У манастиру Осовица засади воћа и поврћа

Након подизања мањег воћњака на два дунума са око 200 садница аутохтоних, старих сорти јабука, крушака и трешања, у манастирском комплексу Осовица код Српца инсталиран је и пластеник за производњу поврћа.

Република Српска 24.05.2016 | 13:37
У манастиру Осовица засади воћа и поврћа

Тиме се стварају услови за функционисање економије у овом манастиру, који је обновљен након страдања од Турака прије 300 година.

Начелник општине Србац Драго Ћирић каже да је локална управа пружила помоћ код набавке садница воћа и радова, а из општинског буџета издвојено је 2. 900 марака за набавку монтажног пластеника за производњу поврћа, прије свега парадајза, паприке и краставаца.

„Ово је симболична помоћ општине у покретању производње воћа и поврћа, за сада за властите потребе братства манастира, али постоје могућности за даље ширење производње и за тржиште, што је веома значајно“, каже начелник Српца Драго Ћирић.

Он додаје да манастир представља основу за развој вјерског туризма у овој општини, па су у плану још неки пројекти за обогаћивање садржаја комплекса манастира који се простире на 30 хектара у изванредном природном амбијенту планине Мотајице недалеко магистралног пута Србац – Дервента.

„Ових дана повезали смо манастир Осовицу квалитетним макадамским путем до Горње Лепенице у дужини од седам километара, што омогућава долазак вјерника и осталих грађана краћим путем до светилишта и из правца Прњавора. На овом послу ангажовали смо инжењеријску јединицу Оружаних снага БиХ из Дервенте, која је на подручју наше општине у области путне инфраструктуре до сада извела радове у вриједности око 700.000 марака“, каже Ћирић.

Извор: БН телевизија/С. Кесер
Фото: С. Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар