Sabor razriješo episkopa Jovana

Sabor Srpske pravoslavne crkve razrešio je episkopa niškog Jovana (Purića), ali još nije doneo odluku ko će umesto njega upravljati eparhijom.

Srbija 24.05.2016 | 14:22
Sabor razriješo episkopa Jovana

Episkop niški dospeo je u žižu javnosti prošle godine kada su sveštenici potpisali peticiju kojom su tražili da Jovan bude razrešen, jer je parohe razmeštao po eparhiji, a prethodno se sa njima nije konsultovao.

Zasedanje Sabora se nastavlja, a očekuje se da na dnevnom redu bude i postavljanje episkopa u četiri eparhije.

Radni deo Sabora SPC počeo je 16. maja i trebalo bi da bude završen do kraja nedelje.

Izvor: RTS
Foto: SPC

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

24.05.2016 14:36

Свештеници по природи свога позива требају да буду послушни и одани своме Епископу све док надлежни Владика правилно управља Црквом Христовом. До уједињења са Мајком Црквом у пракси је било да по Уставу Новограчаничке Митрополије у САД, Канади и Аустралији, као и Правилима ЦШО у тим земљама свештеника између предложени кандидата од стране Епископа бирају пуноправни чланови ЦШО за сталног или привременог а Владика само поставља. Сталног свештеника Епископ неможе без кривице и црквене казне самовољно да удаљи са његове парохије а привременог може да премешта по потреби црквене службе. Излазећи у сусрет побуњеним свештеницима у Канади против Владике Георгија а сада у земљи против Владике Јована САБОР СПЦ је увео НОВУ праксу која до сада није била позната у његовом раду да испуњава жеље побуњеног свештенства. Под удар побуњених свештеника могу да ДОЂУ све Владике СПЦ који ће од сада живјети у страху ослушкујући шта о њима мисли не Бог и Црква Христова већ свештенство које се увијек може да побуни против свог надлежног Епископа по наговору нечастивог из црквени или државни органа власти.

ODGOVORITE