ПДП: СНСД пренио надлежности за попис

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске.

Република Српска 25.05.2016 | 10:10
ПДП: СНСД пренио надлежности за попис

Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

 АФЕРА „145“
„СНСД пренио надлежности за попис “

СНСД и њихови коалициони партнери су током 2012. и 2013. године развластили Завод за статистику Републике Српске и Републичку управу за геодетске и имовинско-правне послове суштинских послова у вези са пописом становништва у БиХ и свели их само на ниво сервиса државне агенције.

Управо то је разлог због којег данас имамо ситуацију да је одлука директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића да објави одлуку о резултатима пописа довела до усијања на политичкој сцени Републике Српске, због страха да ће нерезидентни становници нарушити принцип правичности у резултатима.

Међутим, цијела халабука коју су наједном дигли СНСД-ови представници у власти Републике Српске и парламенту БиХ, пребацујући одговорност на партије које сада учествују у власти на државном нивоу, лицемјерна је будући да су њихови представници почетком 2013. године утврдили „Методологију увођења и вођења јединствене евиденције и јединственог регистра просторних јединица“.

Ради се о базном документу који је Агенцију за статистику БиХ претворио у централизовани орган, који управља просторним подацима који чине базу статистичких података, без могућности да институције Републике Српске, на било који начин, располажу оригиналним подацима.

Такође, Министарство цивилних послова БиХ, на чијем челу је тада био Средоје Новић (СНСД) преузело је, уз сагласност Републике Српске, ингеренције над институцијама Републике Српске које се баве овом облашћу.

Преузели су послове и надлежности у области међуентитетске и међудржавних граница, све геодетске радове и картографију и друге послове у области гедеотске дјелатности.

На крају крајева, управо они су одлучили како ће изгледати пописни обрасци у којима су, рецимо, издвојене кућице за резидентне и нерезидентне становнике, због чега је лицемјерно данас слушати и гледати представнике СНСД како се, наводно, брину за српски народ у Републици Српској.

Такође, Агенција за статистику БиХ преузела је на себе, односно – дозволили су јој тадашњи представници Републике Српске у власти на нивоу БиХ, да буде формиран појас од 100 метара са једне и друге стране међуентитетског разграничења, што удара темељ формирању неког будућег политичког појаса, послије објављивања резултата пописа.

Дакле, сасвим је извјесно да су тадашњи политички представници Републике Српске у БиХ, као и предсједник и премијер Републике Српске, били упознати са свим посљедицама које носи утапање и пренос надлежности са Српске на БиХ.

Постоје основане сумње да је у плану био наставак преноса надлежности и послије избора 2014. године, али је план покварила чињеница да СНСД није успио да формира власт на државном нивоу. План је био да комплетна област управљања некретнинама у Републици Српској убрзо потпадне под ингеренцију државне власти.

Партија демократског прогреса

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

дивља јабука

25.05.2016 08:34

Милорад Додик - непријатељ народа број 1. Нисте га се у стању ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.05.2016 08:53

Хајд´ сто је непријатељ народа вец и ИЗДАЈНИК србских интереса! Продао је све Ватикану! И народ и имовину!

Name

Драган

25.05.2016 08:54

Ми смо надалеко чувени по мазохизму.

Name

ДСX

25.05.2016 09:13

Мени је ово залосно. Попис се врси на нивоу дрзаве а не ентитета, по препоруци европских органа тих 196 000 пописница требала би да удју у укупан број становника. Нису ту само босњаци у питању, него и срби, хрвати и остали. Ако се РС сматра угрозеном у овом питању требала би предати тузбу у стразбуру против дрзаве БиХ. Тразити правду преко суда, а не опструирати све на дрзавном нивоу.

Name

Михајло

25.05.2016 09:25

Додик и његова камарила су издали и покрали и продали до цега су досли, и с којим правом које лицемјерство неког другог прозивати за издају. Он је страсно зло кога се овај народ мора хитно ријесити.

Name

п

25.05.2016 09:27

Мафијаша се тешко ријешити.Миле још увијек има милионе и подмазује све што шкрипи, тако да је опозицији тешко да га скину и ухапсе.Значи не ради се о нечијој способности или неспособности него о миту и корупцији!Салиховић(главни тужилац БИХ) је већ добро подмазан од Шпире и екипе али притисци су све већи па видјећемо...

Name

питома Јабука

25.05.2016 09:31

Милорад Додик је највећи народни пријатељ. Нек се Срби помоле и захвале Богу што им је послао Милорада Додика да их води јер да њега није било данас не би било ни РС.

Name

РАЛЕ

25.05.2016 10:33

Ово сте дјелимицно управу. Мозда би гласао за Вас , али нецу због односа према младима, јер погледајте ко Вам је предсједник Савјета младих ПДП

Name

Спаса нам нема

25.05.2016 08:35

Па наравно. И шта сад. Ви ћете да уживате у својим фотељама и да све сваљујете на СНСД. Немој да би случајно шта рекли или недај боже урадили па да вам се наљуте коалициони партнери. Не рече ли замјеник директора АС, којег је СзП поставио, да је закон прекршен и да подаци неће бити тачни. Па не видим да вајни заштитници српских интереса било шта предузимају да се то спријечи. Једина политика је "свали само на СНСД". Јад и бједа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.05.2016 08:56

Ти си глуп! Какво сваљивање на снсд-ОВЦЕ!?! Па били су у коалицији са Бакиром, па мало са насим "лијепим" Цовицем и сад се ти насао са неким небулозама! Немас појма ни сам ста си написао!

Name

абц

25.05.2016 08:36

Ма дајте висе цовјек био млад и неискусан (неукусан) па сваста прицао и сваста потписивао ал у своју лицну корист.Неце висе никад обецао је и име свог патриотизма (дзепа) Зар је то неко цудо да тако млади цовјек не мозе погријесити. Исто кад је рекао да је у Сребреници био геноцид, па Карадзица и Младица назвао издајницима и злоцинцима а Републику Српску република сумска у коју се данас куне, а како и не би кад је све стекао бас у тој републици и данас су му пуна уста РС и Јасеновца такодје цију је градју продао Хрватима . Данас се куне у српство и веци је од Бога ал опет за и у своју корист а како и неце језик је у мокру сваста мозе излајати, а и потписати својим лоповским рукама (сапама) а за све Бог це да му суди. Убицо Српског народа ни твоје ти нетребало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.05.2016 08:47

Бас тако! Амин

Name

Лапсус

25.05.2016 08:41

Случајно се пренијеле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзим политичаре

25.05.2016 08:41

Сваки дан неки као проблеми,чисте будалаштине.Заболи ме она ствар и за попис и за све остало.Хоћемо ли боље живити ако правимо проблеме?Ово је све више постало одвратно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нео

25.05.2016 09:01

Па њима и јесте циљ да их мрзис, а јос боље ако не излазис на изборе! Зато је код њих "радна обавеза" да изадју и самим тим побједе.

Name

Јука

25.05.2016 08:43

Да да на залост тако је, надлезност је пренесена и ту се ниста не да урадити, то је и један од услова ММФ-а. Бројеви тог пописа су исто тако скоро па трагицни, 54 % муслимана 3 % осталих који махом говоре босански, 13 % хрвата од који 4 % исто говори босански, 30 % срба и и тамо има 4,3 са босанским као матерњим језиком. Дакле лосе да лосије не мозе бити с СНСД односно Милорад ради сигурно за босњаке и странце-ПЛАЧЕНИК ОБИЧНИ , заврсио је оно због цега су га инсталирали тенковима СФОР-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Јуку

25.05.2016 08:54

Ста је ту залосно,ако су такви резултати пописа,ста је ту залост.

Name

ре за јуку

25.05.2016 09:03

Да тацно, ста је ту залост? Па не мозе са на силу пребројати висе срба него сто јест, или муслимана мање. А то сто је Додик успио намакети гласова су управо ти 190.000 који нису могли гласати, и сад је намјера да се то и озваници. Е па ви из СЗП добро пазите ста Додик зели. Нису то муслимани у питању.

Name

Босна

25.05.2016 09:03

Ако сте бирали Додика да се бори против БиХ,ту сте се преварили.Јавно галами како тобозе он не би ниста урадио,а све у тисини потписује и ради за БиХ сто ја поздрављам јер мислим да је то за све градјане БиХ боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милица

25.05.2016 09:10

Објавити резултате, и ста ће се десити ништа ! Овако као неко се за објаву резултата као сикира, да то мозда није Мајкићка која је и пренијела те надлезности, па отишла у пензију, па узела 50,000 км па се вратила, хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

25.05.2016 09:17

И опет Иваниц прича како се треба све договорити, бла, бла, бла инаце це Срби бити прегласани. Нема ту никаквог прегласавања, закон је јасан и све је по њему одрадјено. Коме смета ако босњака у РС-у има 10%. Па увијек их је и било. Коме смета ако у будуцности буде висе полицајаца босњака у РС-у, зар су они мање полицајци о Срба? Засто се дизе толика бука око свега, БиХ је једно веце село за остатак Еуропе или свијета. Па зар се поред оволике муке јос и око тога требамо свадјати кога има висе. Ово је залудјивање народа будаластином која му ниста наскодити не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

25.05.2016 09:26

Стално говорим и видим да сам у праву. Опозицији је само Додик тема и само се њиме баве. То је народу висе досадило. Умјесто сто прицају о њему и тако му дизу рејтинг било би боље да направе добар Програм како из кризе. Овако само млате празну сламу и цекају да народ казе ови су мало гори од Додика, гласацемо за њих. А у ствари ,исто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

25.05.2016 09:39

Шта је радио Радмановић?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Београд

25.05.2016 10:38

И у Србији има преко 50% Срба па шта и у Босни има преко 50% Муслимана па шта. Ста вам то смета а знамо сто вам смета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

К.В

25.05.2016 10:40

Ма великанима увјек добро а народу како буде. Бас брига политицаре за народ а поготово диктатора Милета......

ОДГОВОРИТЕ