Високи Дечани- Велико присуство Кфора

У Дечанима је за подне заказан протест Албанаца због потврде косовског уставног суда да 24 хектара земљишта припада манастиру Високи Дечани.

Србија 26.05.2016 | 09:09
Високи Дечани- Велико присуство Кфора

Оранизатори протеста су најавили да ће он бити миран, али искуство на Косову учи да свако окупљање Албанаца, мотивисано међуетничким односима, може да прерасте у насиље.

И објекти српске православне цркве су у ближој прошлости на Косову били мета напада Албанаца, тако да у Дечанима не треба искључити ниједан сценарио.

Локално руководство у Дечанима је позвало на што масовније окупљање против одлуке уставног суда, називајући је "незаконитом и дискриминаторском за грађане Дечана", те да се њоме, како каже, спречава између осталог и економски развој тог града.

Одборници скупштине општине Дечани су у среду на ванредној седници изразили политичку вољу да се у сваком погледу супротставе спровођењу одлуке да је манастир Високи Дечани власник 24 хектара земљишта, јавља РТС.

Ради се о имовини која је манастиру одузета након Другог светског рата, а одлуком владе Србије враћена 1997. године. Након сукоба на Косову 1999. године локалне власти оспоравају манастиру право да располаже том земљом.

Одборницима у Дечанима су се у противљењу одлуци Уставног суда придружили и поједини посланици у косовској скупштини, рекавши да манастир и братство манастира треба да одустану од имања и изаберу пријатељство са Албанцима а не самоизолацију.

Високи Дечани су једини манастир на Косову који војници Кфора и даље обезбјеђују.

Манастир је више пута оружано нападан, било је покушаја Албанаца да уђу на силу. Недавно је испред манастира ухапшена група исламских екстремиста, а прије две године на зидовима економије манастира исписани су графити који величају Исламску државу.

Кфор је уочи данашњих демонстрација појачао своје присуство око Високих Дечана.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зумба

26.05.2016 07:35

Ако је суд донио такву одлуку то се мора постовати.

ОДГОВОРИТЕ