Promovisana knjiga o životu Svetog Nikolaja

U sali Saborne crkve u Šapcu, preksinoć je promovisana knjiga "Monah Tadija", drama o životu svetog vladike Nikolaja Velimirovića, čiji je autor protođakon dr Ljubomir Ranković, a izdavač šabački "Glas Crkve", delo čiji je prvi tiraž već "planuo" i štivo za koje se interesuju najpoznatiji dramaturzi, scenaristi, ne samo iz Srbije, kako bi ga ekranizovali ili "stavili" na pozorišnu scenu.

Srbija 24.05.2016 | 12:30
Promovisana knjiga o životu Svetog Nikolaja

Naš jedan od najčuvenijih živih književnika, Radovan Belimarković iz Lajkovca, rekao je da je reč "o sjajnoj drami za čitanje, koja ima neprocenljivu vrednost, jer je autor znalački osvetlio lik i delo slavnog Lelićanina, koji je zauvek zadužio i svoj zavičaj, i rod, i veru i otadžbinu i čije je i delo sve prisutnije u svesti među ljudima".

Belimarković je kazao da retko čita drame, ali da one koje voli čita nekoliko puta, "a ovu Ljubomira Rankovića pročitao je već tri puta".

Nikola Deura, znameniti intelektualac iz Šapca, plodan književnik, recenzent knjige, koji je davao značajnu podršku autora izrazio je oduševljenje što je "dr Ranković sve ono što je znao, saznao, pročitao i čuo o vladici Nikolaju, uspeo da u desetak dana, pretoči u dramu, na način koji pleni čitaoce, kao delo koje, pored ostalog, inspiriše i druge stvaraoce".

-Dr Ranković je, osim što je raskošni intelektualac, i hrabar čovek koji je skupio i snage i znanja da uđe u misli vladike Nikolaja, našeg sveca, ali i čoveka uz čije smo delo i LJuba i ja odrastali, stasavali sazrevali, kao saradnici vladike Jovana, milog sinovca sveca iz Lelića, koji je nastavio da korača stričevim stazama, u opakim vremenima kakva su bila ona posle Drugog svetskog rata-rekao je bivši lelićki paroh, sada penzionisani sveštenik, protojerej stavrofor Ljubo Adžić.

Autor je svim posetiocima promocije, koji su dupke napunili crkvenu salu, besplatno podelio knjigu u kojoj je "upakovao dramu", o kojoj će se tek čuti, kako je rekao akademik SKANU, Dragoljub Drago Mirković.

-Raduje me čitanost ove knjige, u kojoj sam uneo najbolji deo sebe, gde sam se suočio sa najsloženijim trenucima našeg roda i vere, ali i sa tragedijama koje su pratile kuću Velimirovića, i što se i meni i mojoj suporuzi Veri dogodilo smrću našeg sina Aleksandra Saše, koje je i rastao i stasavao na delima vladike Nikolaja, ali i, potom, radio na njima kao izdavač koji je, za svoje godine, ostavio sjajan pečat u tom poslu ne samo na tlu naše zemlje.

Izvor: BN televizija/V.Mitrić
Foto: V.Mitrić

Komentari / 0

Ostavite komentar