Vilander: Kritikovao sam Novaka da bi bio najbolji!

"Nije tačno da ne volim Novaka, obožavam ga. Ja samo govorim istinu, a ona ponekad boli", izjavio u intervjuu za "Informer" legendarni švedski teniser.

Tenis 30.05.2016 | 21:00
Vilander: Kritikovao sam Novaka da bi bio najbolji!

Mats Vilander poslednjih godina bio je jedan od najžešćih kritičara igre Novaka Đokovića. I kada je beležio pobede i osvajao turnire, Šveđanin je uvek imao nešto da zameri i da poruči Srbinu šta treba da popravi na terenu.

Iako se stekao utisak da ne voli mnogo Đokovića, Vilander je u intervjuu za "Informer" to demantovao.

"Nije tačno da ne volim Novaka, obožavam ga. Ja samo govorim istinu, a ona ponekad boli. Ali, ako ne čujete istinu i stalno slušate: 'O, ima 19 godina i osvojio je Australijan Open. O, tako je dobar', možda ne bi bio tako uspešan danas. Kao igrač imam luksuz da gledam tenis i kažem šta mislim. To kakav je Novak bio kad je imao 20, nije bilo dovoljno dobro da bude svetski broj jedan i osvoji 11 grend slemova. E, neverovatno je to koliko se promenio teniski i psihički. Toliko da je sada jedan od najvećih tenisera svih vremena. Ali da su ga svi samo hvalili, možda ne bi bio", objasnio je Vilander u Parizu, gde prati Rolan Garos.

Vilander, koji je u karijeri osvojio sedam grend slem pehara, ali nikad Vimbldon, smatra da je Đoković morao da prođe trnovit put do vrha.

"Imao je najteži mogući put, jer je igrao sa dvojicom najboljih igrača u isto vreme, A recimo Rodžer Federer nije imao taj problem. Opet, zato je tu gde jeste. Jeste, morao je da igra neverovatan tenis, ali su mu oni praktično pokazali put. Video je koliko je Rodžer usresređen na tenis, a koliko je strastven Rafael Nadal po pitanju igre. Novak je uzeo najbolje od ovih igrača. On je najbolji učenik koji se ikada pojavio u tenisu i konstatno napreduje i to je zastrašujuće".

Vilander je potom potanko objasnio zašto je kritikovao Đokovića u mlađim danima.

"Kada ljudi misle da ga ne volim, neka sagledaju to ovako - ne volim kada jedan od najboljih ili prespektivnih igrača stalno odustaju od velikih mečeva. Možda je s razlogom, ne ulazim u to, samo kažem to nije dobar način. Da je to radio Federer, kritikovao bih i njega. Novak je sada dokazao da je mentalno toliko jak i postao je jedan od najvećih svetskih tenisera. Zato je tu gde jeste, jer je promena u odnosu na to kakav je bio sa 19 i kakav je sa 29 godina neverovatna, i to je ono što volim. Impresioniran sam time što neko može toliko da se promeni".

Šveđanin ne krije da je iznenađen napretkom koji je Đoković pokazao poslednjih godina.

"Važno je koliko je jači u poređenju sa sobom iz mlađih dana. E, to je ogromna razlika. Novak je napravio najveći napredak koji sam ikada video. Njegov stav sada i iz vremena kada je je osvojio prvi Australijan Open su neuporedivi. Isto je i sa igrom. On je samo jači i jači, i ne zaustavlja se".

Bez ikakve sumnje veruje da srpski as ove godine može da osvoji sva četiri grend slema i možda čak i više.

"Uveren sam da će osvojiti sve trofeje na grend slemovima u 2016. Bio sam siguran i prošle godine, ali - bio je veoma blizu. Može i do olimpijskog zlata iako je to jako teško, jer su na Olimpijskim igrama mečevi u dva dobijena seta. Tada niste tako smireni i veće su šanse da završite takmičenje u ranim fazama. Međutim, ako osvoji Rolan Garos, nema razloga da bude nervozan. Umirem da vidim igrača sa sva četiri grend slema u godini. To je važno je za tenis. Federer je imao dobru šansu, Nadal takođe, Novak je ima već nekoliko godina zaredom. Ne verujem da iko drugi to može osim Đokovića. Bila bi to njegova karta za večnost. Više neće biti važno ima li 14, 15 ili 16, ako osvoji sva četiri postaće najveći", izjavio je Vilander.

On kaže da je najbolji teniser sveta shvatio šta je važno, a šta nije.

"Odlično raspoređuje turnire i zna koji je važan, a koji ne i da recimo finale Rima nije bitno. Kad se podvuče crta, važni su grend slemovi, Olimpijske igre i da ostane svetski broj jedan. Upravo je takav raspored Novakova najveća prednost, jer je mnogo bolji u tempiranju forme od ostalih. On sam bira kada će igrati kraće, a kada duže poene i sjajan je u tome. Nikada nećemo znati za Federera da li može isto. Zgusnut raspored tera Novaka da se najbolje fokusira".

Vilander ističe da je Đoković posle mnogo nastupa u Parizu i neiskorišćenih prilika izvukao pouke.

"Verujem da ima mnogo više samopouzdanja jer zna šta je uradio pogrešno prethodne godine. Novakov problem 2015. je bio što je igrao protiv Vavrinke koji mu je najteži rival. Isto bi bilo da su se sastali u bilo kojoj drugoj fazi", dodao je Vilander, koji je tri puta osvajao Rolan Garos (1982, 1985 i 1988).

ROLAN GAROS

"Rolan Garos je mnogo interesantniji ove godine. Novak je veliki favorit, ali u tenisu se uvek sve svodi na druge igrače. Novak misli da će pobediti, ali pitanje je da li drugi misle isto. Mnogi se nadaju da neće, jer je prošle godine izgubio u finalu. Ipak, ako Novak bude igrao kako zna ima 50 odsto šanse za trijumf, a svi ostali teniseri na turniru isto toliko. Najteže je osvojiti prvi trofej, posle je sve lakše"

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar