Виландер: Критиковао сам Новака да би био најбољи!

"Није тачно да не волим Новака, обожавам га. Ја само говорим истину, а она понекад боли", изјавио у интервјуу за "Информер" легендарни шведски тенисер.

Тенис 30.05.2016 | 21:00
Виландер: Критиковао сам Новака да би био најбољи!

Матс Виландер последњих година био је један од најжешћих критичара игре Новака Ђоковића. И када је бележио победе и освајао турнире, Швеђанин је увек имао нешто да замери и да поручи Србину шта треба да поправи на терену.

Иако се стекао утисак да не воли много Ђоковића, Виландер је у интервјуу за "Информер" то демантовао.

"Није тачно да не волим Новака, обожавам га. Ја само говорим истину, а она понекад боли. Али, ако не чујете истину и стално слушате: 'О, има 19 година и освојио је Аустралијан Опен. О, тако је добар', можда не би био тако успешан данас. Као играч имам луксуз да гледам тенис и кажем шта мислим. То какав је Новак био кад је имао 20, није било довољно добро да буде светски број један и освоји 11 гренд слемова. Е, невероватно је то колико се променио тениски и психички. Толико да је сада један од највећих тенисера свих времена. Али да су га сви само хвалили, можда не би био", објаснио је Виландер у Паризу, где прати Ролан Гарос.

Виландер, који је у каријери освојио седам гренд слем пехара, али никад Вимблдон, сматра да је Ђоковић морао да прође трновит пут до врха.

"Имао је најтежи могући пут, јер је играо са двојицом најбољих играча у исто време, А рецимо Роџер Федерер није имао тај проблем. Опет, зато је ту где јесте. Јесте, морао је да игра невероватан тенис, али су му они практично показали пут. Видео је колико је Роџер усресређен на тенис, а колико је страствен Рафаел Надал по питању игре. Новак је узео најбоље од ових играча. Он је најбољи ученик који се икада појавио у тенису и констатно напредује и то је застрашујуће".

Виландер је потом потанко објаснио зашто је критиковао Ђоковића у млађим данима.

"Када људи мисле да га не волим, нека сагледају то овако - не волим када један од најбољих или преспективних играча стално одустају од великих мечева. Можда је с разлогом, не улазим у то, само кажем то није добар начин. Да је то радио Федерер, критиковао бих и њега. Новак је сада доказао да је ментално толико јак и постао је један од највећих светских тенисера. Зато је ту где јесте, јер је промена у односу на то какав је био са 19 и какав је са 29 година невероватна, и то је оно што волим. Импресиониран сам тиме што неко може толико да се промени".

Швеђанин не крије да је изненађен напретком који је Ђоковић показао последњих година.

"Важно је колико је јачи у поређењу са собом из млађих дана. Е, то је огромна разлика. Новак је направио највећи напредак који сам икада видео. Његов став сада и из времена када је је освојио први Аустралијан Опен су неупоредиви. Исто је и са игром. Он је само јачи и јачи, и не зауставља се".

Без икакве сумње верује да српски ас ове године може да освоји сва четири гренд слема и можда чак и више.

"Уверен сам да ће освојити све трофеје на гренд слемовима у 2016. Био сам сигуран и прошле године, али - био је веома близу. Може и до олимпијског злата иако је то јако тешко, јер су на Олимпијским играма мечеви у два добијена сета. Тада нисте тако смирени и веће су шансе да завршите такмичење у раним фазама. Међутим, ако освоји Ролан Гарос, нема разлога да буде нервозан. Умирем да видим играча са сва четири гренд слема у години. То је важно је за тенис. Федерер је имао добру шансу, Надал такође, Новак је има већ неколико година заредом. Не верујем да ико други то може осим Ђоковића. Била би то његова карта за вечност. Више неће бити важно има ли 14, 15 или 16, ако освоји сва четири постаће највећи", изјавио је Виландер.

Он каже да је најбољи тенисер света схватио шта је важно, а шта није.

"Одлично распоређује турнире и зна који је важан, а који не и да рецимо финале Рима није битно. Кад се подвуче црта, важни су гренд слемови, Олимпијске игре и да остане светски број један. Управо је такав распоред Новакова највећа предност, јер је много бољи у темпирању форме од осталих. Он сам бира када ће играти краће, а када дуже поене и сјајан је у томе. Никада нећемо знати за Федерера да ли може исто. Згуснут распоред тера Новака да се најбоље фокусира".

Виландер истиче да је Ђоковић после много наступа у Паризу и неискоришћених прилика извукао поуке.

"Верујем да има много више самопоуздања јер зна шта је урадио погрешно претходне године. Новаков проблем 2015. је био што је играо против Вавринке који му је најтежи ривал. Исто би било да су се састали у било којој другој фази", додао је Виландер, који је три пута освајао Ролан Гарос (1982, 1985 и 1988).

РОЛАН ГАРОС

"Ролан Гарос је много интересантнији ове године. Новак је велики фаворит, али у тенису се увек све своди на друге играче. Новак мисли да ће победити, али питање је да ли други мисле исто. Многи се надају да неће, јер је прошле године изгубио у финалу. Ипак, ако Новак буде играо како зна има 50 одсто шансе за тријумф, а сви остали тенисери на турниру исто толико. Најтеже је освојити први трофеј, после је све лакше"

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар