''Turnir prijateljstva'': ONA sudi klincima u Bijeljini!

Svjetlana se navikla na muški svet i kaže da fudbaleri više ne reaguju ushićeno kada je ugledaju, jer je sve više žena među sudijama.

Fudbal 26.05.2016 | 20:00
''Turnir prijateljstva'': ONA sudi klincima u Bijeljini!

Upoznajte Svjetlanu Bilić.

Tinejdžeri, fudbaleri najpoznatijih klubova is svih republika bivše Jugoslavije su je već upoznali na Turniru prijateljstva u Bijeljini, kao strogu i pravičnu.

Ali, to nije sve. Svjetlana uz urođeno samopouzdanje i stečeno poznavanje fudbalske igre ima i šarm, koji je na fudbalskim terenima, na kojima dominiraju muškarci, često izdvaja.

Dok asistira glavnom arbitru na terenima u Bijeljini i šire, kaže da je naučila da se snalazi u muškom svetu i da zna sa njima da se izbori.

"U Evropi je dosta više žena koje sude. Sada ih je i u našem regionu svake godine sve više. Dosta se radi na popularizaciji kako ženskog fudbala tako i suđenja. Na tome zahteva i UEFA. Nadam se da će u budućnosti cela ta priča biti na daleko višem nivou nego što je trenutno", rekla je Svjetlana novinarima u Republici Srpskoj i dodala...

"Ceo život se bavim sportom. Pratim fudbal od malena, svi u porodici su mi vezani za fudbal, brat je takođe fudbalski sudija. Moja prva ljubav je bila košarka. Trenirala sam 10 godina. Po okončanju te priče pomislila sam da bi bilo veoma interesantno da se bavim nečim što nije toliko zastupljeno na ovim prostorima i da ujedno pomognem da se to popularizuje".

Ona nije samo fudbalski sudija, već internacionalni fudbalski sudija sa zavidnim međunarodnim iskustvom.

"Pre tačno 10 godina sudila sam prvi internacionalni meč. Bilo je to u Kopenhagenu. Za mene je to bio spektakl. Sada već imam preko 80 internacionalnih mečeva. Najzanimljiviji su mi bili finale Univerzijade, Evropskog prvenstva do 17 godina u Švajcarskoj, kao i omladinsko evropsko prvenstvo. Nadam se da će u budućnosti imati priliku da sudim neko seniorsko prvenstvo".

Kako reaguju fudbaleri kada vide da će im suditi žena?

"Nekada je to bilo interesantnije nego sada, naročito kada nije bilo zastupljeno na ovim prostorima, ali sada su već navikli. Svakim danom je sve više devojaka u ovom poslu. Tako da to više nije neka velika atrakcija".

Kakvi su vaši utisci sa Turnira prijateljstva?

"Fantastični. Ovo je jedan jako interesantan i lep projekat. Sigurna sam da će svake naredne godine biti sve bolje. Kvalitet fudbala je na visokom nivou, a kada se govori o značaju, dovoljno je istaći da su UEFA i UNICEF pokrovitelji. Treba nam što više ovakvih manifestacija".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar