Сукоб владике и власника Етно-села

Популарно је данас имати своје Папке, нарочито у политици, али има тога и у црквеним круговима.

Република Српска 24.05.2016 | 19:43
Сукоб владике и власника Етно-села

Хризостом, владика зворничко-тузлански, недуго након што је 13. јула 2013. године устоличен на то мјесто, почео је доводити своје Папке из других епархија. Они су преко ноћи добијали звања, док је свештенство и монаштво, које је Хризостом затекао у Епархији зворничко-тузланској, било запостављено, а неријетко и прогоњено.

Маслине и уље

Један од првих папака пристигао је из Митрополије црногорско-приморске. Ријеч је о јеромонарху Јефрему, којег је Амфилохије намјеравао рашчинити због проневјере велике своте новца из касе манастира Режевићи, у којем је Јефрем био управитељ.

Јеромонах Јефрем је извршио превару у послу са маслинама и маслиновим уљем.

“Немој случајно да ми га враћаш”, поручио је Амфилохије Хризостому, када је овај превео у своју епархију поменутог “подвижника”.

Није Хризостом довео Јефрема без ваљаног разлога. Циљ му је био да преко њега удари на етно-село “Станишић”, чији је власник Борис Станишић.

Борис Станишић је унутар ентно-села подигао манастир, који је заједно са храмом Светог Николе и Конаком уговором уступио Српској православној цркви.

Хризостом, који је веома грамзив, видио је прилику да добро заради у Станишићевом етно-селу. Он одмах јеромонаха Јефрема поставља за настојатеља, а убрзо и за игумана Свете породице у етно-селу “Станишић”.

Манастирски приход за проводе

Од тог тренутка сав манастирски приход узимају игуман Јефрем и владика Хризостом, користећи га за личне сврхе, док у Епархију не иде ни марка.

Епархијска контрола не смије да изврши увид у финансије, а интересантно је да манастир после постављења Јефрема за игумана ништа више не купује у епархијском магацину за потребе сопствене продавнице.

Сви остали манастири из Црквене општине морају то чинити и плаћати робу по енормно високим цијенама Еперхији.

План напада на Бориса Станишића

Након што се Игуман Јефрем устоличио, са Хризостомом прави план напада на ктитора манастира Бориса Станишића и његову породицу.

Осим ширења најгрознијих прича о овом уваженом привреднику, ишли су тако далеко да на литургији никада нису помињали упокојене оца и брата г. Станишића, чији се гробови налазе поред храма.

Игуман Јефрем познат је по томе што воли да путује, али и да се проводи по кафанама и баровима у Србији и Хрватској. Новац му је, као и Хризостому, стално потребан.

Како би дошли до пара они руше крстионицу манастира (која је подигнута у духу руске црквене архитектуре) и праве продавницу, нарушавајући тако и изглед и манастира и цијелог комплекса.

Праве и туристичку (поклоничку) агенцију "Путеводитељица", коју смјештају у дотадашњем епископском конаку.

Борис Станишић је у неколико наврата тражио састанак са Хризостомом, али је овај одбијао да се сретне с њим.

Бацање икона

Дара је превршила мјеру када су Хризостом и игуман Јефрем кренули у изградњу кафане код манастира, након чега се Борис Станишић обратио директно патријарху Иринеју.

У писму Иринеју Станишић се позвао на дародавни уговор између њега и Епархије у којем стоји да “дародавац има право да тражи поврат дара уколико прималац поклона промијени намјену манастира”.

У овом случају Епархија је та која је нарушила уговор, јер је игуман Јефрем крстионицу претворио у продавницу, а у конаку је отворио и туристичку агенцију.

Да је ријеч о богохулнику, а не о свештеном лицу, потврђује и чињеница да је избацио и иконе из крстионице.

Патријарх Иринеј је схватио да ће доћи до страшног скандала (бар је нешто схватио) ако све не прекине, па је позвао Хризостома и наредио му да се све врати у првобитно стање. Хризостом се, наравно, правио невјешт, рекао да није упућен о чему се ради, али игумана Јефрема није уопште казнио.

Путеводитељица

Поклоничко-туристичка агенција Епархије зворничко-тузланске под именом “Путеводитељица” почела је са радом 4. августа 2014. године. Представљена је као чудо од којег ће Епархија имати огроман приход.

Убрзо су увидјели да је ријеч о пропалом послу, од којег не могу обезбиједити плате и доприносе за двоје запослених, па је Хризостом расписао да све парохије морају организовати поклоничка путовања искључиво преко “Путеводитељице”.

То је и учињено, а игуман Јефрем је подигао цијене за 300 посто.

Примјера ради, обилазак манастира на Озрену коштао је 4 до 5 КМ, а Хризостом и игуман Јефрем су цијену подигли на 15 КМ.

Међутим, ни то није помогло да “Путеводитељица” постане профитабилна, јер вјероучитељи немају образа да дјеци наплаћују толики новац, свјесни да већина становништва живи у веома тешким условима.

Хризостом и игуман Јефрем се нису предавали. Од поклоничке туристичке агенције праве праву туристичку агенцију и нуде аранжмане на црногорском приморју.

Нажалост, мало ко је преко њих отишао да се сунча, јер су она два радника Агенције (туризмолог и секретар) отпуштени, а “Путеводитељица” је у тешком минусу.

Преваре приликом изградње храма “Светог Пантелејмона”

Није игуман Јефрем једини Папак којег је довео Хризостом.

Од Григорија је преузео протонамјесника Синишу Шаренца. О каквом се преваранту ради, најбоље свједочи податак да га је Григорије Хризостому препустио без ријечи.

Протонамјесник Шаренац чим је прешао у Еперхију зворничко-тузланску почео је финансијски да шара, па је наговорио Хризостома да крену у изградњу храма Светог Пантелејмона на коридору у Бијељини.

За само двије године, Шаренац се задужио 300.000 КМ и то цца 200.000 је дужан предузећу “Бук промет”, а остатак фирми “Призма”.

Дужан је чак и једној лимарској радионици.

Поменуте фирме пријете тужбама, али Хризостом и Шаренац не хају. Намјера им је да све пребаце на Црквену општину, као што је то Хризостом чинио и док је био епископ бихаћко-петровачки.

Свом насљеднику Атанасију оставио је дуг од миллион марака. (наставиће се)

Блог Слободан Васковић

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

Милос

24.05.2016 17:57

Цовјек је залутао у Цркву и исту користи за своје потребе и узивање.Вјерници су задња рупа на свирали!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБ ИН

24.05.2016 19:02

Видите ,само,ко је ауто га вози. Све је јасно

Name

Михаило Микић

24.05.2016 20:03

Г. Станишић је требао да научи од Г. Слободана Павловића да Са ђаволом тикве не сади јер оне кад порасту се одбију добротворима од главу!

Name

ре Микиц

24.05.2016 23:00

Михајло М. ај малко олади са својим добротвором леба ти и не гурај га у сваки лонац кад семберци добро знају све.води га себи и узврати му то сто је теби ваљо. А ово са владикама и то се зна као и о бизнисменима и политицарима.сви сте рекли своје а народ није глуп него је отупио од свега.

Name

Лијевцан

25.05.2016 05:39

И сада се репоња радује и кикоце своме успјеху. Ваљда црквени великодостојници не би требали бити у зизи медијске јавности по оваквим слуцајевима

Name

Истина

25.05.2016 06:05

Такви смо ми Срби. Код нас се цене они који лажу и краду. Ми поштена човека не волимо. Такве ми прогонимо и одричемо их се. Лаж је наша истина - рекао би Добрица Ћосић а крађа и превара поштење - додао би свештенство. Ми смо одувек бежали од Истине и Поштења.

Name

идемо даље

24.05.2016 17:58

Дали има иједан владика епископ ,поп и тако редом да је било шта научио од Патријарха Павла. Овима после Патријарха Павла само новац у глави... Намјерно сам Патријарх Павле написао великим словом јер заслужује да и његову титулу пишемо великим словом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

25.05.2016 09:29

Има их али су ријетки.Већина су лопови.Па Хризостом је већи бандит чак и од Шпирића!

Name

лектор за идемо даље

31.12.2016 20:32

Идемо даље, истина је да је покојни патријарх Павле кроз Београд користио градски превоз. Међутим, којим превозним средством је путовао на Пале, односно Книн? Ти се у то разумијеш к'о Марко Краљевић у фејзбук!

Name

Лука

24.05.2016 17:58

Страсно је докле нас је довео Хризостом.Све раскуци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лука

24.05.2016 22:26

Онда нас не треба цудити ста казу Комарица и Кавазовиц кад нас наси у црно зависе. Све су то иста срања само друга паковања. Вјерујем у Бога а не вјерујем у њихова приповиједања јер су лазна ,нису из срца и дусе вец само из инетреса.

Name

Зоки

24.05.2016 17:59

Срамота ме сто сам Србин кад видим које нас будале у цркви воде.Све лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дерим

30.12.2016 23:00

Па кад си говедо, треба те водит'!

Name

Питам се

24.05.2016 18:10

Јел то и међу њима завладао нечастиви ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

24.05.2016 18:11

Е мој Бурисе ко је са ђаволом тикве садио о главу му пуцају , сад после ј....а нема кајања . Него раскини тај уговор што прије док ти нису све отели .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

24.05.2016 19:01

Мора да је изашла нова серија класе мерцедес, судија или фиата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бизнисмен

24.05.2016 19:10

Д.О.О.,, Српска Православна Црква,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

24.05.2016 19:10

А ко сте то ви,мозда недодирљиви и мозете радити ста хоцете у име Бога и народа!? Срам вас било,својом бахатосцу отјерасте народ из Цркве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

24.05.2016 19:15

Ко је сњима оро му.има је дрљо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

идемо даље

24.05.2016 19:34

Ако су д.о.о. нека плате пдв и порез на луксуз!!!

Name

Драган

24.05.2016 19:16

Морбидна је идеја да неки лик подигне манастир окружен биртијама. Још је морбидније то да то Црква призна за некакав манастир. Најморбидније је то што народ то сматра за светињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастос

24.05.2016 19:29

То је њима Додик све дозволио да се тако понасају.

Name

Кукиц

24.05.2016 19:31

Драгане свака ти цаст.Језуити су одрадили посо.

Name

Бизнисмен

24.05.2016 19:34

Браво.Све си рекао.Нема даље.То је то.Ја цак мислим да се турбо фолк култура дубоко увукла у Цркву.

Name

Пикси

24.05.2016 22:14

Кукићу, браво! У центар.

Name

А Станишић

25.05.2016 16:05

Станишић је сада угледни привредник, а ? Како је саградио оно све?Стидите се кога нападате. Гријех ваш на вас...

Name

Србин али прави

24.05.2016 19:40

Залосно и тузно ста се све десава кад је црква таква а ста реци за милокрада и његову багру све су унистили продали а они зиве у дворцу а народ умире од глади.Такви нису људи они само гледају корист.Народ мора да отвори оци инаце це вјецно бити у блату.Многима одговара овако стање да могу красти даље.Сви који су гресници судице им бог и народ.Инаце имам куцу поред манастира у БИЈЕЉИНИ а ми који смо од тамо ,знамо ста се све десаје.Народ је скроз пропао са оваким водама а о пропалим политицарима имам нај горе мисљење а најгоре сто то многи подрзавају.Нема нам спас док се багре не отресемо.Многи постени људи испастају због лопова....Поздрав из Њемацке нека вам је бог на помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

24.05.2016 21:44

Србине али прави - научи се правопису који се учи у основној школи. Не каже се дешаје него дешава! Не соли памет а ни причати не знаш иако си догурао до Њемачке то те не спасава јер из Wемачке немој бринути о нама ,,гладнима,, овдје.

Name

Србин али прави

25.05.2016 14:25

Видим де се неки прозивају ,вјероватно истина боли а ја ако сам неписмен а вас диктаторска багра је јос гора.Сто се мене тице зивим добро али моја родбина зиви теско а као и остали постени народ.Ко је нормалан и постен неце бранити лопове а сигурно вецина људи зеле бољи зивот....

Name

Кјево

24.05.2016 20:07

Стварно какве ови људи имају везе са вјером у Христа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

24.05.2016 20:36

Е па сад е види да је нетко намерно прогонио владику Качавенду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Религијо ко те уби реци...

24.05.2016 21:05

Никад не коментарисем али сад морам. Назалост, све ове текстове новинарима саљу људи из Цркве који и даље слузе у олтару. Несвјесно русе углед Цркве. Нас неце бити али це Црква Господња вјецно зивјети. Нико неце да казе добра дјела ових како их називају "папака". Па ако се ико бори за добро ове Епархије то је отац Синиса. Цовјек ради 24 х дневно и зртвује се за насу Епархију. Па сто неко не помене сва она предавања и еминентне предаваце, разне едукативне семинаре итд. Бијељина је добила велике људе у лику Владике Хризостома и оца Синисе. Они који зеле лосе насој Цркву нека и даље пљују.

Name

мани

24.05.2016 23:07

Е и Кацавенда је био..... Све се своди на исто- ПАРЕ

Name

Глас разума

24.05.2016 20:38

Није ваљао владика Василије сад и овај као лопов ,срби знател ста вам одговара?

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

24.05.2016 21:26

Хризостом је стари ратни профитер и лопов!Крајисници то најбоље знају-у рату је сваста радио-носио паре у врецама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГО

25.05.2016 05:00

ВРАТИТЕ ВЛАДИКУ АРТЕМИЈА ОН ЈЕ ЈЕДИНО НА ПУТУ СВЕТОСАВЉА

Name

Верник

25.05.2016 05:24

За Хризостома не знам али за Синишу могу да кажем све најбоље. Неком ме је засметао његов успех око изградње храма Св. Пантелејмона. Такви смо ти ми људи, ако се не ради крив си, ако се ради лопов си... Чудни су ови Семберци, ништа им не одговара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља

25.05.2016 06:20

Семберци? Какве везе имају са овим, молим те да нам објаснис?

Name

семберац

25.05.2016 08:19

Вернице,вернице,какве везе имају семберци са овим текстом и коментарима осим сто Вама избјеглицама уступисе све од куца и станова преко запосљавања свих цланова фамилије до свих осталих привилегија и васе незаситости и на крају велике мрзње према људима који су вас примили и назвали својим комсијама и суградјанима?! Ста би висе хтјели осим да семберци оду из Семберије? Ако вам није добро овдје идите назад на своја огњиста која и даље цувате јер овакви васи коментари казују и висе него довољно!

Name

Верник

25.05.2016 08:34

Врло радо објашнајавам! Ви пријатељу своје људе из Семберије блатите и уништавате (пример г. Павловић), па како онда да вам одговара овај из Херцеговине... Ако причате глупости о људима из Семберије који су вам отворили низ фирми како би вас запослили и хранили вам породице, шта онда да очекује овај човек који је дошао из Херцеговине, Сарајева, Бугојна итд...

Name

реп

25.05.2016 10:48

Вернице ти као да си залутао у коментаре па гурас Павловица у лонац. Ако си Семберац знас све о доброцинитељу а ако ниси онда цути и користи своје привилегије које си добио

Name

@семберац

25.05.2016 18:12

Малоприје сам рекао да је боље било да смо добили пола СА и МО а не те рупетине уз Дрину али другације није могло и никад мамлазе неписмени РС не би могла да буде створена да није било зртвовања СА и МО а те рупетине уз Дрину,И.Сарајево и И.Херцеговина су управо и изградјени захваљујуци проганиним Србима из тих крајева.....а сад ми реци ста сте то ви купусари изградили????

Name

Васо

25.05.2016 05:35

Бог нек им опрости јер не знају шта раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уведите им

25.05.2016 05:44

ПДВ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

25.05.2016 06:36

Они се возе скупоцјеним аутомобилима, уживају огроман луксуз оковани у злату, њихове одаје су опремљене скупоцјеним намјештајем, а народ се нада и мисли да ТАКВИ могу да нас схвате и да нам помогну!

Name

доктор

30.12.2016 21:53

Нека ова Држава у покушају реализује реституцију која подразумијева повратак црквене имовине и плати стварну накнаду за абузивно 70-огодишње коришћење па ће Црква, која је крочила у трећи миленијум свог постојања, из тог фонда плаћати порез. Шта мислите ко би имао корист, а ко штету?

Name

Јана

25.05.2016 07:01

Висе волим нахранити птице у парку него оставити динар попу. Нек ми Бог опрости ако гријесим, али птице су племенита бица а ови попови су теска мафија. Цини добро и добром се надај :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

27.05.2016 11:08

Ниси била у парку.

Name

јанићије

31.12.2016 20:08

Црна Јано, шта ће "дињар" у Републици Српској!?

Name

лектор

31.12.2016 20:13

Хајде Јано кућу да не дамо, Да пробамо Јано душо да је не продамо, Кад продамо Јано душо, Како да играмо?

Name

Мићо

25.05.2016 07:03

Боже,Боже,у коликој моралној кризи се ми налазимо.Част поштеним свештеницима и монаштву.Али,црква је дуго гурала проблеме под ћилим па више не може да стане.Некада су комунисти јахали попове. Сада, поједини попови јашу народ. Гдје ли ће нас све ово одвести? А чудимо се што нам памет одлази у иностранство . Како неће када смо ми памет претворили у ману а мане у врлине. Боже, сачувај и саклони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

25.05.2016 07:50

Знам владику несто мање од 30 година. Веци дио тих година сам мислио да је најбољи владика којег имамо, али нажалост једном у зивоту кад је имао прилику да показе то своје људство показао се сасвим супротним. Најгоре од свега је што је услуга коју је требао да учини, више него безначајна у односу на оне којима је узајмљен. Ви што га хвалите прво се запитајте да ли га довољно знате?

Name

Петар

25.05.2016 09:06

Екстра ликови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

25.05.2016 09:54

Хризостом је ипак промасио професију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

25.05.2016 10:37

Свака цаст на овом.. све је то пола истине ста се све јос ради и радило овде са овом двојицом и јос пар њих... мафија све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан Немања из 21. века

25.05.2016 12:53

Свим верским групама и организацијама увести фискалне рачуне и ПДВ. Финансијски инспектори да не избивају из њихових рачуноводстава. Све донације под лупу. Ограничити све свештенике/хоџе на максималну плату од које ће плаћати порезе и доприносе као и здравствено осигурање. Увести контролну агенцију на нивоу државе која ће имати увид у "пословање" и исправност оног што "емитују", нешто попут РАТЕЛ-а за сектор телекомуникација. Тако ће се и религијски ектремизам сузбити. Организовати "друштво за заштиту потрошача њихових услуга" на државном нивоу. Једино тако се мафиозама може стати у крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какви сте ви Срби?

25.05.2016 17:04

Нека нека, само се ви свађајте и причајте неистине. Ничу вам дзамије као печурке у Бијељини. СПЦ вијековима чува наш народ и културу, иначе би давно били "Турци". Учите од Хрвата како се чувају национални интереси! ХРИСТА СТЕ РАЗАПЕЛИ КОЈИ ЈЕ БИО САВРШЕН. Неће вам ово издобрити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

26.05.2016 12:45

Хришћанин, када га мрзи свијет, воли га Бог, јер је Господ рекао: „Када би сте били од свијета онда би свијет своје љубио, а пошто нисте од свијета, него вас ја од свијета изабрах, зато мрзи на вас свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

31.12.2016 12:37

О три ствари не говори: а) о Богу док не постигнеш вјеру у Њега, б) о туђем гријеху док прво не сагледаш свој и в) о сутрашњем дану док не видиш крај данашњем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

08.01.2017 23:36

Браво докторе!