njenom djecom.

Iako će uskoro zagaziti u 89. godinu života, baka Vuka je dobrog zdravlja, a u svom dvorištu i oko kuće stvorila je pravu cvjetnu oazu. Svega bi se mogla odreći, kako kaže, ali gajenja cvijeća nikada, jer joj to daje posebnu snagu da ne osjeti samoću.

BN televizija (S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

26.05.2016 21:26

DJECA su bogastvo nase jer u DJECI NASOJ produzuje Zivot nas. UZIVAJTE Zato VUKO sa DJECOM svojoj u Slavu Boga a na radost cijelog SRBstva SVOGA NA MNOGAJA LJETA!

ODGOVORITE
Name

Bojan Jungic

28.05.2016 13:32

Hvala televiziji BN sto je objavila jednu ovakvu priču, gdje se vidi jedno pravo bogatstvo, ali ne materijalno koje se danas stavlja u prvi plan. I jedna ispravka u tekstu, najmlađi praunuk Vanja, a ne praunuka ;) PS. Ponosni unuk Bojan

ODGOVORITE