Riješen problem bivših radnika 'Famosa'?

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić posjetio je danas preduzeće “Mofas” u Istočnom Sarajevu i tom prilikom izrazio zadovoljstvo napretkom u razvoju i poslovanju preduzeća koje, tvrdi, ima jasne razvojne planove.

Republika Srpska 24.05.2016 | 22:48
Riješen problem bivših radnika 'Famosa'?

Resorni ministar saglasan je sa vlasnicima i rukovodiocima “MOFAS-a" da je u ovom preduzeću vidljiv napredak, te da ide u smjeru povećanja obima i vrijednosti proizvodnje, uz mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Uvjeravaju da i radnici imaju razloga za zadovoljstvo.

“Osjećam optimizam kod radnika, što mi je jako drago i ovo potvrđuje našu opravdanost u osnovnoj ideji da na ovaj način sačuvamo proizvodnju ove vrste u Istočnom Sarajevu. Svi oni sumnjivci koji su govorili da će ovo propasti i da od ovoga nema ništa, koji su nastojali da me ubjede da od toga odustanem, evo tek sada moraju da pognu glavu i priznaju da smo napravili nešto što vrijedi i što daje rezultate i što će u budućnosti biti od velikog značaja i za zaposlene, i za Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku”, poručio je Đokić.

Direktor “MOFAS-a” kaže da je u ovoj godini ostvarena realizacija nešto više od dva miliona i stotinu hiljada maraka, te da su obezbjeđeni polufabrikati za naredna tri mjeseca proizvodnje, te da je pod narudžbom trenutno oko 750 hiljada evra.

Direktor njemačke kompanije “Pol Berhart” Dirk Ote istakao je da su uspjeli u viziji da pokrenu proizvodnju, te da je u proteklom periodu dosta urađeno.

“MOFAS” trenutno zapošljava 95 ljudi. Rukovodstvo preduzeća kaže da su izmirene obaveze za plate i doprinose zaključno sa martom, a prosječna plata je oko 650 maraka. Dio radnika kaže da je zadovoljno situacijom iako se puno radi, a primanja nisu velika.

I dok "MOFAS" radi punom parom i dalje su u problemu radnici koji su, nakon transformacije i formiranja novog preduzeća u julu prošle godine, u “Famosu” dobili otkaz. Ministar uvjerava da su prema njima izmirene sve obaveze, od uvezivanja radnog staža, do isplate otpremina.

“Svim radnicima "Famosa" uvezan je radni staž; niko od njih neće i ne može biti oštećen. Ovo je prvi put da radnici koji su prestali da rade nisu bili bačeni na ulicu”, tvrdi ministar Đokić.

Sindikalci ipak tvrde suprotno. Predsjednik Sindikata MOFAS-a Zoran Lazarević nije htio pred kamere, ali nam je poručio da situacija uopšte nije takva kakvom predstavlja ministar i rukovodstvo preduzeća. Tvrdi da pojedini radnici koji su dobili otkaze i dalje čekaju na isplatu dugovanja, ali i da razloge za nezadovoljstvo imaju i oni koji trenutno rade. Kaže da je revoltiran ponašanjem i hvalospjevima pojedinaca, ali da će i dalje zastupati interese sadašnjih radnika “MOFAS-a”, ali i nekadašnjeg “Famosa”.

BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

građanin

24.05.2016 20:40

Zbori istinu ministre.

ODGOVORITE
Name

pero

25.05.2016 04:29

Dokad će pinokio da se bogati dosta ga je više počeo iz frižidera izlaziti

Name

marko

24.05.2016 20:42

O PERO IMPULS,GOTOV SI

ODGOVORITE
Name

Dragan

25.05.2016 06:08

Djokica "pošteni"...

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

25.05.2016 06:17

NARODE ZAR NE VIDITE KOLIKI JE NOS U PERE.

ODGOVORITE
Name

Is

25.05.2016 07:27

Nekadasnji gigant Famos, koji je zaposljavao i do 10000 radnika je kupio privatnik iz Tesnja. Kakve ti veze sa tim imas Djokicu? Inace u istocnom djelu Srpske vise nema ni jednog kolektiva koji zaposljava vise od 100 ljudi. Kupice nas bosnjaci na kraju.

ODGOVORITE
Name

Dragan BL

25.05.2016 08:55

Kupuju prostor do Drine.

Name

hahaha

25.05.2016 20:39

Da vidim kako ce kupiti Zvornik i Bijeljinu, ne lupaj majke ti...

Name

Don Kihot

25.05.2016 13:20

Da li stvarno ovom ministru neko vjeruje....????

ODGOVORITE
Name

zika

27.05.2016 07:36

Nasla se dva lazova : Kenjic i ministar Pero. Nista ovde nije uradjeno po zakonu. Otpremnine nisu obracunate u skladu sa zakonom, nije dat otkazni rok, staz nije povezan prije otkaza (da li je i sada nije sigurno i na koju osnovicu) i sto je najgore a to ovi kriminalci i ne spominju, nisu isplacene ukupno 28 plata i sada smo primorani da to sudski trazimo a sto je vrlo sporo ineizvjesno. Zasto ova dvojica sramota ne spominju da je iznos tih plata znatno veci od datih otpremnina.

ODGOVORITE