Ријешен проблем бивших радника 'Фамоса'?

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетио је данас предузеће “Мофас” у Источном Сарајеву и том приликом изразио задовољство напретком у развоју и пословању предузећа које, тврди, има јасне развојне планове.

Република Српска 24.05.2016 | 22:48
Ријешен проблем бивших радника 'Фамоса'?

Ресорни министар сагласан је са власницима и руководиоцима “МОФАС-а" да је у овом предузећу видљив напредак, те да иде у смјеру повећања обима и вриједности производње, уз могућност отварања нових радних мјеста. Увјеравају да и радници имају разлога за задовољство.

“Осјећам оптимизам код радника, што ми је јако драго и ово потврђује нашу оправданост у основној идеји да на овај начин сачувамо производњу ове врсте у Источном Сарајеву. Сви они сумњивци који су говорили да ће ово пропасти и да од овога нема ништа, који су настојали да ме убједе да од тога одустанем, ево тек сада морају да погну главу и признају да смо направили нешто што вриједи и што даје резултате и што ће у будућности бити од великог значаја и за запослене, и за Источно Сарајево и Републику Српску”, поручио је Ђокић.

Директор “МОФАС-а” каже да је у овој години остварена реализација нешто више од два милиона и стотину хиљада марака, те да су обезбјеђени полуфабрикати за наредна три мјесеца производње, те да је под наруџбом тренутно око 750 хиљада евра.

Директор њемачке компаније “Пол Берхарт” Дирк Оте истакао је да су успјели у визији да покрену производњу, те да је у протеклом периоду доста урађено.

“МОФАС” тренутно запошљава 95 људи. Руководство предузећа каже да су измирене обавезе за плате и доприносе закључно са мартом, а просјечна плата је око 650 марака. Дио радника каже да је задовољно ситуацијом иако се пуно ради, а примања нису велика.

И док "МОФАС" ради пуном паром и даље су у проблему радници који су, након трансформације и формирања новог предузећа у јулу прошле године, у “Фамосу” добили отказ. Министар увјерава да су према њима измирене све обавезе, од увезивања радног стажа, до исплате отпремина.

“Свим радницима "Фамоса" увезан је радни стаж; нико од њих неће и не може бити оштећен. Ово је први пут да радници који су престали да раде нису били бачени на улицу”, тврди министар Ђокић.

Синдикалци ипак тврде супротно. Предсједник Синдиката МОФАС-а Зоран Лазаревић није хтио пред камере, али нам је поручио да ситуација уопште није таква каквом представља министар и руководство предузећа. Тврди да поједини радници који су добили отказе и даље чекају на исплату дуговања, али и да разлоге за незадовољство имају и они који тренутно раде. Каже да је револтиран понашањем и хвалоспјевима појединаца, али да ће и даље заступати интересе садашњих радника “МОФАС-а”, али и некадашњег “Фамоса”.

БН телевизија

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

грађанин

24.05.2016 20:40

Збори истину министре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

25.05.2016 04:29

Докад ће пинокио да се богати доста га је више почео из фрижидера излазити

Name

марко

24.05.2016 20:42

О ПЕРО ИМПУЛС,ГОТОВ СИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.05.2016 06:08

Дјокица "поштени"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

25.05.2016 06:17

НАРОДЕ ЗАР НЕ ВИДИТЕ КОЛИКИ ЈЕ НОС У ПЕРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

25.05.2016 07:27

Некадасњи гигант Фамос, који је запосљавао и до 10000 радника је купио приватник из Тесња. Какве ти везе са тим имас Дјокицу? Инаце у истоцном дјелу Српске висе нема ни једног колектива који запосљава висе од 100 људи. Купице нас босњаци на крају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган БЛ

25.05.2016 08:55

Купују простор до Дрине.

Name

хахаха

25.05.2016 20:39

Да видим како це купити Зворник и Бијељину, не лупај мајке ти...

Name

Дон Кихот

25.05.2016 13:20

Да ли стварно овом министру неко вјерује....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

зика

27.05.2016 07:36

Насла се два лазова : Кењиц и министар Перо. Ниста овде није урадјено по закону. Отпремнине нису обрацунате у складу са законом, није дат отказни рок, стаз није повезан прије отказа (да ли је и сада није сигурно и на коју основицу) и сто је најгоре а то ови криминалци и не спомињу, нису исплацене укупно 28 плата и сада смо приморани да то судски тразимо а сто је врло споро инеизвјесно. Засто ова двојица срамота не спомињу да је износ тих плата знатно веци од датих отпремнина.

ОДГОВОРИТЕ