PDP: SNSD prenio nadležnosti za popis

Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Republika Srpska 25.05.2016 | 10:10
PDP: SNSD prenio nadležnosti za popis

Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

 AFERA „145“
„SNSD prenio nadležnosti za popis “

SNSD i njihovi koalicioni partneri su tokom 2012. i 2013. godine razvlastili Zavod za statistiku Republike Srpske i Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove suštinskih poslova u vezi sa popisom stanovništva u BiH i sveli ih samo na nivo servisa državne agencije.

Upravo to je razlog zbog kojeg danas imamo situaciju da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da objavi odluku o rezultatima popisa dovela do usijanja na političkoj sceni Republike Srpske, zbog straha da će nerezidentni stanovnici narušiti princip pravičnosti u rezultatima.

Međutim, cijela halabuka koju su najednom digli SNSD-ovi predstavnici u vlasti Republike Srpske i parlamentu BiH, prebacujući odgovornost na partije koje sada učestvuju u vlasti na državnom nivou, licemjerna je budući da su njihovi predstavnici početkom 2013. godine utvrdili „Metodologiju uvođenja i vođenja jedinstvene evidencije i jedinstvenog registra prostornih jedinica“.

Radi se o baznom dokumentu koji je Agenciju za statistiku BiH pretvorio u centralizovani organ, koji upravlja prostornim podacima koji čine bazu statističkih podataka, bez mogućnosti da institucije Republike Srpske, na bilo koji način, raspolažu originalnim podacima.

Takođe, Ministarstvo civilnih poslova BiH, na čijem čelu je tada bio Sredoje Nović (SNSD) preuzelo je, uz saglasnost Republike Srpske, ingerencije nad institucijama Republike Srpske koje se bave ovom oblašću.

Preuzeli su poslove i nadležnosti u oblasti međuentitetske i međudržavnih granica, sve geodetske radove i kartografiju i druge poslove u oblasti gedeotske djelatnosti.

Na kraju krajeva, upravo oni su odlučili kako će izgledati popisni obrasci u kojima su, recimo, izdvojene kućice za rezidentne i nerezidentne stanovnike, zbog čega je licemjerno danas slušati i gledati predstavnike SNSD kako se, navodno, brinu za srpski narod u Republici Srpskoj.

Takođe, Agencija za statistiku BiH preuzela je na sebe, odnosno – dozvolili su joj tadašnji predstavnici Republike Srpske u vlasti na nivou BiH, da bude formiran pojas od 100 metara sa jedne i druge strane međuentitetskog razgraničenja, što udara temelj formiranju nekog budućeg političkog pojasa, poslije objavljivanja rezultata popisa.

Dakle, sasvim je izvjesno da su tadašnji politički predstavnici Republike Srpske u BiH, kao i predsjednik i premijer Republike Srpske, bili upoznati sa svim posljedicama koje nosi utapanje i prenos nadležnosti sa Srpske na BiH.

Postoje osnovane sumnje da je u planu bio nastavak prenosa nadležnosti i poslije izbora 2014. godine, ali je plan pokvarila činjenica da SNSD nije uspio da formira vlast na državnom nivou. Plan je bio da kompletna oblast upravljanja nekretninama u Republici Srpskoj ubrzo potpadne pod ingerenciju državne vlasti.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

25.05.2016 08:34

Milorad Dodik - neprijatelj naroda broj 1. Niste ga se u stanju riješiti.

ODGOVORITE
Name

Ja

25.05.2016 08:53

Hajd´ sto je neprijatelj naroda vec i IZDAJNIK srbskih interesa! Prodao je sve Vatikanu! I narod i imovinu!

Name

Dragan

25.05.2016 08:54

Mi smo nadaleko čuveni po mazohizmu.

Name

DSX

25.05.2016 09:13

Meni je ovo zalosno. Popis se vrsi na nivou drzave a ne entiteta, po preporuci evropskih organa tih 196 000 popisnica trebala bi da udju u ukupan broj stanovnika. Nisu tu samo bosnjaci u pitanju, nego i srbi, hrvati i ostali. Ako se RS smatra ugrozenom u ovom pitanju trebala bi predati tuzbu u strazburu protiv drzave BiH. Traziti pravdu preko suda, a ne opstruirati sve na drzavnom nivou.

Name

Mihajlo

25.05.2016 09:25

Dodik i njegova kamarila su izdali i pokrali i prodali do cega su dosli, i s kojim pravom koje licemjerstvo nekog drugog prozivati za izdaju. On je strasno zlo koga se ovaj narod mora hitno rijesiti.

Name

p

25.05.2016 09:27

Mafijaša se teško riješiti.Mile još uvijek ima milione i podmazuje sve što škripi, tako da je opoziciji teško da ga skinu i uhapse.Znači ne radi se o nečijoj sposobnosti ili nesposobnosti nego o mitu i korupciji!Salihović(glavni tužilac BIH) je već dobro podmazan od Špire i ekipe ali pritisci su sve veći pa vidjećemo...

Name

pitoma Jabuka

25.05.2016 09:31

Milorad Dodik je najveći narodni prijatelj. Nek se Srbi pomole i zahvale Bogu što im je poslao Milorada Dodika da ih vodi jer da njega nije bilo danas ne bi bilo ni RS.

Name

RALE

25.05.2016 10:33

Ovo ste djelimicno upravu. Mozda bi glasao za Vas , ali necu zbog odnosa prema mladima, jer pogledajte ko Vam je predsjednik Savjeta mladih PDP

Name

Spasa nam nema

25.05.2016 08:35

Pa naravno. I šta sad. Vi ćete da uživate u svojim foteljama i da sve svaljujete na SNSD. Nemoj da bi slučajno šta rekli ili nedaj bože uradili pa da vam se naljute koalicioni partneri. Ne reče li zamjenik direktora AS, kojeg je SzP postavio, da je zakon prekršen i da podaci neće biti tačni. Pa ne vidim da vajni zaštitnici srpskih interesa bilo šta preduzimaju da se to spriječi. Jedina politika je "svali samo na SNSD". Jad i bjeda!

ODGOVORITE
Name

Ja

25.05.2016 08:56

Ti si glup! Kakvo svaljivanje na snsd-OVCE!?! Pa bili su u koaliciji sa Bakirom, pa malo sa nasim "lijepim" Covicem i sad se ti nasao sa nekim nebulozama! Nemas pojma ni sam sta si napisao!

Name

abc

25.05.2016 08:36

Ma dajte vise covjek bio mlad i neiskusan (neukusan) pa svasta pricao i svasta potpisivao al u svoju licnu korist.Nece vise nikad obecao je i ime svog patriotizma (dzepa) Zar je to neko cudo da tako mladi covjek ne moze pogrijesiti. Isto kad je rekao da je u Srebrenici bio genocid, pa Karadzica i Mladica nazvao izdajnicima i zlocincima a Republiku Srpsku republika sumska u koju se danas kune, a kako i ne bi kad je sve stekao bas u toj republici i danas su mu puna usta RS i Jasenovca takodje ciju je gradju prodao Hrvatima . Danas se kune u srpstvo i veci je od Boga al opet za i u svoju korist a kako i nece jezik je u mokru svasta moze izlajati, a i potpisati svojim lopovskim rukama (sapama) a za sve Bog ce da mu sudi. Ubico Srpskog naroda ni tvoje ti netrebalo.

ODGOVORITE
Name

Mile

25.05.2016 08:47

Bas tako! Amin

Name

Lapsus

25.05.2016 08:41

Slučajno se prenijele

ODGOVORITE
Name

Mrzim političare

25.05.2016 08:41

Svaki dan neki kao problemi,čiste budalaštine.Zaboli me ona stvar i za popis i za sve ostalo.Hoćemo li bolje živiti ako pravimo probleme?Ovo je sve više postalo odvratno.

ODGOVORITE
Name

Neo

25.05.2016 09:01

Pa njima i jeste cilj da ih mrzis, a jos bolje ako ne izlazis na izbore! Zato je kod njih "radna obaveza" da izadju i samim tim pobjede.

Name

Juka

25.05.2016 08:43

Da da na zalost tako je, nadleznost je prenesena i tu se nista ne da uraditi, to je i jedan od uslova MMF-a. Brojevi tog popisa su isto tako skoro pa tragicni, 54 % muslimana 3 % ostalih koji mahom govore bosanski, 13 % hrvata od koji 4 % isto govori bosanski, 30 % srba i i tamo ima 4,3 sa bosanskim kao maternjim jezikom. Dakle lose da losije ne moze biti s SNSD odnosno Milorad radi sigurno za bosnjake i strance-PLAČENIK OBIČNI , zavrsio je ono zbog cega su ga instalirali tenkovima SFOR-a.

ODGOVORITE
Name

za Juku

25.05.2016 08:54

Sta je tu zalosno,ako su takvi rezultati popisa,sta je tu zalost.

Name

re za juku

25.05.2016 09:03

Da tacno, sta je tu zalost? Pa ne moze sa na silu prebrojati vise srba nego sto jest, ili muslimana manje. A to sto je Dodik uspio namaketi glasova su upravo ti 190.000 koji nisu mogli glasati, i sad je namjera da se to i ozvanici. E pa vi iz SZP dobro pazite sta Dodik zeli. Nisu to muslimani u pitanju.

Name

Bosna

25.05.2016 09:03

Ako ste birali Dodika da se bori protiv BiH,tu ste se prevarili.Javno galami kako toboze on ne bi nista uradio,a sve u tisini potpisuje i radi za BiH sto ja pozdravljam jer mislim da je to za sve gradjane BiH bolje.

ODGOVORITE
Name

milica

25.05.2016 09:10

Objaviti rezultate, i sta će se desiti ništa ! Ovako kao neko se za objavu rezultata kao sikira, da to mozda nije Majkićka koja je i prenijela te nadleznosti, pa otišla u penziju, pa uzela 50,000 km pa se vratila, haha

ODGOVORITE
Name

koo

25.05.2016 09:17

I opet Ivanic priča kako se treba sve dogovoriti, bla, bla, bla inace ce Srbi biti preglasani. Nema tu nikakvog preglasavanja, zakon je jasan i sve je po njemu odradjeno. Kome smeta ako bosnjaka u RS-u ima 10%. Pa uvijek ih je i bilo. Kome smeta ako u buducnosti bude vise policajaca bosnjaka u RS-u, zar su oni manje policajci o Srba? Zasto se dize tolika buka oko svega, BiH je jedno vece selo za ostatak Europe ili svijeta. Pa zar se pored ovolike muke jos i oko toga trebamo svadjati koga ima vise. Ovo je zaludjivanje naroda budalastinom koja mu nista naskoditi ne moze.

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

25.05.2016 09:26

Stalno govorim i vidim da sam u pravu. Opoziciji je samo Dodik tema i samo se njime bave. To je narodu vise dosadilo. Umjesto sto pricaju o njemu i tako mu dizu rejting bilo bi bolje da naprave dobar Program kako iz krize. Ovako samo mlate praznu slamu i cekaju da narod kaze ovi su malo gori od Dodika, glasacemo za njih. A u stvari ,isto...

ODGOVORITE
Name

građanin

25.05.2016 09:39

Šta je radio Radmanović?????

ODGOVORITE
Name

Beograd

25.05.2016 10:38

I u Srbiji ima preko 50% Srba pa šta i u Bosni ima preko 50% Muslimana pa šta. Sta vam to smeta a znamo sto vam smeta.

ODGOVORITE
Name

K.V

25.05.2016 10:40

Ma velikanima uvjek dobro a narodu kako bude. Bas briga politicare za narod a pogotovo diktatora Mileta......

ODGOVORITE