Нови Зеланд: Кутија цигарета 20 долара?!

Власти Новог Зеланда објавиле су нови план буџетске и фискалне политике према којем ће знатно веће порезе плаћати компаније сектора који загађују околиш, а пушачи у тој јужнопацифичкој земљи ће плаћати 20 америчких долара за кутију цигарета.

Свијет 26.05.2016 | 19:08
Нови Зеланд: Кутија цигарета 20 долара?!

Влада предвиђа да повећањем фискалних намета у наредним годинама започне отплату јавних дугова, а економију и животну средину учини чистијим.

У наредне четири године најављено је повећање пореза на цигарете од 46 посто, што влада као предлагач сматра компатибилним са актуелном кампањом борбе против пушења и амбиција да се пушење у Новом Зеланду елиминише до 2025. године.

Тако ће кутија цигарета у тој земљи коштати 20 америчких долара, чиме ће ући у ред најскупљих на свијету. Званичници владе сматрају да је повећање цијена цигарета и начин борбе за здравље људи.

Упоредо с тим, власти Новог Зеланда најављују да ће до 2030. године смањити емисију стакленичких гасова за 30 посто, а у складу с тим је и у новом буџетском плану најављено повећање обавезних намета компанијама у индустријским секторима који загађују околину.

Предлагач сматра да је то корисно за успоставу чисте економије, а опозиција и привредници упозоравају да ће додатни намети отежати пословање и довести до раста цијена индустријских производа.

Буџетски план предвиђа и већа улагања у социјалне, образовне и здравствене институције.

Извор: АА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

26.05.2016 21:04

Зивотни стандард на Новом Зеланду је ПУНО ВИСИ него у БиХ. Зато се цијне на Новом Зеланду НЕ могу да пореде са цијенама у БОСНИ. Вредност новца и куповна моц потросаца је ДРУГАЦИЈЕ на Новом Зеланду него у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

27.05.2016 05:50

Треба и у БиХ повецати цијену кутије цигарета на 20 км и забранити пусење у угоститељским објектима.

ОДГОВОРИТЕ