Visoki Dečani- Veliko prisustvo Kfora

U Dečanima je za podne zakazan protest Albanaca zbog potvrde kosovskog ustavnog suda da 24 hektara zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani.

Srbija 26.05.2016 | 09:09
Visoki Dečani- Veliko prisustvo Kfora

Oranizatori protesta su najavili da će on biti miran, ali iskustvo na Kosovu uči da svako okupljanje Albanaca, motivisano međuetničkim odnosima, može da preraste u nasilje.

I objekti srpske pravoslavne crkve su u bližoj prošlosti na Kosovu bili meta napada Albanaca, tako da u Dečanima ne treba isključiti nijedan scenario.

Lokalno rukovodstvo u Dečanima je pozvalo na što masovnije okupljanje protiv odluke ustavnog suda, nazivajući je "nezakonitom i diskriminatorskom za građane Dečana", te da se njome, kako kaže, sprečava između ostalog i ekonomski razvoj tog grada.

Odbornici skupštine opštine Dečani su u sredu na vanrednoj sednici izrazili političku volju da se u svakom pogledu suprotstave sprovođenju odluke da je manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemljišta, javlja RTS.

Radi se o imovini koja je manastiru oduzeta nakon Drugog svetskog rata, a odlukom vlade Srbije vraćena 1997. godine. Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo da raspolaže tom zemljom.

Odbornicima u Dečanima su se u protivljenju odluci Ustavnog suda pridružili i pojedini poslanici u kosovskoj skupštini, rekavši da manastir i bratstvo manastira treba da odustanu od imanja i izaberu prijateljstvo sa Albancima a ne samoizolaciju.

Visoki Dečani su jedini manastir na Kosovu koji vojnici Kfora i dalje obezbjeđuju.

Manastir je više puta oružano napadan, bilo je pokušaja Albanaca da uđu na silu. Nedavno je ispred manastira uhapšena grupa islamskih ekstremista, a prije dve godine na zidovima ekonomije manastira ispisani su grafiti koji veličaju Islamsku državu.

Kfor je uoči današnjih demonstracija pojačao svoje prisustvo oko Visokih Dečana.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zumba

26.05.2016 07:35

Ako je sud donio takvu odluku to se mora postovati.

ODGOVORITE