Сабор разријешо епископа Јована

Сабор Српске православне цркве разрешио је епископа нишког Јована (Пурића), али још није донео одлуку ко ће уместо њега управљати епархијом.

Србија 24.05.2016 | 14:22
Сабор разријешо епископа Јована

Епископ нишки доспео је у жижу јавности прошле године када су свештеници потписали петицију којом су тражили да Јован буде разрешен, јер је парохе размештао по епархији, а претходно се са њима није консултовао.

Заседање Сабора се наставља, а очекује се да на дневном реду буде и постављање епископа у четири епархије.

Радни део Сабора СПЦ почео је 16. маја и требало би да буде завршен до краја недеље.

Извор: РТС
Фото: СПЦ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

24.05.2016 16:36

Свештеници по природи свога позива требају да буду послушни и одани своме Епископу све док надлежни Владика правилно управља Црквом Христовом. До уједињења са Мајком Црквом у пракси је било да по Уставу Новограчаничке Митрополије у САД, Канади и Аустралији, као и Правилима ЦШО у тим земљама свештеника између предложени кандидата од стране Епископа бирају пуноправни чланови ЦШО за сталног или привременог а Владика само поставља. Сталног свештеника Епископ неможе без кривице и црквене казне самовољно да удаљи са његове парохије а привременог може да премешта по потреби црквене службе. Излазећи у сусрет побуњеним свештеницима у Канади против Владике Георгија а сада у земљи против Владике Јована САБОР СПЦ је увео НОВУ праксу која до сада није била позната у његовом раду да испуњава жеље побуњеног свештенства. Под удар побуњених свештеника могу да ДОЂУ све Владике СПЦ који ће од сада живјети у страху ослушкујући шта о њима мисли не Бог и Црква Христова већ свештенство које се увијек може да побуни против свог надлежног Епископа по наговору нечастивог из црквени или државни органа власти.

ОДГОВОРИТЕ