U manastiru Osovica zasadi voća i povrća

Nakon podizanja manjeg voćnjaka na dva dunuma sa oko 200 sadnica autohtonih, starih sorti jabuka, krušaka i trešanja, u manastirskom kompleksu Osovica kod Srpca instaliran je i plastenik za proizvodnju povrća.

Republika Srpska 24.05.2016 | 13:37
U manastiru Osovica zasadi voća i povrća

Time se stvaraju uslovi za funkcionisanje ekonomije u ovom manastiru, koji je obnovljen nakon stradanja od Turaka prije 300 godina.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić kaže da je lokalna uprava pružila pomoć kod nabavke sadnica voća i radova, a iz opštinskog budžeta izdvojeno je 2. 900 maraka za nabavku montažnog plastenika za proizvodnju povrća, prije svega paradajza, paprike i krastavaca.

„Ovo je simbolična pomoć opštine u pokretanju proizvodnje voća i povrća, za sada za vlastite potrebe bratstva manastira, ali postoje mogućnosti za dalje širenje proizvodnje i za tržište, što je veoma značajno“, kaže načelnik Srpca Drago Ćirić.

On dodaje da manastir predstavlja osnovu za razvoj vjerskog turizma u ovoj opštini, pa su u planu još neki projekti za obogaćivanje sadržaja kompleksa manastira koji se prostire na 30 hektara u izvanrednom prirodnom ambijentu planine Motajice nedaleko magistralnog puta Srbac – Derventa.

„Ovih dana povezali smo manastir Osovicu kvalitetnim makadamskim putem do Gornje Lepenice u dužini od sedam kilometara, što omogućava dolazak vjernika i ostalih građana kraćim putem do svetilišta i iz pravca Prnjavora. Na ovom poslu angažovali smo inženjerijsku jedinicu Oružanih snaga BiH iz Dervente, koja je na području naše opštine u oblasti putne infrastrukture do sada izvela radove u vrijednosti oko 700.000 maraka“, kaže Ćirić.

Izvor: BN televizija/S. Keser
Foto: S. Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar