Sukob vladike i vlasnika Etno-sela

Popularno je danas imati svoje Papke, naročito u politici, ali ima toga i u crkvenim krugovima.

Republika Srpska 24.05.2016 | 19:43
Sukob vladike i vlasnika Etno-sela

Hrizostom, vladika zvorničko-tuzlanski, nedugo nakon što je 13. jula 2013. godine ustoličen na to mjesto, počeo je dovoditi svoje Papke iz drugih eparhija. Oni su preko noći dobijali zvanja, dok je sveštenstvo i monaštvo, koje je Hrizostom zatekao u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, bilo zapostavljeno, a nerijetko i progonjeno.

Masline i ulje

Jedan od prvih papaka pristigao je iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Riječ je o jeromonarhu Jefremu, kojeg je Amfilohije namjeravao raščiniti zbog pronevjere velike svote novca iz kase manastira Reževići, u kojem je Jefrem bio upravitelj.

Jeromonah Jefrem je izvršio prevaru u poslu sa maslinama i maslinovim uljem.

“Nemoj slučajno da mi ga vraćaš”, poručio je Amfilohije Hrizostomu, kada je ovaj preveo u svoju eparhiju pomenutog “podvižnika”.

Nije Hrizostom doveo Jefrema bez valjanog razloga. Cilj mu je bio da preko njega udari na etno-selo “Stanišić”, čiji je vlasnik Boris Stanišić.

Boris Stanišić je unutar entno-sela podigao manastir, koji je zajedno sa hramom Svetog Nikole i Konakom ugovorom ustupio Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Hrizostom, koji je veoma gramziv, vidio je priliku da dobro zaradi u Stanišićevom etno-selu. On odmah jeromonaha Jefrema postavlja za nastojatelja, a ubrzo i za igumana Svete porodice u etno-selu “Stanišić”.

Manastirski prihod za provode

Od tog trenutka sav manastirski prihod uzimaju iguman Jefrem i vladika Hrizostom, koristeći ga za lične svrhe, dok u Eparhiju ne ide ni marka.

Eparhijska kontrola ne smije da izvrši uvid u finansije, a interesantno je da manastir posle postavljenja Jefrema za igumana ništa više ne kupuje u eparhijskom magacinu za potrebe sopstvene prodavnice.

Svi ostali manastiri iz Crkvene opštine moraju to činiti i plaćati robu po enormno visokim cijenama Eperhiji.

Plan napada na Borisa Stanišića

Nakon što se Iguman Jefrem ustoličio, sa Hrizostomom pravi plan napada na ktitora manastira Borisa Stanišića i njegovu porodicu.

Osim širenja najgroznijih priča o ovom uvaženom privredniku, išli su tako daleko da na liturgiji nikada nisu pominjali upokojene oca i brata g. Stanišića, čiji se grobovi nalaze pored hrama.

Iguman Jefrem poznat je po tome što voli da putuje, ali i da se provodi po kafanama i barovima u Srbiji i Hrvatskoj. Novac mu je, kao i Hrizostomu, stalno potreban.

Kako bi došli do para oni ruše krstionicu manastira (koja je podignuta u duhu ruske crkvene arhitekture) i prave prodavnicu, narušavajući tako i izgled i manastira i cijelog kompleksa.

Prave i turističku (pokloničku) agenciju "Putevoditeljica", koju smještaju u dotadašnjem episkopskom konaku.

Boris Stanišić je u nekoliko navrata tražio sastanak sa Hrizostomom, ali je ovaj odbijao da se sretne s njim.

Bacanje ikona

Dara je prevršila mjeru kada su Hrizostom i iguman Jefrem krenuli u izgradnju kafane kod manastira, nakon čega se Boris Stanišić obratio direktno patrijarhu Irineju.

U pismu Irineju Stanišić se pozvao na darodavni ugovor između njega i Eparhije u kojem stoji da “darodavac ima pravo da traži povrat dara ukoliko primalac poklona promijeni namjenu manastira”.

U ovom slučaju Eparhija je ta koja je narušila ugovor, jer je iguman Jefrem krstionicu pretvorio u prodavnicu, a u konaku je otvorio i turističku agenciju.

Da je riječ o bogohulniku, a ne o sveštenom licu, potvrđuje i činjenica da je izbacio i ikone iz krstionice.

Patrijarh Irinej je shvatio da će doći do strašnog skandala (bar je nešto shvatio) ako sve ne prekine, pa je pozvao Hrizostoma i naredio mu da se sve vrati u prvobitno stanje. Hrizostom se, naravno, pravio nevješt, rekao da nije upućen o čemu se radi, ali igumana Jefrema nije uopšte kaznio.

Putevoditeljica

Pokloničko-turistička agencija Eparhije zvorničko-tuzlanske pod imenom “Putevoditeljica” počela je sa radom 4. avgusta 2014. godine. Predstavljena je kao čudo od kojeg će Eparhija imati ogroman prihod.

Ubrzo su uvidjeli da je riječ o propalom poslu, od kojeg ne mogu obezbijediti plate i doprinose za dvoje zaposlenih, pa je Hrizostom raspisao da sve parohije moraju organizovati poklonička putovanja isključivo preko “Putevoditeljice”.

To je i učinjeno, a iguman Jefrem je podigao cijene za 300 posto.

Primjera radi, obilazak manastira na Ozrenu koštao je 4 do 5 KM, a Hrizostom i iguman Jefrem su cijenu podigli na 15 KM.

Međutim, ni to nije pomoglo da “Putevoditeljica” postane profitabilna, jer vjeroučitelji nemaju obraza da djeci naplaćuju toliki novac, svjesni da većina stanovništva živi u veoma teškim uslovima.

Hrizostom i iguman Jefrem se nisu predavali. Od pokloničke turističke agencije prave pravu turističku agenciju i nude aranžmane na crnogorskom primorju.

Nažalost, malo ko je preko njih otišao da se sunča, jer su ona dva radnika Agencije (turizmolog i sekretar) otpušteni, a “Putevoditeljica” je u teškom minusu.

Prevare prilikom izgradnje hrama “Svetog Pantelejmona”

Nije iguman Jefrem jedini Papak kojeg je doveo Hrizostom.

Od Grigorija je preuzeo protonamjesnika Sinišu Šarenca. O kakvom se prevarantu radi, najbolje svjedoči podatak da ga je Grigorije Hrizostomu prepustio bez riječi.

Protonamjesnik Šarenac čim je prešao u Eperhiju zvorničko-tuzlansku počeo je finansijski da šara, pa je nagovorio Hrizostoma da krenu u izgradnju hrama Svetog Pantelejmona na koridoru u Bijeljini.

Za samo dvije godine, Šarenac se zadužio 300.000 KM i to cca 200.000 je dužan preduzeću “Buk promet”, a ostatak firmi “Prizma”.

Dužan je čak i jednoj limarskoj radionici.

Pomenute firme prijete tužbama, ali Hrizostom i Šarenac ne haju. Namjera im je da sve prebace na Crkvenu opštinu, kao što je to Hrizostom činio i dok je bio episkop bihaćko-petrovački.

Svom nasljedniku Atanasiju ostavio je dug od million maraka. (nastaviće se)

Blog Slobodan Vasković

Komentari / 60

Ostavite komentar
Name

Milos

24.05.2016 17:57

Covjek je zalutao u Crkvu i istu koristi za svoje potrebe i uzivanje.Vjernici su zadnja rupa na svirali!?

ODGOVORITE
Name

SRB IN

24.05.2016 19:02

Vidite ,samo,ko je auto ga vozi. Sve je jasno

Name

Михаило Микић

24.05.2016 20:03

Г. Станишић је требао да научи од Г. Слободана Павловића да Са ђаволом тикве не сади јер оне кад порасту се одбију добротворима од главу!

Name

re Mikic

24.05.2016 23:00

Mihajlo M. aj malko oladi sa svojim dobrotvorom leba ti i ne guraj ga u svaki lonac kad semberci dobro znaju sve.vodi ga sebi i uzvrati mu to sto je tebi valjo. A ovo sa vladikama i to se zna kao i o biznismenima i politicarima.svi ste rekli svoje a narod nije glup nego je otupio od svega.

Name

Lijevcan

25.05.2016 05:39

I sada se reponja raduje i kikoce svome uspjehu. Valjda crkveni velikodostojnici ne bi trebali biti u zizi medijske javnosti po ovakvim slucajevima

Name

Istina

25.05.2016 06:05

Takvi smo mi Srbi. Kod nas se cene oni koji lažu i kradu. Mi poštena čoveka ne volimo. Takve mi progonimo i odričemo ih se. Laž je naša istina - rekao bi Dobrica Ćosić a krađa i prevara poštenje - dodao bi sveštenstvo. Mi smo oduvek bežali od Istine i Poštenja.

Name

idemo dalje

24.05.2016 17:58

Dali ima ijedan vladika episkop ,pop i tako redom da je bilo šta naučio od Patrijarha Pavla. Ovima posle Patrijarha Pavla samo novac u glavi... Namjerno sam Patrijarh Pavle napisao velikim slovom jer zaslužuje da i njegovu titulu pišemo velikim slovom!

ODGOVORITE
Name

p

25.05.2016 09:29

Ima ih ali su rijetki.Većina su lopovi.Pa Hrizostom je veći bandit čak i od Špirića!

Name

лектор за idemo dalje

31.12.2016 20:32

Idemo dalje, истина је да је покојни патријарх Павле кроз Београд користио градски превоз. Међутим, којим превозним средством је путовао на Пале, односно Книн? Ти се у то разумијеш к'о Марко Краљевић у фејзбук!

Name

Luka

24.05.2016 17:58

Strasno je dokle nas je doveo Hrizostom.Sve raskuci!

ODGOVORITE
Name

re Luka

24.05.2016 22:26

Onda nas ne treba cuditi sta kazu Komarica i Kavazovic kad nas nasi u crno zavise. Sve su to ista sranja samo druga pakovanja. Vjerujem u Boga a ne vjerujem u njihova pripovijedanja jer su lazna ,nisu iz srca i duse vec samo iz inetresa.

Name

Zoki

24.05.2016 17:59

Sramota me sto sam Srbin kad vidim koje nas budale u crkvi vode.Sve lopov do lopova.

ODGOVORITE
Name

дерим

30.12.2016 23:00

Па кад си говедо, треба те водит'!

Name

Pitam se

24.05.2016 18:10

Jel to i među njima zavladao nečastivi ?

ODGOVORITE
Name

pop

24.05.2016 18:11

E moj Burise ko je sa đavolom tikve sadio o glavu mu pucaju , sad posle j....a nema kajanja . Nego raskini taj ugovor što prije dok ti nisu sve oteli .

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

24.05.2016 19:01

Mora da je izašla nova serija klase mercedes, sudija ili fiata

ODGOVORITE
Name

Biznismen

24.05.2016 19:10

D.O.O.,, Srpska Pravoslavna Crkva,,

ODGOVORITE
Name

Milos

24.05.2016 19:10

A ko ste to vi,mozda nedodirljivi i mozete raditi sta hocete u ime Boga i naroda!? Sram vas bilo,svojom bahatoscu otjeraste narod iz Crkve!

ODGOVORITE
Name

istina

24.05.2016 19:15

Ko je snjima oro mu.ima je drljo.

ODGOVORITE
Name

idemo dalje

24.05.2016 19:34

Ako su d.o.o. neka plate pdv i porez na luksuz!!!

Name

Dragan

24.05.2016 19:16

Morbidna je ideja da neki lik podigne manastir okružen birtijama. Još je morbidnije to da to Crkva prizna za nekakav manastir. Najmorbidnije je to što narod to smatra za svetinju.

ODGOVORITE
Name

gastos

24.05.2016 19:29

To je njima Dodik sve dozvolio da se tako ponasaju.

Name

Kukic

24.05.2016 19:31

Dragane svaka ti cast.Jezuiti su odradili poso.

Name

Biznismen

24.05.2016 19:34

Bravo.Sve si rekao.Nema dalje.To je to.Ja cak mislim da se turbo folk kultura duboko uvukla u Crkvu.

Name

Piksi

24.05.2016 22:14

Kukiću, bravo! U centar.

Name

A Stanišić

25.05.2016 16:05

Stanišić je sada ugledni privrednik, a ? Kako je sagradio ono sve?Stidite se koga napadate. Grijeh vaš na vas...

Name

Srbin ali pravi

24.05.2016 19:40

Zalosno i tuzno sta se sve desava kad je crkva takva a sta reci za milokrada i njegovu bagru sve su unistili prodali a oni zive u dvorcu a narod umire od gladi.Takvi nisu ljudi oni samo gledaju korist.Narod mora da otvori oci inace ce vjecno biti u blatu.Mnogima odgovara ovako stanje da mogu krasti dalje.Svi koji su gresnici sudice im bog i narod.Inace imam kucu pored manastira u BIJELJINI a mi koji smo od tamo ,znamo sta se sve desaje.Narod je skroz propao sa ovakim vodama a o propalim politicarima imam naj gore misljenje a najgore sto to mnogi podrzavaju.Nema nam spas dok se bagre ne otresemo.Mnogi posteni ljudi ispastaju zbog lopova....Pozdrav iz Njemacke neka vam je bog na pomoci

ODGOVORITE
Name

Neko iz mase

24.05.2016 21:44

Srbine ali pravi - nauči se pravopisu koji se uči u osnovnoj školi. Ne kaže se dešaje nego dešava! Ne soli pamet a ni pričati ne znaš iako si dogurao do Njemačke to te ne spasava jer iz Wemačke nemoj brinuti o nama ,,gladnima,, ovdje.

Name

Srbin ali pravi

25.05.2016 14:25

Vidim de se neki prozivaju ,vjerovatno istina boli a ja ako sam nepismen a vas diktatorska bagra je jos gora.Sto se mene tice zivim dobro ali moja rodbina zivi tesko a kao i ostali posteni narod.Ko je normalan i posten nece braniti lopove a sigurno vecina ljudi zele bolji zivot....

Name

Kjevo

24.05.2016 20:07

Stvarno kakve ovi ljudi imaju veze sa vjerom u Hrista?

ODGOVORITE
Name

Борислав

24.05.2016 20:36

Е па сад е види да је нетко намерно прогонио владику Качавенду.

ODGOVORITE
Name

Religijo ko te ubi reci...

24.05.2016 21:05

Nikad ne komentarisem ali sad moram. Nazalost, sve ove tekstove novinarima salju ljudi iz Crkve koji i dalje sluze u oltaru. Nesvjesno ruse ugled Crkve. Nas nece biti ali ce Crkva Gospodnja vjecno zivjeti. Niko nece da kaze dobra djela ovih kako ih nazivaju "papaka". Pa ako se iko bori za dobro ove Eparhije to je otac Sinisa. Covjek radi 24 h dnevno i zrtvuje se za nasu Eparhiju. Pa sto neko ne pomene sva ona predavanja i eminentne predavace, razne edukativne seminare itd. Bijeljina je dobila velike ljude u liku Vladike Hrizostoma i oca Sinise. Oni koji zele lose nasoj Crkvu neka i dalje pljuju.

Name

mani

24.05.2016 23:07

E i Kacavenda je bio..... Sve se svodi na isto- PARE

Name

Glas razuma

24.05.2016 20:38

Nije valjao vladika Vasilije sad i ovaj kao lopov ,srbi znatel sta vam odgovara?

ODGOVORITE
Name

dnk

24.05.2016 21:26

Hrizostom je stari ratni profiter i lopov!Krajisnici to najbolje znaju-u ratu je svasta radio-nosio pare u vrecama!

ODGOVORITE
Name

DRAGO

25.05.2016 05:00

VRATITE VLADIKU ARTEMIJA ON JE JEDINO NA PUTU SVETOSAVLJA

Name

Vernik

25.05.2016 05:24

Za Hrizostoma ne znam ali za Sinišu mogu da kažem sve najbolje. Nekom me je zasmetao njegov uspeh oko izgradnje hrama Sv. Pantelejmona. Takvi smo ti mi ljudi, ako se ne radi kriv si, ako se radi lopov si... Čudni su ovi Semberci, ništa im ne odgovara!

ODGOVORITE
Name

Velja

25.05.2016 06:20

Semberci? Kakve veze imaju sa ovim, molim te da nam objasnis?

Name

semberac

25.05.2016 08:19

Vernice,vernice,kakve veze imaju semberci sa ovim tekstom i komentarima osim sto Vama izbjeglicama ustupise sve od kuca i stanova preko zaposljavanja svih clanova familije do svih ostalih privilegija i vase nezasitosti i na kraju velike mrznje prema ljudima koji su vas primili i nazvali svojim komsijama i sugradjanima?! Sta bi vise htjeli osim da semberci odu iz Semberije? Ako vam nije dobro ovdje idite nazad na svoja ognjista koja i dalje cuvate jer ovakvi vasi komentari kazuju i vise nego dovoljno!

Name

Vernik

25.05.2016 08:34

Vrlo rado objašnajavam! Vi prijatelju svoje ljude iz Semberije blatite i uništavate (primer g. Pavlović), pa kako onda da vam odgovara ovaj iz Hercegovine... Ako pričate gluposti o ljudima iz Semberije koji su vam otvorili niz firmi kako bi vas zaposlili i hranili vam porodice, šta onda da očekuje ovaj čovek koji je došao iz Hercegovine, Sarajeva, Bugojna itd...

Name

rep

25.05.2016 10:48

Vernice ti kao da si zalutao u komentare pa guras Pavlovica u lonac. Ako si Semberac znas sve o dobrocinitelju a ako nisi onda cuti i koristi svoje privilegije koje si dobio

Name

@semberac

25.05.2016 18:12

Maloprije sam rekao da je bolje bilo da smo dobili pola SA i MO a ne te rupetine uz Drinu ali drugacije nije moglo i nikad mamlaze nepismeni RS ne bi mogla da bude stvorena da nije bilo zrtvovanja SA i MO a te rupetine uz Drinu,I.Sarajevo i I.Hercegovina su upravo i izgradjeni zahvaljujuci proganinim Srbima iz tih krajeva.....a sad mi reci sta ste to vi kupusari izgradili????

Name

Vaso

25.05.2016 05:35

Bog nek im oprosti jer ne znaju šta rade.

ODGOVORITE
Name

Uvedite im

25.05.2016 05:44

PDV!!!

ODGOVORITE
Name

luka

25.05.2016 06:36

Oni se voze skupocjenim automobilima, uživaju ogroman luksuz okovani u zlatu, njihove odaje su opremljene skupocjenim namještajem, a narod se nada i misli da TAKVI mogu da nas shvate i da nam pomognu!

Name

доктор

30.12.2016 21:53

Нека ова Држава у покушају реализује реституцију која подразумијева повратак црквене имовине и плати стварну накнаду за абузивно 70-огодишње коришћење па ће Црква, која је крочила у трећи миленијум свог постојања, из тог фонда плаћати порез. Шта мислите ко би имао корист, а ко штету?

Name

Jana

25.05.2016 07:01

Vise volim nahraniti ptice u parku nego ostaviti dinar popu. Nek mi Bog oprosti ako grijesim, ali ptice su plemenita bica a ovi popovi su teska mafija. Cini dobro i dobrom se nadaj :)

ODGOVORITE
Name

Miki

27.05.2016 11:08

Nisi bila u parku.

Name

јанићије

31.12.2016 20:08

Црна Јано, шта ће "дињар" у Републици Српској!?

Name

лектор

31.12.2016 20:13

Хајде Јано кућу да не дамо, Да пробамо Јано душо да је не продамо, Кад продамо Јано душо, Како да играмо?

Name

Mićo

25.05.2016 07:03

Bože,Bože,u kolikoj moralnoj krizi se mi nalazimo.Čast poštenim sveštenicima i monaštvu.Ali,crkva je dugo gurala probleme pod ćilim pa više ne može da stane.Nekada su komunisti jahali popove. Sada, pojedini popovi jašu narod. Gdje li će nas sve ovo odvesti? A čudimo se što nam pamet odlazi u inostranstvo . Kako neće kada smo mi pamet pretvorili u manu a mane u vrline. Bože, sačuvaj i sakloni.

ODGOVORITE
Name

Znalac

25.05.2016 07:50

Znam vladiku nesto manje od 30 godina. Veci dio tih godina sam mislio da je najbolji vladika kojeg imamo, ali nažalost jednom u zivotu kad je imao priliku da pokaze to svoje ljudstvo pokazao se sasvim suprotnim. Najgore od svega je što je usluga koju je trebao da učini, više nego beznačajna u odnosu na one kojima je uzajmljen. Vi što ga hvalite prvo se zapitajte da li ga dovoljno znate?

Name

Petar

25.05.2016 09:06

Ekstra likovi

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

25.05.2016 09:54

Hrizostom je ipak promasio profesiju.

ODGOVORITE
Name

Pravda

25.05.2016 10:37

Svaka cast na ovom.. sve je to pola istine sta se sve jos radi i radilo ovde sa ovom dvojicom i jos par njih... mafija sve

ODGOVORITE
Name

Stefan Nemanja iz 21. veka

25.05.2016 12:53

Svim verskim grupama i organizacijama uvesti fiskalne račune i PDV. Finansijski inspektori da ne izbivaju iz njihovih računovodstava. Sve donacije pod lupu. Ograničiti sve sveštenike/hodže na maksimalnu platu od koje će plaćati poreze i doprinose kao i zdravstveno osiguranje. Uvesti kontrolnu agenciju na nivou države koja će imati uvid u "poslovanje" i ispravnost onog što "emituju", nešto poput RATEL-a za sektor telekomunikacija. Tako će se i religijski ektremizam suzbiti. Organizovati "društvo za zaštitu potrošača njihovih usluga" na državnom nivou. Jedino tako se mafiozama može stati u kraj.

ODGOVORITE
Name

Kakvi ste vi Srbi?

25.05.2016 17:04

Neka neka, samo se vi svađajte i pričajte neistine. Niču vam dzamije kao pečurke u Bijeljini. SPC vijekovima čuva naš narod i kulturu, inače bi davno bili "Turci". Učite od Hrvata kako se čuvaju nacionalni interesi! HRISTA STE RAZAPELI KOJI JE BIO SAVRŠEN. Neće vam ovo izdobriti.

ODGOVORITE
Name

Pravoslavac

26.05.2016 12:45

Хришћанин, када га мрзи свијет, воли га Бог, јер је Господ рекао: „Када би сте били од свијета онда би свијет своје љубио, а пошто нисте од свијета, него вас ја од свијета изабрах, зато мрзи на вас свијет.

ODGOVORITE
Name

доктор

31.12.2016 12:37

О три ствари не говори: а) о Богу док не постигнеш вјеру у Њега, б) о туђем гријеху док прво не сагледаш свој и в) о сутрашњем дану док не видиш крај данашњем!

ODGOVORITE
Name

пеле

08.01.2017 23:36

Браво докторе!