''Турнир пријатељства'': ОНА суди клинцима у Бијељини!

Свјетлана се навикла на мушки свет и каже да фудбалери више не реагују усхићено када је угледају, јер је све више жена међу судијама.

Фудбал 26.05.2016 | 20:00
''Турнир пријатељства'': ОНА суди клинцима у Бијељини!

Упознајте Свјетлану Билић.

Тинејџери, фудбалери најпознатијих клубова ис свих република бивше Југославије су је већ упознали на Турниру пријатељства у Бијељини, као строгу и правичну.

Али, то није све. Свјетлана уз урођено самопоуздање и стечено познавање фудбалске игре има и шарм, који је на фудбалским теренима, на којима доминирају мушкарци, често издваја.

Док асистира главном арбитру на теренима у Бијељини и шире, каже да је научила да се сналази у мушком свету и да зна са њима да се избори.

"У Европи је доста више жена које суде. Сада их је и у нашем региону сваке године све више. Доста се ради на популаризацији како женског фудбала тако и суђења. На томе захтева и УЕФА. Надам се да ће у будућности цела та прича бити на далеко вишем нивоу него што је тренутно", рекла је Свјетлана новинарима у Републици Српској и додала...

"Цео живот се бавим спортом. Пратим фудбал од малена, сви у породици су ми везани за фудбал, брат је такође фудбалски судија. Моја прва љубав је била кошарка. Тренирала сам 10 година. По окончању те приче помислила сам да би било веома интересантно да се бавим нечим што није толико заступљено на овим просторима и да уједно помогнем да се то популаризује".

Она није само фудбалски судија, већ интернационални фудбалски судија са завидним међународним искуством.

"Пре тачно 10 година судила сам први интернационални меч. Било је то у Копенхагену. За мене је то био спектакл. Сада већ имам преко 80 интернационалних мечева. Најзанимљивији су ми били финале Универзијаде, Европског првенства до 17 година у Швајцарској, као и омладинско европско првенство. Надам се да ће у будућности имати прилику да судим неко сениорско првенство".

Како реагују фудбалери када виде да ће им судити жена?

"Некада је то било интересантније него сада, нарочито када није било заступљено на овим просторима, али сада су већ навикли. Сваким даном је све више девојака у овом послу. Тако да то више није нека велика атракција".

Какви су ваши утисци са Турнира пријатељства?

"Фантастични. Ово је један јако интересантан и леп пројекат. Сигурна сам да ће сваке наредне године бити све боље. Квалитет фудбала је на високом нивоу, а када се говори о значају, довољно је истаћи да су УЕФА и УНИЦЕФ покровитељи. Треба нам што више оваквих манифестација".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар