Промовисана књига о животу Светог Николаја

У сали Саборне цркве у Шапцу, прексиноћ је промовисана књига "Монах Тадија", драма о животу светог владике Николаја Велимировића, чији је аутор протођакон др Љубомир Ранковић, а издавач шабачки "Глас Цркве", дело чији је први тираж већ "плануо" и штиво за које се интересују најпознатији драматурзи, сценаристи, не само из Србије, како би га екранизовали или "ставили" на позоришну сцену.

Србија 24.05.2016 | 12:30
Промовисана књига о животу Светог Николаја

Наш један од најчувенијих живих књижевника, Радован Белимарковић из Лајковца, рекао је да је реч "о сјајној драми за читање, која има непроценљиву вредност, јер је аутор зналачки осветлио лик и дело славног Лелићанина, који је заувек задужио и свој завичај, и род, и веру и отаџбину и чије је и дело све присутније у свести међу људима".

Белимарковић је казао да ретко чита драме, али да оне које воли чита неколико пута, "а ову Љубомира Ранковића прочитао је већ три пута".

Никола Деура, знаменити интелектуалац из Шапца, плодан књижевник, рецензент књиге, који је давао значајну подршку аутора изразио је одушевљење што је "др Ранковић све оно што је знао, сазнао, прочитао и чуо о владици Николају, успео да у десетак дана, преточи у драму, на начин који плени читаоце, као дело које, поред осталог, инспирише и друге ствараоце".

-Др Ранковић је, осим што је раскошни интелектуалац, и храбар човек који је скупио и снаге и знања да уђе у мисли владике Николаја, нашег свеца, али и човека уз чије смо дело и Љуба и ја одрастали, стасавали сазревали, као сарадници владике Јована, милог синовца свеца из Лелића, који је наставио да корача стричевим стазама, у опаким временима каква су била она после Другог светског рата-рекао је бивши лелићки парох, сада пензионисани свештеник, протојереј ставрофор Љубо Аџић.

Аутор је свим посетиоцима промоције, који су дупке напунили црквену салу, бесплатно поделио књигу у којој је "упаковао драму", о којој ће се тек чути, како је рекао академик СКАНУ, Драгољуб Драго Мирковић.

-Радује ме читаност ове књиге, у којој сам унео најбољи део себе, где сам се суочио са најсложенијим тренуцима нашег рода и вере, али и са трагедијама које су пратиле кућу Велимировића, и што се и мени и мојој супорузи Вери догодило смрћу нашег сина Александра Саше, које је и растао и стасавао на делима владике Николаја, али и, потом, радио на њима као издавач који је, за своје године, оставио сјајан печат у том послу не само на тлу наше земље.

Извор: БН телевизија/В.Митрић
Фото: В.Митрић

Коментари / 0

Оставите коментар